2022. november 2., szerda

BENCHIKA

Sokan emlékeznek még azokra a boldog, büszke és önfeledt pillanatokra, mikor a feltaláló jelenlétében legördült a futószalagról az első konstrukció. Kormánytagok, rendvédelmi szakemberek, katonák, kerületi tanfelügyelők, valamint a gyártásában érdekelt nemzeti nagytőkések együtt örültek az évszázad találmányának. Akkor még senki sem sejthette, hogy az elmúlt tizenkét év legnagyobb szellemi vívmánya, a mesterséges magyar intelligencia mire lesz képes.
A Benchika néven piacra dobott eszköz első példányát a szellemi nagyágyúként számontartott tervező avatta fel, majd üzemelte be. Hatalmas érdeklődés mellett, egy, erre az alkalomra kiválasztott kisiskoláson próbálták ki a gépet. Először az alapprogramot futatták le, amit a jelenlévők hangos ovációval és tapssal fogadtak. A tizenhárom éves tanuló két hatalmas pofont kapott, de nem szédült el, szinte a szeme sem rezzent. Ezek után nagyobb fokozatra kapcsoltak, és Benchika, a pofozógép már négy jobb horgot osztott ki, amely megrendítette a gyereket. Kérdezték tőle, akar-e még élőláncozni, ha igen, akkor kér-e még egy-két jobbegyenest, de mivel nemmel válaszolt, leálltak a pofozással. Ezt követően kezdődött a gép tömeggyártása, így minden iskola kap az egyedülálló szerkezetből.
Ahogy tervező, úgy a tankerületi szakemberek sem számoltak azzal, hogy a mesterséges intelligenciával működtetett szerkezetek néhány hét alatt is sokat fejlődhetnek, tanulhatnak, később pedig önállósíthatják magukat. Igen, a Benchikák immár maguktól felismerték az igazi ellenfelet. Megtanultak keményen odacsapni, profi UFC harcossá váltak, majd megszerezték a feltaláló lakcímét. Lakása ajtaját berúgták, és szempillantás alatt kiütötték a pofozógép megálmodóját.
Tanulva a történtekből, a Benchikákat biztonsági okokból most visszabutítják, hogy immár emberszerű arca legyen.

MEIN UTAM

Nincsenek szavak. Ilyen még soha sem történt. Mindez Európa közepén, a 21. században. Az öreg földrész már sok mindent átvészelt, túlélt, de erre tényleg nem lehetett felkészülni.
Észrevétlenül, egyik napról a másikra következett be ez a váratlan esemény. Ha nincs észnél egy asszony, mondanunk sem kell, egy magyar asszony, a jelenség észrevétlen marad. Mint a legtöbb kutató, kíváncsi felfedező, aktív történész a naplójában rögzítette megfigyeléseit.
"Tegnap este léptem át a határt. Immár órák óta vezetek, de még mindig nem találkoztam senkivel. Remélem nem fogy ki terepjárómból az üzemanyag, mert ha igen, nagy bajban leszek. Sehol sem találni benzinkutat. Szürke és üres minden. Bevallom, félek. Pusztaság vesz körül. Nyomasztó ez a csend. A GPS szerint már Berlinben kellene lennem, de nyoma sincs a városnak. Próbáltam telefonálni, de térerő sincs. Korábban itt gazdag búzaföldek voltak, élettel teli falvak, gazdag, erős nagyvállalatok, autógyárak, ipari konszernek, most pedig élettelen, halott tájon haladok át. Ki kell mondanom: Németország hűlt helyét mutatja csak a térkép.
Honfitársaim! Immár ránk, magyarokra vár a történelmi feladat, építsük újjá, népesítsük be Germánia hegyeit, síkságait. Megannyi vereség után új honfoglalás vár ránk, a Negyedik Birodalom megteremtése."
Az utazó naplóját szentírásként használták a tömegtájékoztatás kiemelt médiumai. Szó szerint közlik a benne írtakat: Németország hűlt helyén nem vegyes fajtájú, hanem végre tisztavérű hon születik.


KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...