2019. április 15., hétfő

HEGYCSÚCS AZ ALFÖLDÖN

Ma már szinte senki sem emlékszik Mecsekire az egyetlen magyar olimpiai szánkóbajnokra és a körülötte zajló felhajtásra. Pedig a téli olimpia (Osaka 2005.) után saját használatra megkapta a Gellért hegyet, vagyis a Metal David Club tanítványai ott edzhettek. A déli oldalt teljesen letarolták, mert a fák balesetveszélyt jelentettek, a házak szintén, nem kérdés, hogy lebontották azokat, majd a területet műhóval borították be. A környéket lezárták, a versenyzőkön és az edzőkön kívül senki sem mehetett oda. A Citadella lett a Metal David Club szánkóközpontja. Akkoriban ez vált a legnépszerűbb sportággá, az uszodák és a lőterek is kiürültek, mert mindenki Mecsekinél akart szánkózni. De Mecseki az egyik edzésen a NASA által tesztelt karbonszálas szánkóra ült, elindult lefelé, majd a sziklás részen nyoma veszett.
Évekkel később találtak rá az Alföldön.
Szeles idő volt, az Alföld pora kavargott.  A távolban emberek dolgoztak, görnyedt háttal mind homokot lapátoltak. Egy művezető világosította fel a Pestről érkezett vendégeket.
- Magyarország megpályázta a következő szánkóvilágbajnokságot, és itt épül Európa legmodernebb szánkópályája, az 5700 méter magasból induló versenyteknő.
- Az Alföldön hegyet építenek?
- Mecseki Dávid találta ki, hogy pályázzunk, és az ötletét elfogadták. Ennek a projektnek ő a kormánybiztosa.
- Hát ezért nem lehetett róla hallani hónapok óta?
- Ezért. Mert minden idejét itt tölti. Illetve a gyárában.
- Milyen gyárban?
- Szánkógyár.
A Metal David Club központja továbbra is a Gellért hegyen van a Citadellán. Az átalakított (letarolt) déli oldalon - köszönhetően a hóágyúknak - folyamatosan edzenek, de a MDC kinőtte az eddigi kereteket. Immár hegyet épít, szánkót gyárt és készül a szánkóvilágbajnokságra.
- Mindjárt itt lesznek.
- Kik?
- Mecseki és a felesége, aki egyben az edzője is. Poverich Irina. Erőnléti edző, súlyemelő, és nem mellesleg egykori orosz szánkóbajnok.
A porfelhőből hamarosan kirajzolódott a legendás páros alakja. Egyikük sem köszönt, csak a fejükkel intettek, hogy kövessék őket. A munka egyetlen pillanatra sem állt le. Épült a hegy.

2017. május

MESE A MÚLTBÓL

- Milyen meséket írt Benedek Elek? - kérdezi a lányom.
- Többsincs királyfi, A só, A hétszépségű királykisasszony, Az aranygyapjas kosok.
- És ezeket te mind olvastad?
- Igen.
- Nem tehetett mást - szól közbe a fiam. - Szegénynek még nem volt laptopja.

NINCS MESE

Szexfüggőt meghívják a szexfüggőségről szóló műsorba, ahol megkívánja a szakértő szexterapeuta-pszichológusnőt, adás után SMS-t küld neki, ...