2020. március 4., szerda

AZ ELISMERÉS, DICSÉRET, GRATULÁCIÓ FOGADÁSÁNAK ÉS MEGKÖSZÖNÉSÉNEK ILLŐ, IDŐT NEM RABOLÓ ELEGÁNS MÓDJÁRÓL, MELY JÓ ÉRZÉSSEL TÖLTI EL A DICSÉRŐT ÉS A DICSÉRTETT EGYARÁNT

AZ ELISMERÉS, DICSÉRET, GRATULÁCIÓ FOGADÁSÁNAK ÉS MEGKÖSZÖNÉSÉNEK ILLŐ,  IDŐT NEM RABOLÓ ELEGÁNS MÓDJÁRÓL, MELY JÓ ÉRZÉSSEL TÖLTI  EL A DICSÉRŐT ÉS A DICSÉRTETT EGYARÁNT


A kacifántos cím ellenére roppant egyszerű témában rabolom a kedves olvasó mindennél drágább idejét. Ez pediglen nem más, mint az, vajon miként reagáljunk udvariasan arra, ha valaki szóban, írásban, vagy egyéb módon tudtunkra hozza, örül a sikerünknek, elismeri a teljesítményünket, gratulál az eredményeinkhez.

Tudom, békés és szeretetteli országunkban szokatlan, sőt inkább már-már gyanús, ha valaki ilyesmire ragadtatja magát, megállít minket az utcán,  ír az Instán, Face-en, vagy, és ez már igazán zavarbaejtő, telefon felhív és gratulál. Mit akar egy ilyen alak? És mi ez a telefonálgatás? Állásra pályázik és ezért így hízeleg? Fel akar szedni? Szexet szeretne? Normális ember ilyet nem csinál.

Kiábrándítom a kedves olvasót, vannak még ilyen fura lények, akik nem ezért írnak, szólnak, állítanak meg, mert akarnak valamit, nos tudom érthetetlennek tűnhet, de tényleg nem akarnak semmit, csupán elmondani azt, hogy lenyűgözi őket a másik teljesítménye, és ennek örülnek. Igen. a másik sikerének.

Ha tehát valaki ilyen tartalmú levelet, üzenetet kap, amelyben még meg is szólítják, "kedves Eufrozina, gyönyörű az epreskertje, a ménese, az új fiákere, csodálatosan csellózott a kertben, az új gyógynövénykivonata leszárította a bibircsókomat, köszönöm és szívből gratulálok Önnek", akkor ne azt írja, hogy "köszi", mert ez méltatlan mód a válaszra, továbbá hideg, számító, lekezelő lény benyomását kelti magáról a"kösziző", miközben tudjuk, két lábon járó szívjóság, aki még véletlenül sem szeretne senkit megbántani. Nyilván elfoglalt, sikeres, korunk embere.

A rohanó idő sem lehet kifogás, mert egy "Kedves Tokány József! Nagyon köszönöm a levelét." legfeljebb öt-10 másodpercet rabol el. Persze, a "köszi" maximum három másodperc.

Ha pedig valaki az utcán megállít és megdicséri a legutóbbi alakításunkat a Frakker Színház legutóbbi előadásából, akkor se rémüljünk meg, nem valószínű, hogy az illető épen ki-, vagy el akar rabolni. Dicsérni szeretne. Legutóbb, egy bevásárlóközpontban magam is megszólítottam az ismert fővárosi színészt, illően köszöntem neki,  de ekkor máris menekülőre fogta. Felpattant a rollerére, és amikor éppen ellökte volna magát, jeleztem, hogy láttam az ..........darabban, nagyon tetszett, nos ekkor megdermedt, megállította a járművet, majd azt kérdezte, komolyan? Persze, hogy komolyan, válaszoltam és elmondtam, hogy lenyűgözve néztem az alakítását. Ekkor megsimogatott és legalább háromszor megköszönte az elismerést. Kezet fogtunk, majd boldogan elrollerezett.

Szóval, ennyi.

Köszönöm, hogy elolvasták e rövidke írást.



KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...