2018. október 16., kedd

PAPUCI A PARKBAN


– Papuci kérsz még a vagdaltból?
– Elég volt, a kelkáposztát is alig bírtam.
– Enned kell, nagyon sovány vagy. Kapás doktor is mondta a műtét után, hogy muszáj megerősödnöd.
– Jól van Anyuci, majd eszem ha hazajöttem.
– Ne menj messzire, és az asztma inhalátort vidd magaddal! A parkban leszel?
Papuci, vagyis Maksai János nyugdíjas villanymotor-tekercselő, korábban villamos műszerész bólintott, majd elindult szokásos délutáni sétájára. Most is a szürke melegítőjét és kopott széldzsekijét vette fel, amiért Anyuci mindig megszidta, mert Papuci úgy nézett ki, mintha a Dankó utcai szálló lakója lenne, de Papucit még egy Háda használtruha üzletbe sem tudta becsalni, hogy vegyenek neki legalább egy újszerű tréningnadrágot vagy egy zakót. Maradt hát a szokásos lepukkant sétálószett.
Kora este azonban hiába várta Anyuci, Maksainé Gál Júlia, mert az idős férfi eltűnt. Felesége két héten keresztül kétségbeesve kereste, először a rendőrségen, „itt nem járt a bácsi” mondták neki, majd plakátokat ragasztott a villanyoszlopokra (hova máshova?) az összes ismerősüket felhívta, betelefonált a Múltidő Rádió délutáni kívánságműsorába, ahol elcsukló hangon csupán azt kívánta, hogy Papuci élve előkerüljön, de Maksai bácsit mintha elnyelte volna a föld.
Érthető, hogy Anyuci megtört és felkészült a legrosszabbra. A fiók mélyéről előkotorta a megváltott közös sírhelyről szóló szerződést, valamint a temetésre szánt pénzt. Biztos volt benne, Papuci lelke már a túlvilágon jár, és talán éppen vagdaltat eszik kelkáposztával. Már csak a testet kell majd örök nyugalomra helyezni, feltéve ha végre megtalálják Papuci korpuszát. Anyuci közben gyászruhát öltött, így járta a közeli és távoli utcákat, ahol sokan szólították meg, és őszinte együttérzésükről biztosították a megtört Maksainét.
Egy nap azonban csoda történt, ha ugyan ez az egész csodának tekinthető. Mikor Maksainé leült egy padra, ahol korábban talán éppen Papuci pihengetett, a szél a lábához sodort egy gyűrött, megfakult újságot. Ennek címlapján egy Papucira hasonlító idős ember volt látható, akit rendőrök vesznek körbe. Igazoltatás - ez volt a címe az írásnak. Lehajolt és felvette a koszos lapot. Maksainé megdöbbent. Az ő Papucija volt a képen. De hol lehet most az ő drága ura? – hasított belé a kérdés.
Hát, Márianosztrán.
Ezt persze akkor még nem tudhatta, mint ahogy annak a rémes délutánnak a történetét sem, mikor Papuci lement sétálni, leült a padra, jöttek a közteresek, parkolóőrök, készenlétisek, igazoltatták, elvették és megsemmisítették az asztmagyógyszerét, majd hajléktalannak minősítve rabosították, és két nappal később bebörtönözték.
Papuci szerencsés ember, hiszen Anyuci megtalálta őt, igazolta, hogy nem hajléktalan, így két hét után szabadult, de priuszos lett, büntetett előéletű. Azóta nem jár le a parkba. A vagdaltra és kelkáposztára rá sem bír nézni.



NINCS MESE

Szexfüggőt meghívják a szexfüggőségről szóló műsorba, ahol megkívánja a szakértő szexterapeuta-pszichológusnőt, adás után SMS-t küld neki, ...