2020. május 25., hétfő

ORVOSOK BILINCSBEN

Csodálatos tavaszi reggelre ébredt a birodalom fővárosa. Felhőtlen égbolt, ragyogó napsütés, temperált klíma, kellemes hőmérséklet (24 Celsius), valamint a gall hódítás során szerzett királysasok látványos kötelékrepülése teszi felejhetetlenné a kegyes istenek által is megáldott napot. Boldognak tűnő polgárok, kezükben virág, fejükön babérkoszorú, fogadják a közeli és távoli provinciákból érkező sok száz érdeklődőt.
Decembrius Vincitrix, a senatus által örökös dictatornak kinevezett uralkodó bölcsességének és nagyvonalúságának köszönhetően tizedik éve egymást érik a stadionjátékok és vásárral egybekötött gigantikus kiállítások. Vadászati, cukrászati, esküvői, hajózási, ingatlanfejlesztési, hifi és high end show-k szórakoztatják a birodalmi arisztokrácia varázslatosan bájos, tehetséges tagjait, kik örömmel költekeznek e jeles alkalmakkor. Ezúttal azonban még a szokottnál is nagyobb a figyelem, a jóleső izgalommal teli várakozás, hiszen először szerveznek Hippo-Kratész Expo-t, amely az évtized legjobban várt eseménye.
Decembrius császár, örökös dictator bölcs előrelátása, valamint vakmerő egészségügyi reformja elnyerte az istenek tetszését. Az uralkodó, nem várva meg a barbárok földjéről érkező rejtélyes kór újabb támadását, eképpen készül fel a ragály elleni harcra. Megvédi azokat, kik fontosak a birodalom, de elsősorban az ő számára.
A birodalom legnagyobb nyitott tetejű ispotálya, a Franciscus Fucilieris Colosseum, ahol a béke ásítóan unalmas, politikailag eseménytelen évtizedeiben kocsiversenyek, gladiátorjátékok, tengeri csaták, nyilvános kivégzések szórakoztatják a plebejus tömegeket, ezúttal a Hippo-Kratész Expo helyszíneként fogadja a vagyonos társadalmi osztály képviselőit. Az FFC-ben (Franciscus Fucilieris Colosseum) azoknak jut babér, kik képesek és mernek is költeni az egészségükre. Decembrius csakis miattuk szervezte meg ezt a májusi vásárt.
Nézzünk is szét hát gyorsan az FFC küzdőterén, ahol igazán bőséges a kínálat. Egykori ispotályvezető főorvosok, tapasztalt professzorok, specialisták, szakvizsga előtt álló ifjú reménységek, saját praxissal rendelkező háziorvosok, fogorvosok és gyógyszerészek várják jövendő gazdáikat. De vajon miként és miért kerültek ide, a szemmel láthatóan agyonhajszolt, kizsigerelt, pótlék nélkül dolgoztatott orvosok és apotechariusok a stadion gyepén felállított, fából ácsolt emelvényekre? És miért vannak mind bilincsbe verve?
Decembrius császárnak elege lett a renitenskedő orvosokból, a köptető leveket keverőkből, a központi rendeleteknek örökösen ellentmondó gyógyítókból, hallani sem akarta többé okoskodó érveiket, ezért elrendelte, fogják el a birodalom összes háziorvosát, egyébként velük volt a legtöbb baja a dictatornak, de ha már belekezdenek a Fehér Tóga hadműveletbe, akkor hozzák be a többit is, a birodalom határain túl munkát vállaló, hazátlan, kufárszemléletű, nyerészkedő doctorokat, patikusokat.
A legendásan kemény, hithű, a dictatorért akár az életét is feláldozni kész császári testőrsereg egy hét alatt foglyul ejtette az összes gyógyítót. Heves ellenállásba nem ütköztek, hiszen váratlanul, általában a reggeli órákban érkeztek a kórházakba, rendelőintézetekbe. Az egyetlen igazán nagy csata a Hegyvidék nevű tartomány apró rendelőjében történt, ahol a nyugdíj előtt álló agg háziorvos ellenállt, neki már elege volt mindenből, alig várta, hogy örökre elhagyhassa a pályát, de a katonák erőszakkal elhurcolták, hogy majd a vagyonnal bíró újnemesek örökké tartó kényszermunkára foghassák. A letartóztatottt orvosok központi újraelosztása történik tehát a Franciscus Fucilieris Colosseumban, a Hippo-Kratész Expo-n, amely valójában egy egészségügyi kiállításnak álcázott rabszolgavásár.
A három napig tartó eseményen végül minden orvost eladtak, megvettek. Új gazdája lett az Aesculapius Központi Idegkutató egykori birodalmi főigazgatójának is, őt egy harci szekerek kerekeit összeszerelő üzem tulajdonosa vásárolta meg, állítólag hysterias felesége mellé keresett valakit 24 órás felügyeletre. Ahogy mindig, ezúttal is vissza nem térítendő birodalmi hitelt kapott e rendhagyó befektetésre. Elvitték a Háziorvosok Szövetségének elnökét is, igaz rá többen is licitáltak, végül egy gályarab importőr, a hadihajók pácfestékeit gyártó nagyvállalkozó vásárolta meg. A birodalom távolabbi tartományaiba is vettek gyógyítókat, de többé ők sem hagyhatják el gazdáik palotáit, csakis új tulajdonosaikat és a patriciusok családtagjait gyógyíthatják. Egyelőre. Decembrius Vincitrix császár ugyanis azt tervezi, napokon belül engedélyezi majd az új tulajdonosoknak, hogy ezt követően saját díjszabás szerint dolgoztathassák orvosaikat.
A Hippo-Kratész Expo igazi siker. Az istenek is örülnek. Mosolygva nézik, amint jövő héten ismét benépesül a Franciscus Fucilieris Colosseum. Jó látni ilyen sok vadállatot, gladiátort.


KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...