2020. július 5., vasárnap

VÖRÖS ÉS FEKETE

- Laci, menj már be hátra, nézd meg nincs-e valahol még egy flakon! A dobozos lakkfestékek mögött keressél. Úgy rémlik, mintha  becsúszott volna oda egy lengyel húszmillis, sárga. Egyébként milyen szín kellene?
- Teljesen mindegy.

A Vörös és Fekete festékbolt görnyedt hátú, fájós lábú eladója elindult a raktárba, ahol megtalálta a keresett terméket. 
- Tényleg ez az utolsó flakonunk. Egyébként ez az egyik legjobb szórónk. Van rajta célzókereszt, Ötven méterről is tud vele fújni, akkora benne a nyomás. 
- Nem én fogom használni, hanem a férjem.
- Ajánlhatok önnek egy másik szórót is?  Ez a Benito, olasz flakon, jövő héten kapunk belőle.  Kétszáz méterről szór, elképesztő ereje van, és a festék sosem jön le a falról.
- Ennek biztosan örülne a férjem.

A férj, Fáskerti Zoltán hetedik éve munkanélküli. Korábban a Modern Képalkotás Egyetem grafikai tanszékén tanított. Élmény volt minden órája. Tanítványai, szeretetük jeleként, Banksy Zolinak nevezték és igyekeztek ellesni tőle a legapróbb mozdulatokat is. Néhányan mind a mai napig megvannak győződve arról, hogy a titokzatos Banksy valójában nem más mint Fáskerti. Hiába azonban a tehetség, Zoltánt egyik napról a másikra, indoklás nélkül elbocsájtották az egyetemről. Többek szerint az lehetett a bűne, hogy segített választási plakátokat ragasztani a barátjának. Azóta sehol nem kapott állást. Május elsejéken és gyereknapokon portrékat rajzolt fillérekért, de később ezzel is felhagyott. Jobb híján ismeretlenekkel pingpongozott a Városligetben, pénzért természetesen.
Banksy Zoltán teljes elfeledettségben élt, mígnem valaki beajánlotta Siminkovics Lóránthoz, aki először csak kisebb munkákkal bízta meg. Graffitiket kellett elhelyeznie a Lóránt által meghatározott helyeken. Valamivel később azonban már  nagy G-betűket fújtak különböző felületekre. Mivel Fáskerti művészember, ezért annyi szabadságot mégiscsak kiharcolt magának, hogy a G-betűket a saját maga választotta betűtípussal festhesse fel. Mindig éjszaka alkotott, majd tagja lett a még titokzatosabb G-brigádnak, amely egy idő után már nem csak falakat és hirdetőoszlopokat fújt tele G-betűvel, hanem embereket. Lesben álltak, majd amikor megjelent az ellenség, szemből, hátulról, oldalról, festékszóróval meglőtték. Új korszak kezdődött. Izgalmas és nem veszélytelen partizánháború.
A festékszórós szabadcsapatok egyre jobban belelovalták magukat a küzdelembe. A másik oldal már korábban militarizálta magát, tudatosan felépített modern média- és hadigépezet szolgálta őket, így a legmodernebb festékszórókkal viszonozták a rájuk zúduló tüzet (festéket).
Lassan az egész országra kiterjedt az őrület, és egyre többen sodródtak bele ebbe az értelmetlen küzdelembe. Festékszórókkal felfegyverkezett emberek masíroztak, ki ki a maga által rokonszenvesnek vélt oldalt erősítve harcolt. Mindenki lőtt mindenkit a 93 ezer négyzetkilométernyi paintball pályán. A festékszag beleivódott a ruhákba, miközben mindent elcsúfított a vörös és fekete festék, amely sosem jön le a falakról, száz év múlva is emlékeztetve arra, mit jelentett egykor a G-betű.

VESZÉLYTELEN 2.0

Üzenetet kap. Rövidet. Nagyon kedvelik, de nem merik kimutatni. Összefut régi ismerősökkel az utcán, színházban, boltban, ők is azzal kezdik, hogy olvassák, szeretik az írásait, sokszor vele kezdik a napot, de....

Félnek.

A mai bejegyzés veszélytelen.

"Nyisd ki a hűtőszekrényt és keresd meg a tojástartót. Ha ráleltél, akkor emeld ki onnan a dobozt, nyisd fel a tetejét és vegyél ki belőle három tojást. Tedd a főzőpultra. Közben készítsd elő a serpenyőt. Csepegtess bele olajat, forrósítsd fel, majd amikor már felhevült az olaj, törd fel a tojásokat és öntsd bele a serpenyőbe. A magas hőfokon a tojásfehérje hamar megszilárdul, miközben a sárgája még lágy és folyékony. Ekkor óvatosan vedd ki az elkészült ételt és helyezd át egy tiszta tálba. Ízlésednek megfelelően sózd meg. Ezt követően evőeszközzel elfogyaszthatod. Ennek az ételnek tükörtojás a neve. Elkészítési idő 2-3 perc."

Lájkok száma 16.889

DEDIKÁLT LEMEZEK

A szakma legjobbjai mentek el. Vitték magukkal a meg nem írt dalaikat.
Tíz évnyi ámokfutás után kapott észbe a rendőrség. Egy zenei antikváriumban léptek akcióba, ahol leütötték, megbilincselték, a lemezes táskáját pedig elrúgták, mert azt hitték fegyver van benne. De nem. Deák Bill, Hobo, Neoton, Zorán, Szörényi Levi és  Katona Klári albumai voltak a szatyorban. Meg egy Beatrice. Dedikált példányok.
Ez az egész szörnyűség 2007-ben kezdődött. 
- Szereted a zenét, csinálj egy rádiós sorozatot a magyar könnyűzene történetéről - mondták neki. Érezte, eljött végre az ő ideje.
Három hét múlva már le is ment a műsor első része. Ifjúsági park, Bodrogi Gyula, Bergendy. 
Nem sokkal később Bergendy Pistát holtan találták egy parkban. A rendőrségi közlemény nem árult el részleteket, a család sem nyilatkozott. A közvélemény ezért csak találgatott, mi történhetett vele. És vajon miért? Kinek árthatott szegény? Egy dedikált Bergendy lemez sokat ér, különösen így, hogy már soha többé nem írhat alá egyetlen albumot sem.  
Nem sokkal később Zorán, majd két héttel később Lárika következett, aki "az egymás tenyerén tartás" híve, amit az érthetőség kedvéért az énekesnő azzal magyarázott, hogy "óvjuk a másikat, dédelgetjük" Ez egy komplett baromság, hiszen egy interjú nem attól jó, ha simogatják egymást a riporterrel.

Hobonak is vége lett. Egy Jim Morrison képre borulva találtak rá, de az is lehet, hogy Viszockij fotó volt, végtére is mindegy. Hobót sem tudták megmenteni. Lehetséges, hogy ha nem ontja évtizedeken keresztül a lemezeket (HBB, szólóalbumok) talán elkerüli a rettenetes véget. Aláírta a lemezeket,  közben szokása szerint morgott valamit, de azért örült, hogy vannak még élő rajongói ezen a nyomorult glóbuszon. 
Szörényi Levi is hamar elment. Kár érte. Talán ő is megúszhatta volna, ha aznap nem az undok formáját hozza. Még szerencse, hogy előtte az összes Illés albumot, a Szép lányok ne sírjatok cédét, valamint az Utazást is aláírta. Öt nappal később a Pilisben érte a vég, az imádott Szívcsakrája közelében. A dedikált Utazást azóta többen meg akarták venni.
A szignózott albumok szépen gyűltek. Valójában csak ez érdekelte. Hogy mindenki aláírjon mindent. Mert egy lemezgyűjtemény igazán akkor értékes csak, ha dedikált példányok vannak benne.
Talány, hogya rendőrség miként oldotta meg a rejtélyes gyilkossági sorozatot, mi vezette nyomra őket. Bizonyára a mérgezett toll, azt találhatták meg valahol. A zenészek azzal szignóztak, majd pár nap múlva meghaltak. Az EAST együttes tagjainak órási szerencséjük volt, mert  ragaszkodtak az alkoholos filceikhez.
A szegedi Csillagban lassan pereg az idő.  Fáj, hogy a dedikált lemezeket nem hozhatta be magával. Pedig igazán szép gyűjtemény. A cellatársa a Ricét és a Csótányt szereti. Ha egyszer kijut innen, feltételesen, jó magaviselet esetén negyven év múlva, akkor aláíratja az összes Quimby-t. 

TÖKETLENKEDÉSEK KORA

- Hírösszefoglalónk végén az időjárásról és a közlekedésről. Először a Fővinform munkatársát kapcsoljuk. Járhatóak-e a főváros útjai?
- Az M3-as bevezető szakaszán lelassult a forgalom. Kérem számítsanak torlódásra. A Hungária körúton, a Papp László Sportarénánál sárgán villognak a lámpák, szinte lehetetlen az átjutás Kőbány irányába. A Belvárosban sem jobb a helyzet, sőt,  teljesen megbénult a közlekedés. Aki teheti, ne induljon el otthonról, mert minden leállt, kilométeres sorok vannak mindenhol.
- Lehet tudni, hogy mi okozza mindezt?
- Erről még nem kaptunk megbízható információt, de azt kijelenthetjük, ilyen dugó emberemlékezet óta nem volt Budapesten. Közlekedési katasztrófa.
- Igaz-e, hogy az emberek verekednek, csak hogy előbbre jussanak?
- Igen, a belvárosban már tömegverekedésekről is hallani.

Tudta, hogy ez lesz. Nem baj. Svábhegyi lakásának teraszán hallgatta a Fővinform híreit. Az edzett üvegből készült korlátra hajolt,  onnan nézett le a városra. Istvánnak nem kellett sietnie sehova, őt nem érintette a káosz. Általában semmi sem érinti.

Az elmúlt hetekben sokszor  jutott eszébe egy gyermekkori emléke. Debreceni lakásukat újították fel, de a munka nehezen indult, mert a mester töketlenkedett az anyagokkal, nem tudta megmondani, hogy mikorra készül el végre a festéssel-mázolással.

Ezt nem akarta megint. A szerencsétlenkedést. Meg is mondta. Egyébként is, nem előírás az, hogy itt legyen. Elvihetik azt is. Bármit.

Egyetlen éjszaka alatt megcsinálta. Szólt néhány aktivistának az ifjúsági szervezetből, akik mindenre kaphatóak,  sőt kérni sem kell őket, maguktól nyomulnak. Jöttek azonnal. Éjjel kezdték, hajnali ötre végeztek. Mind a két helyen. Bontottak, szállítottak, építettek. Szervezés kérdése volt csupán egész.  István kortyolt egyet a kávéjából és elégedetten hallgatta tovább a reggeli műsort.

- Kedves hallgatóink! Most kaptuk a hírt...nem is tudok igazán megszólalni...azért állt le a főváros....eltűnt! Munkatársunk egyelőre annyit jelentett, hogy a kőoroszlánok sincsenek a helyükön...ne menjenek arra....nincs Lánchíd..... elbontották.

István telefonja immár szünet nélkül cseng. Gratulálnak neki, nem győznek hálálkodni. Végre megoldódott a dolog, immár tisztességes hidat kapott Debrecen. A Kondoros felett átívelő Lánchíd a város új büszkesége. És mindez nem került semmibe. Az alapítók nevét márványba vésik. 









KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...