2020. április 5., vasárnap

MAGDA GOEBBPROP NYOMÁBAN

Oriana Fallaci őrjöngött. Darabokra szaggatta a Ha meghal a Nap féltve őrzött, az amerikai űrhajósok dedikálta példányát. Pedig ezt a könyvet az imádott apjának írta. Hogy büszke legyen a lányára. Vajon most mit mondana?
Undort érzett, és mélységes csalódottságot. Még csak délelőtt volt, de firenzei lakásában megállás nélkül járkált, meztelen, csontos lábai hangosan csapódtak a parkettához. Órákon keresztül csinálta, s közben dühösen, szinte tajtékozva három doboz cigit elfüstölt. Cafatokra tépte a Harag és büszkeséget is. Ő, akinek megvolt Khomeini, Jasszer Arafat, Moammer Kadhafi, sorolni is képtelenség hány címeres gazembert kapott el és kényszerített vallomásra, pont neki, a rettenthetetlen riporternek, akitől a fél világ rettegett, nem sikerült. Pedig nagyon akarta. Ez lett volna pályája megkoronázása. A "Vezér-interjú" . És most ahelyett, hogy őt ünnepelnék, istenítenék, sokadjára megint leborulnának a nagysága előtt, egy no name riportert magasztalnak. De ki ez az ismeretlen Magda Goebbprop? Sosem hallott róla. Egyet még megtehet. Kideríti, hogyan csinálta. Oriana elszántan, mintha csak az élete múlna ezen, munkához látott. Meg akart tudni mindent.
Alig negyvennyolc órával később már a másik országban volt. Először Magda Goebbprop legközelebbi munkatársaival találkozott. Név nélkül nyilatkoztak. Kivétel nélkül mind azt mondták, maguk sem hitték, hogy Magda képes lesz-e valaha ilyen interjút készíteni. Sőt, már azt is kisebb csodaként értékelték volna, ha a szakmában csak Mikrofonállványnak nevezett nő a köszönésen és a bólogatáson kívül akár csak egyetlen épkézláb kérdést fel tudott volna tenni. Eddig ez sosem sikerült neki. Valami történhetett vele. De vajon mi? Oriana vérszemet kapott.
Szállodai szobájában meghallgatta Magda összes Vezér-interjúját. A korábbiakban valóban nem történt semmi, Goebbprop minden esetben csupán kétszer szólalt meg, az elején és a végén. Szerepe erre a két rövidke mondatra korlátozódott: jó reggelt és a végén, köszönöm a beszélgetést. És egy-két alkalommal köhögött, de olyankor meleg, szinte már búgó hangon azonnal elnézést kért.
Az utolsó, a világhírt eredményező és forradalmi változást elindító interjúja azonban egészen megdöbbentette Fallacit. Kőkemény nyitás után, mint egy ereje teljében lévő izmos és magabiztos UFC harcos, Magda először megsorozta, majd "lábsöpréssel" többször földre vitte alanyát. A szópárbaj során végig centikre volt a "fojtófogástól".
- Maga nem mond igazat. Negyvenedszerre is felteszem a kérdést: miért?
- Gondolom ön is készül a karácsonyra. Vannak szép díszei?
- Hülyének néz? Azt kérdeztem: miért?
- Mi már megvettük a díszeket, sőt a halat is beszereztem. Magam vágom fel szeletkékre.
- Rendben, ezt már tehát tudhatjuk, hogy szereti a halászlét. De mondja már el! Miért?
- A feleségem üresen szereti, lé és hal, talán még ikra, én viszont nem bírom tészta nélkül. Lesz benne. Én így akarom. Legfeljebb ő majd kiveszi. Ja, és magam gyúrom a tésztát is! Hat tojás, ez a titka.
- És ez kit érdekel? De komolyan?
Fallaci elképedve hallgatta a heves és brutálisan kemény szópárbajt. Nem értette a változást. Magda Goebbprop, vagyis Mikrofonállvány bekeményedését.
- Ezt csinálja évek óta. Minek szórakozik itt velem és a hallgatókkal? A kérdés változatlan: miért? Erre válaszoljon!
- Én szórakozom? Maga szórakozik. Én nem ehhez vagyok szokva! Nem lesz ennek jó vége!
- Elég ebből! Ha most sem válaszol, akkor álljon fel és menjen ki a stúdióból! Többé nem akarom itt látni! Maga hazudik. És ne röhögjön!
Rejtély. Mi történt a kérdezővel? Hogyan tört fel belőle ez az elsöprő erő és bátorság? Ennek kiderítése legalább akkora bravúr lesz, mint a Khomeini interjú Teheránban. Addig nem megy vissza Olaszországba, amíg meg nem fejti a titkot. Hogyan lett a népbutító Mikrofonállványból a forradalmi változások hőse?
Nem kellett sok idő ahhoz, hogy Oriana Fallaci a világ elé tárja annak az interjúnak a történetét, amely alapjaiban rengette meg a bebetonozottnak hitt rendszert. Magda Goebbprop pedig a butuska asszonyból forradalmár lett. Íme egy részlet a holnap megjelenő riportból.
"A korán kelő Nap halovány fénye jelezte, elérkezett az idő. Magda Goebbprop fél négykor kelt. A fürdést kihagyta nehogy elkéssen, majd immár a kihalt utcán a megrendelt taxit várta. Hideg volt. Szemerkélt az eső. Lehangoló hajnal. Négy óra öt perckor a kocsi lassan lefékezett a ház előtt. Magda asszony beszállt. Ránézett az órájára, még időben van, nyugtatta magát.. A sofőr nem szólt hozzá. Ismerték egymást. Sokadik hajnalon fuvarozta őt a szakállas férfi. Emlékezett, az első alkalommal tamil migránsnak hitte a fuvarost. Akkor nagyon félt tőle. Utálta. Most sem szereti. Miért mindig őt küldik? A taxi elindult. Amikor kiértek a főútra, a közelgő interjúra gondolt. Ha ma is udvariasan és alázatosan hallgat, abból nem lehet baj, csak köszön, elindítja a beszélgetést, majd a végén elköszön, erősítette meg magában a szokott protokollt. Ám ekkor a kocsi váratlanul egy szűk sikátor elé kanyarodott. Pár méterrel beljebb lefékezett. Az ajtót ismeretlen férfiak kinyitották, majd határozott hangon felszólították Magdát, hogy üljön át az ott parkoló járműbe. Goebbprop sikoltott, de lefogták, majd erővel kihúzták. Mindez pillanatok alatt történt. Az autóban egy szúrást érzett a karjánban. Valamit befecskendeztek, de nem tudta mit. Elszédült, de boldogságot érzett, egyfajta lebegést, könnyedséget, gondtalanságot, szabadságot. Megmagyarázhatatlan bátorság kerítette hatalmába. Mikor az autó megérkezett a munkahelyére, egy eddig ismeretlen erőt kezdett érezni magában. És ez az erő végig vele maradt. Kábítószer. Azt kapott.
Mindezt csak napokkal később tudta meg, de addigra már kirúgták a munkahelyéről, és a nép a leleplező erejű interjú hatására fellázadt. A Vezér végül egy meggondolatlan, túl őszinte mondatának köszönhette a vesztét: elárulta, mindig gyufatésztával eszi a halászlét. Az ő országában azonban az alig érzékelhető többség, mégis tészta nélkül szereti a hallét. Nem banánhéj, tészta lett a végzete. Hat tojásos.
Megbízható forrásom azt állítja, az ellenzék rabolta el és drogozta be Magda Goebbpropot. Sok éven át vártak arra, hogy Magda végre úgy viselkedjen, ahogy egy tisztességes újságírónak dolgoznia kell, végezze a dolgát, kérdezzen, szembesítsen. Ez azonban idáig nem történt meg, A türelmi idő lejárt. Nem volt más választásuk. Csak a speciális kábítószer. Régi trükk. Bejött."
Oriana telefonja szünet nélkül cseng. Bravúros riportja az egyetlen, amely világossá tette, mi történt Mikrofonállvánnyal, hogyan nyerte vissza függetlenségét az ország. A Magdával készült interjúját pedig holnap hozza le a The Washington Post és a The Guardian. Fallaci megint királynő lesz.

2020 április 5.


KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...