2018. június 10., vasárnap

SEMMI


Tizenhárom év az USA-ban, magyarként. Amerikai férj, tisztes, jóravaló, szorgos ember, sok munka, mindig külön, mondjuk a keleti parton, így szinte törvényszerű, lassan kihűl a kapcsolat. Csendes válás, majd az örök kérdés, hogyan tovább. Jó állás ott, biztos fizetéssel, kedves ám unalmas emberekkel. A dekoratív, negyvenes évei elején járó nő úgy dönt, ad egy esélyt magának.

Hazajön. Két diplomával, 13 évnyi pénzügyi gyakorlattal, egy neves egyetemen dolgozott, biztos benne, hogy hamar talál állást.

Százötven cégnek küldi el az életrajzát, de csak tíz helyre hívják be. Sok fordulós tesztek, megalázó HR-es elbeszélgetések, nevetséges fizetési ajánlatok. Egy pincér többet kap manapság, mint amit neki ajánlanak. Három és fél hónap után belefárad a keresgélésbe, a pénze is fogytán. Mintha mindezt megérezte volna előre, mert retúrjegyet vett. A jövő héten megy vissza. Azt mondja, fáj a lelke, mert itt szeretett volna élni, mindent megpróbált, nem voltak nagy igényei, de soha többé nem teszi ki magát ennek. Jövő héten felszáll vele a gép, én pedig önző módon csak arra tudok gondolni, hogy mi itt maradunk és írjuk tovább az életrajzokat, míg ki nem fogy a festék a patronból.



KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...