2022. augusztus 5., péntek

VÁGJ KI MINDEN FÁT!!

Soha nem látott példátlan fejlesztésnek lehetnek tanúi mindazok, akik kilátogatnak az egykor volt Pilisi Parkerdő területére, de hasonló élményben lehet részük a Pécs környékén kirándulóknak is. Végre nem zavarják a turistákat a leveleket hullató fák, az utakat beterítő növényi szennyeződések, a harisnyaszaggató bokrok és cserjék, mint ahogy a veszedelmes erdei állatok, rágcsálók ijesztő jelenlététől, a madarak éktelen csivitelésétől sem kell tartani. Megnyugtató, síri csend fogadja az arra járókat.
Immár gondtalanul lehet tehát sétálni a térkövezett ösvényeken, de a teljességgel felesleges, kányhába való fák helyén kialakított beton focipályákon önfeledten lehet hódolni a közösségi sport biztosította játékoknak is.
A hatalmas, egybefüggő, gondosan letérkövezett hegyoldalakon határvadászok, szakképzett favágók, ők végezték a preciziós tarvágásokat az egész országban, segítik a tájékozódást, mint ahogy udvariasan útba is igazítják a kirándulókat, merre találhatók a föld alatt kialakított pihenőhelyek, ahol hűsölni lehet. A parkolás sem jelenthet akadályt, hiszen a több hektáros területeken minden autó elfér. A hatóságok táblákon figyelmeztetnek, a környéken tilos a faültetés, aki mégis erre vetemedne, súlyos büntetésre számíthat. A rend betartását a kihelyezett infrakamerák is segítik.
Persze van még tennivaló elég, hiszen sok helyen a kőburkolatot csak az áradások után, a terület lecsapolása után lehet letenni, de akarattal ez sem megoldhatatlan feladat.




KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...