2022. szeptember 7., szerda

MEGSZENTELT ISKOLATÁSKÁK

 Csoda történt abban a magyarországi iskolában, ahol a helyi plébános megszentelte az iskolatáskákat. Az egyházi szertartást követően az iskolatáskák súlya megváltozott, átlagosan öt-hat kilogrammal könnyebbé váltak, a korábban gyenge eredményeket produkáló gyerekek pedig immár mind kitűnő bizonyítványt szereztek.

A világsajtó is beszámolt a szenzációs hírről, melynek köszönhetően zarándokutakat szerveztek a kisközségi iskolába. A hit ereje legyőzi a távolságot, így tömegével jöttek zarándokok, csakhogy tanúi legyenek a fantasztikus jelenségnek. Hónapok teltek el az áhítat jegyében, mikor is egy lengyel testvér, a zarándokok közül elsőként, belenézett a pillekönnyű iskolatáskákba.
Nem volt azokban semmi. Persze, hogy nincs, válaszolták erre a magyar diákok, nem kaptuk meg a tankönyveket, füzeteket. Hogyan lettetek így kitűnő tanulók? - kérdezték ekkor többen is. Nincsenek már tanárok az iskolában, ezért magunkat osztályozzuk.
A zarándokok zavartan mosolyogtak, egyetlen szót sem értettek az egészből. Érthető.
A helyi plébános immár minden osztálynaplót, ellenőrzőt és bizonyítványt is megszentel.

CSODASZARVAS

A Nemzetközi Űrállomás asztronautái korábban többször is jelezték, baj lesz. A NASA és az Európai Űrügynökség osztotta aggodalmukat, ők is figyelmeztették az illetékeseket, beláthatatlan következménnyel járhat a további építkezés. A magyar hatóságok azonban kijelentették, nem engednek a zsarolásnak, belügynek tekintik a beruházást amely ugyan őrületes összegeket emésztett fel, de arra hivatkoztak, a magyarságnak ezekben a vészterhes években éppen erre van leginkább szüksége. Aranyozott csodaszarvasra.

A nemzet lélekvezető totemállata, az égigérő csodaszarvas elkészül hát, hamarosan ott ágaskodik majd egy műsziklán a Pénzpalota kertjében. Többezer hajlított aranyszőrből áll, ne kérdezzék mennyibe kerül, amúgy sem mondják meg, közpénz, tehát titok, de ami a legfontosabb, valóban az égbe nyúlik. És ez okozza a gondot, mert a szarvas agancsai belelógnak a nemzetközi űrállomás pályaívébe.
Mivel a szobrászművész, a Fradi sas alkotója, egy űrtávcső segítségével észrevette, az egyik agancs rövidebb lett mint a másik, ezért toldást javasolt. Néhányszáz millióval megnövelték a szoborra fordítható összeg nagyságát, és meghosszabították az égigérő csodaszarvas agancsát.
És amitől sokan féltek, sajnos bekövetkezett. Az ütközés immár elkerülhetetlen volt. Az aranyozott agancs beakadt az egyik teleszkópba, majd felhasította a napelemcellákat. Az űrállomás felrobbant, millió apró részre szakadt, égő törmelékdarabjai vörösre festették az égboltot. A tragikus baleset pillanatában a szoboravatók éppen ünnepeltek, tapssal köszönték meg a csodaszarvast és a váratlan tűzijátékot.A Nemzetközi Űrállomás asztronautái korábban többször is jelezték, baj lesz. A NASA és az Európai Űrügynökség osztotta aggodalmukat, ők is figyelmeztették az illetékeseket, beláthatatlan következménnyel járhat a további építkezés. A magyar hatóságok azonban kijelentették, nem engednek a zsarolásnak, belügynek tekintik a beruházást amely ugyan őrületes összegeket emésztett fel, de arra hivatkoztak, a magyarságnak ezekben a vészterhes években éppen erre van leginkább szüksége. Aranyozott csodaszarvasra.
A nemzet lélekvezető totemállata, az égigérő csodaszarvas elkészül hát, hamarosan ott ágaskodik majd egy műsziklán a Pénzpalota kertjében. Többezer hajlított aranyszőrből áll, ne kérdezzék mennyibe kerül, amúgy sem mondják meg, közpénz, tehát titok, de ami a legfontosabb, valóban az égbe nyúlik. És ez okozza a gondot, mert a szarvas agancsai belelógnak a nemzetközi űrállomás pályaívébe.
Mivel a szobrászművész, a Fradi sas alkotója, egy űrtávcső segítségével észrevette, az egyik agancs rövidebb lett mint a másik, ezért toldást javasolt. Néhányszáz millióval megnövelték a szoborra fordítható összeg nagyságát, és meghosszabították az égigérő csodaszarvas agancsát.
És amitől sokan féltek, sajnos bekövetkezett. Az ütközés immár elkerülhetetlen volt. Az aranyozott agancs beakadt az egyik teleszkópba, majd felhasította a napelemcellákat. Az űrállomás felrobbant, millió apró részre szakadt, égő törmelékdarabjai vörösre festették az égboltot. A tragikus baleset pillanatában a szoboravatók éppen ünnepeltek, tapssal köszönték meg a csodaszarvast és a váratlan tűzijátékot.

A SZÉNPOR LÁNYA - KORMOS EMŐKE LEGENDÁJA

 A 150. Bányásznapon, Lyukóbányán, a Vörös Csillag Filmszínházban mutatták be a Szénpor lánya című, 8.4 milliárd összköltségvetésű, egész estét mozifilmet, amely a hazai szénbányászat legendás alakjáról, Kormos Emőkéről szól. A díszbemutatón természetesen megjelent a most harminckét éves Emőke is, akit állva tapsolt meg a hazai politikai élet krémje. A gálavetítésre veterán vájárokat is meghívtak, akik könnyes szemmel nézték a hihetetlen történetet.

A film átöleli Emőke teljes életútját. Az első jelenetben azt láthatjuk, amint reggel hat órakor Emőke együtt utazik apjával, és a műszakba beosztott bányászokkal a liftben, majd lent a mélyben Kormos Pál megmutatja neki a legfontosabb eszközöket, a csákányt és a fúrót. A cserfes, édes kicsi lány azonban majdnem baleset okoz, mert amint apja elfordul, ő máris a robbanószereket tartalmazó ládához siet. Felnyitja a tetejét és kivesz belőle két dinamitrudat. Játszani akar velük. Éber bányászok szerencsére kikapják kezéből a veszélyes anyagot. Ekkor Emőke csákányozni kezd, hihetetlen erővel fejti a szenet, amit a vájárok elismeró bólintásokkal kísérnek. A műszak végén alig ismerni rá Emőkére, az arcára tapadt fekete szénpor miatt ugyanúgy néz ki, mint társai, csak jóval kisebb náluk.
Emőke, mivel a környéken nincs óvoda és iskola, az egész gyermek- és kamaszkorát a bányában tölti. Ott ismeri meg férjét, Lacit, akivel nagyokat beszélgetnek a termelési mutatókról, és a bánya jövőjéről. Emőke megfogadja, azért fog dolgozni még keményebben, hogy egyszer az egész bánya az övék legyen. Így is lesz. Huszonegy éves korában megkapja a bánya működtetési jogát, majd amikor szakít Lacival és feleségül megy Bélához, egy helyi kőbányatulajdonos fiához, a tulajdonjog automatikusan Emőkére száll.
Immár újdonsült bányatulajdonosként racionalizálásba kezd. Drasztikusan csökkenti a létszámot, csak a leinformált vájárok maradhatnak, mindemellett nagyobb ütemű termelésre áll át. Ekkor beomlik az egyik járat, negyven bányász reked a mélyben. Sajnos nem tudják őket megmenteni.
Ezt követően Emőke megcsinálja a Camino-t. Magányos útján átértékeli életét. Úgy dönt, a jövőben a bányászok biztonságát helyezi előtérbe, ennek érdekében pedig a politikai pályát választja magának. Ott tehet értük még többet. A film azzal a jelenettel zárul, ahol Emőke a Magyar bányászatért emlékérmet átveszi.
A filmet kötelező iskolai tananyagként vetítik, a film alapjául szolgáló önéletrajzi regényt pedig minden nyolcadik osztályt elvégző kisdiák ajándékba kapja.
Magyarország, a Szénpor lányával indul az idei Oscar díjért folyó nemes versenyen.

ui: Ha ti is szeretnétek, hogy a film elnyerje a lejobb külföldi film, legjobb rendezés, legjobb női főszereplő díját az Oscar versenyen, kérlek osszátok meg az írást! Köszönöm 🙂

LUJZA ÉS JENŐ / KITTY

- Mondd, Jenő! Szerinted én okos vagyok?
- Te, Lujza? Okos vagy.
- Mennyire vagyok az, Jenő?
- Nagyon okos vagy, Lujza. Nagyon.
- Akkor kérdezz!
- Mit kérdezzek?
- Amit akarsz, Jenő.
- Mi már mindent megbeszéltünk. Amúgy is, te szoktál kérdésekkel zaklatni, Lujza.
- Most rajtad a sor, Jenő! Kezdjük. És ne Lujzázz, hanem szólíts Kittynek!
- De te Lujza vagy, nem Kitty.
- Én pontosan olyan vagyok, mint Kitty.
- Ki az a Kitty?
- Egy nagyon okos lány, aki havi másfél millió forintért anácsokat ad a miniszternek.
- És?
- Én is tanácsokat adok, Jenő.
- De én nem tudok fizetni neked, Lujza.
- Még nem, de majd meglátod, minden pénzt megérek. Kérdezel végre?
- Ha ennyire akarod, Lujza.
- Kitty.
- Jó, Kitty. Szerinted igyak kávét?
- Délután ötkor már ne, mert nem fogsz tudni aludni, Jenő.
- Igazad van. Nem iszom. Ennyi elég lesz, Kitty?
- Nem. Kérdezz még, Jenő!
- Szerinted fog esni az eső?
- Biztosan.
- Vigyek magammal esernyőt?
- Mindenképpen vigyél.
- Na? Elégedett vagy a tanácsaimmal, Jenő?
- Nagyon elégedett vagyok.
- Elmehetnék tanácsadónak, Jenő?
- Tökéletes tanácsadó vagy, Lujza.
- Kitty.



KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...