2018. április 11., szerda

JÉGRE TETT ÉLETEK

A Frost Angel Industrial Ltd. logisztikai bázisa Kaliforniában működik. A vállalkozást néhány megszállott milliárdos indította el azzal a nem titkolt céllal, hogy örök életet biztosítsanak maguknak. Az alapító atyák, George Smith Adamson kivételével, immár mindannyian nitrogénnel teli acélhordókban, mínusz 210 Celsius fokra lehűtve várják a feltámadást.


GSA vérbeli üzletember. Sosem esik pánikba, sőt, a vészhelyzet felvillanyozza, olyankor egészen zseniális gondolatok pattannak ki a fejéből. "Hideg agy = nagy pénz", ez a mottója. Elképesztő szimata van, mindig ráérez miből lehetne pénzt csinálni. Legutóbb valakivel beszélgetett, szóba került a lehetséges atomháború Észak-Koreával, váltottak néhány mondatot Macronról és Merkelről, majd áttértek egy kicsiny európai országra. Ekkor döntötte el, irodát nyit Budapesten, a külső Váci út egyik modern irodatömbjében.
A következő héten nyolc, magyarul jól beszélő, megbízható emberét küldte Magyarországra, akik azonnal munkához láttak. Dunakeszin kibéreltek egy nagyobb hűtőházat, ott korábban gyümölcsöt és zöldséget fagyasztottak, majd ezzel egyidőben agresszív reklámkampányba kezdtek. Hirdetéseikkel elárasztották a köztéri plakáthelyeket, a televíziókban pedig folyamatosan ők szerepeltek.
Egy héttel később már meghosszabbított nyitvatartással dolgoztak, de így is nehezen bírták a rohamot. Olyan sokan jelentkeztek, hogy sokszor a metróállomásig állt a sor.


GSA ajánlata zseniális volt. Nem ígért örök életet, csupán néhány évnyi nyugalmat. Az első lefagyasztás 2018. áprilisában lesz, és mindenki maga szabhatja meg a hibernálás hosszúságát. A legtöbben 8-12 évre kérték a lefagyasztást, de akadtak optimisták, akik reménykednek abban, lesz értelme hamarabb kiolvadni a nitrogénból.
- Biztosan elég lesz a négy év?
- Én bízom benne, talán elég lesz.
- Ha el tetszett olvasni az ismertetőnket, akkor tudja, a négy év meghosszabbítható abban az esetben....
- Igen, olvastam.
- Ha netán úgy alakulnának a dolgok, hogy mégis kérne hosszabbítást, akkor meghatalmazást kell írnia, és a kijelölt személy dönthet a további fagyasztásról. Van ilyen személy a környezetében?
- Sajnos nincs, minden rokonom hibernáltatja magát.
- Hát, igen. Megértem. Akkor viszont ki kell töltenie egy újabb űrlapot, azzal ránk bízza a döntést.
- Jól ismerik a helyzetet?
- Nagyon jól. Ezért vagyunk itt.
- Nem így terveztem, hogy egy hordóban éljek évekig.
- Tudom, de most ez tűnik a legjobb megoldásnak.
- Honnan is jött kedves? Amerikából ugye?
- Igen, Kaliforniából.
- Hát, maguknak se könnyű.
- Sajnos nem. De bennünk megbízhat. Jövő tavasszal kap egy altatót, utána pedig lehűtjük. Garantáltan csak akkor olvasztjuk ki, ha olyan a helyzet, hogy megéri ébren lenni. Akkor aláírja a szerződést?
Az óriási érdeklődésre való tekintettel a Frost Angel Industrial Ltd. Dunavarsányban is vett hűtőházat, majd a növekvő igényeket látva Vácott, Monoron, Csengődön és Marcaliban is kiépítette a hibernálási központokat.


- Rövid, vagy hosszú futamidőt választ?
- Melyik a leghosszabb?
- Egyelőre 12 év.
- Akkor azt kérem.
- Rendben. Amikor befizeti majd a díjat, egyúttal mellékelnie kell egy friss orvosi igazolást is.
- Mindent hozok.
- Nagyon elszánt az úr.
- Maga nem lenne az?
- A híreket hallva megértem Önt. Vagyis Önöket.
- Maga volt már ebben a nitrogén hordóban?
- Igen. Egy hétig. Amikor a céghez kerültem kötelező volt megismernünk a terméket.
- És milyen? De őszintén.
- Nem rossz. Pihentető. Annyit garantálhatunk, hogy biztosan nem fog idegeskedni.
- Legszívesebben már most lefagyasztatnám magamat és a családomat.
- Legyen még türelemmel. Jövő április. A többit pedig majd meglátjuk.
George Smith Adamson üzlete felvirágzott, dőlt hozzá a pénz, ő pedig ismét erőre kapott. A 114. születésnapján is önfeledten táncolt, a go-go lányok pedig versengtek a kegyeiért. Egy évvel később azonban aggasztó hírt kapott. Bevonták az engedélyét, a Váci úton lévő irodát és a fagyasztótelepeket bezárták, a céget pedig átadták egy fiatal üzletembernek, aki azonban a hibernálási futamidő lejártakor senkit sem olvasztott fel többé.

2017 augusztus.

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...