2018. augusztus 5., vasárnap

ÖTVEN ÁRNYALAT

Terike ugyanolyan búvalbaszottan ébredt, mint az év másik 364 napján. Amíg nem issza meg a napindító fél liter kávéját, használhatatlan, hozzá sem lehet szólni, mert nem reagál semmire. Ezt ő maga zombiállapotnak nevezi, amiben van igazság, látva a fehér, vértelen arcát, és azt, amilyen ijesztő módon vonszolja magát a vécéig, az első kiadós pisiléséig.
Párja, a szintén kávéfüggő Pista ilyenkor még alszik, de talán jobb is ha nem látja nőjét ebben az állapotában. Reggel ritkán szexelnek, de ha mégis megkívánják egymást, akkor félálomban, mohón, csukott szemmel lesznek egymáséi. Ennek a szűnni nem akaró érzéki vágynak még fontos szerepe lesz kettejük történetében, de egyelőre csak annyi történt, hogy Terike nyűgösen felébredt és elindult a vízforraló irányába. A hálószoba és instant kávé doboza közti rövidke szakaszon, máig sem tudja miért, minek a hatására, különös látomása támadt.
Három héttel később Pistával már ott álltak a Meteorák egyik szent helyén, ahol Terike, ez a jóravaló készletgazdálkodási szakember (raktáros, excel-táblázat kezelő) lelkesen jegyzetelt, Pista pedig titokban, egy hátizsákba rejtett mobillal fotózott.
Terike mindent tudni akart a szerzetesekről, a több száz éves kolostorokról. Függő lett, megszállottja a témának.
A szabadságukat immár kötelezően Görögországban töltötték és módszeresen kutatták a kolostorok történetét, a papok életmódját, sziklákat másztak, volt ahova csörlővel húzták fel a párost, fotóztak, térképeket gyártottak,, ikonokat (kínai, román másolatokat) vásároltak. Terike újabb és újabb jegyzettömböket írt tele. Készült a nagy mű, a Meteorák története.
Öt évnyi szorgos munka eredményeként elkészült a kézirat. Terike kiadót keresett a könyv kiadásához. Válaszra sem méltatták. Soha. Senkit nem érdekeltek a szent emberek és helyek. Még az egyházat sem.
Pista a sokadik eredménytelen próbálkozás után lágyan magához húzta Terikét, majd vigasztalásképpen a fülébe súgta.
- Emlékszel?
Terike semmit sem felejtett. Az összes helyszín a fejében volt. A dátumok. A pozitúrák. Már a legelső felfedező útjukon, a lefelé vezető sziklás ösvényen egymáséi lettek. Felidézte valamennyi összebújásukat, sőt azt is, mikor Pista odabilincselte Terikét a romkolostor még épen maradt ajtajához.
Terike elővette a vastag jegyzetkönyvet és átírta a művet. Nem hagyott ki egyetlen részletet sem. A Meteorák ötven árnyalatát ezt követően 26 nyelvre lefordították, majd leforgatták az ebből készült pornófilmet.
Terike és Pista most is a Meteorákban van. A negyedik részen dolgoznak. Hollywood türelmetlen.

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...