2018. január 29., hétfő

HOMO ROBOTICUS


A hordozható macskavécék tisztításáról szóló anyagot írtam, ezzel nem késhetek, mert évek óta ez az egyetlen fizetős melóm a Macskaszőr újság, szóval ott tartottam, hogy melyik a legjobb minőségű homok amit érdemes beszórni a dögöknek csak hogy szeressenek oda vizelni, és csak oda, még véletlenül se a szőnyegre, vagy a cipőkre, mert a macskahúgy iszonyú büdös, éppen ezt részleteztem, mikor pittyegni kezdett az ósdi, törött fedlapú Nokiám.  Az üzenet feladójáról nem tudtam semmit, ismeretlen számról írt, és szűkszavúan csupán annyit, hogy Horánypüspökiben évek óta üzemel egy titokzatos gyáregység, feltétlenül nézzem meg. Mi a fészkes fene lehet ezen a porlepte vidéken, de mielőtt rákereshettem volna a Google Earth segítségével máris újabb üzenet jött, vélhetően ugyanarról a mobilról. Menj a gyárba! Siess! "



Az emberre rendkívül hasonlító, ugyanakkor mégis egészen különös, mozgó és beszélő humanoidok közigazgatásban történő alkalmazásáról nyolc évvel ezelőtt hallottam először, de akkor bődületes baromságnak tartottam, rosszindulatú feltételezésnek, kitalációnak, rémhírterjesztésnek, pedig ha akkor rászállok a témára, talán már Pulitzer díjas szerző lennék, Egyetlen mentségem, hogy akkoriban  is a megélhetésért robotoltam, bérmelóban ontottam a cikkeket, hol a lámpagyár reklámbrossúrájába, hol pedig a harci kutykákat imádók fanzinjába, de azt is álnéven, nehogy valaki megtaláljon és szétverje a pofámat. Igen, ma már tudom, a a homo roboticus lett volna a nagy téma, minden valamire való újságíró ilyen sztorira vágyik egész életében, de jobb későn, mint soha.

A szigorúan őrzött telepre nem volt könnyű bejutni. Először is kellett találnom valakit, aki ismeri a környéket és segít élve átjutni a gyárat övező bugyborékoló, mesterséges mocsáron. Természetesen nem fedhetem fel kik támogattak, csupán annyit árulhatok el, a hazaszeretet okán álltak mellém. Azt mondták, az igazi patrióta feladata leleplezni mi folyik a gyárban, milyen szörnyeket gyártanak ott futószalagon.

Végül segítőim úgy döntöttek, hogy egy helyi ezermester drónjával szállok a gyár fölé, majd a távirányítású gép lassan leereszkedik velem. Tökéletes tervnek bizonyult. Karcolás nélkül, észrevétlenül jutottam be a kivilágítatlan telepre. A horánypüspöki patrióta ellenállók előrelátó módon elláttak a gyárban használt munkás egyenruhával is, a sötétben gyorsan felvettem a céges öltözéket, így kisebb lett a lebukás kockázata. Ezt követően lassan közelítettem a központi gépteremhez, majd benyitottam.

Nem akartam hinni a szememnek. Csupa ismerős arcot láttam, de képtelen voltam elhinni, hogy ez lenne a valóság. Pedig az volt. Korábban ezen a helyen japán exportra szexbabákat, robotnőket, műpéniszeket és rezgős dildókat gyártottak, de azt követően, hogy egy közeli cég privatizálta az üzemet, átalakították a profilt. Szexre rendszeresített, beszélő, egyszerűbb utasításokat végrehajtani képes elektromos guminők helyett, hiperrealista férfiakat kezdtek készíteni, akik maguk is beszéltek, igaz, ők sem túl bonyolult mondatokat ismételgettek. A szexnek befellegzett. A robotok másra kellettek.



A cég főmérnöke találta ki az egészet, ő maga tervezte meg a homo roboticus-ok profilját, majd ügyes kezű ipartervezők formálták meg az új arcokat, testeket. Profi munka, ezt nem tagadhattam akkor sem, amikor megbabonázva néztem végig a géptermen, melynek közepén állt a gigantikus automata gépsor, amely óránként tíz robotot szerelt össze.

Annak érdekében, hogy ne vegyenek észre, a csomagolók között kerestem magamnak munkát. A lelepleződéstől való félelmem végül alaptalannak bizonyult, hiszen már a csomagolómunkások is ott készült robotok voltak, így nem kellett attól tartanom, hogy mint illetéktelen betolakodót, ipari kémet feljelentenek a főnökségnél.

Egész éjjel csomagoltam és próbáltam a látottakat memorizálni. A férfirobotok két alaptípusban készültek, szakállas és nem szakállas verzióban. Volt közöttük riasztóan kövér, kopasz, redőzött tarkójú, mint ahogy jóképű, fitt, kifejezetten csinos fiatal férfi is. A kövér testek szűk ingeket kaptak, a gomboknál feszült rajtuk, valósággal szét akart repedni, erre kerültek rá az egyszerű barna öltönyök, míg a fiatal homo roboticus-ok a legújabb divat szerinti szerelésben hagyták el a gyárat, menő cipőkben, elegáns nyakkendőkkel, drága tásákákkal.

Mielőtt dobozba kerültek volna, a koponyájuk zárszerkezetét kioldva felnyitották azt és behelyezték a miniatűr számítógépet, amely a testet és a beszédet, vagyis a robotemberek kommunikációját koordinálta.  Ezt követően már az egyikükkel magam is tudtam beszélni pár mondatot.

- Szia, most indulsz? - kérdeztem egy fiatal sráctól vagyis ifjú homo roboticustól. Úgy nézett ki, mint egy menő ügyvédi iroda munkatársa, vagy mint egy államtitkár.
- Még nem tudom hova kerülök. Remélem jó helyre.
- Mondtak valamit, hogy mégis hol kezdesz?
- Azt hiszem a minisztériumi kabinetirodán leszek vezető, de a programot még nem futtatták le bennem.
- Ugye jól értem, ha ez megtörténik, akkor fogod majd csak megtudni, hogy hol és ki fog téged használni?
- Igen, jól érted.
- És te mindent tudsz? Mármint arról a területről ahol alkalmaznak majd?
- Nem tudok semmit. A segédprogramok oldanak meg mindent. Vannak képletek, azok segítségével dolgozom és válaszolok a kérdésekre.
- Tehetünk próbát?
- Persze, ez a dolgom, hogy válaszoljak.
- Köszi. Akkor azt kérdezem,  mi van azzal a pár milliárddal, ami már nincs meg?
- A törvények betartásával célirányosan használtuk fel, minden forinttal el tudunk számolni.
- A beruházás környezetvédelmi szempontból aggályos, sokak szerint hosszú távon akár életveszélyes is lehet.
-  A törvények betartásával célirányosan terveztük, minden forinttal el tudunk számolni.
- Az egészségügy romokban. Erről mit gondolsz?
- Én most elmegyek. Nem folytatok tovább értelmetlen beszélgetést. Ha még vannak kérdésed, fordulj a sajtó és kommunikációs osztályhoz. Egyébként boldog május elsejét kívánok.

A fiatal homo roboticus ezt követően bekerült a dobozba, és mint törékeny árut gondosan hungarocell téglatestek közé csomagolták, majd nem sokkal később kiszállították a megrendelőnek. Megtudtam, ez folyamatosan így megy, évek óta, mert a homo roboticusra nagy az igény. Megbízhatóan mindig ugyanazt mondják, nem bizonytalanodnak el, ütésállóak, és bármikor lecserélhetőek. Az én gépemberemet legközelebb egy sajtótájékoztatón láttam ismét, de hogy mit mondott arra nem emlékszem. De az is lehet, hogy nem mondott semmit, csak mozgott a szája.






KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...