2020. április 29., szerda

ISZONYTATÓ LÁTVÁNY

Fodrásznál kezdtem a napot. Reggel fél hétre mentem. Be sem kellett jelentkeznem, volt hely. Azonnal nekiláttunk. Az utóbbi hónapokban óvatos voltam, nem mertem hajat vágatni, még az utcára sem merészkedtem ki, de most már muszáj volt. Iszonyúan néztem ki.

Még sosem jártam férfifodrásznál. Ragaszkodtam Zitához. Hűségem húsz éven át tartott, és csak a Bródyból (Rádió) való távozás miatt köszöntünk el egymástól. Zsuzsa, majd Viki követte őt. Szerettem a kezüket. A hangjukat is. Beavattak az életükbe. Nem volt vágás szerelmi és kutyás történet nélkül.

Most minden másként történt. A fodrász nem kérdezett semmit. Hozzám se szólt. Nem mondanám undoknak, szerintem csak szerette volna minél hamarabb letudni az egészet. Látta, hogy már megmostam a hajam, így azonnal vágott. Kettőt fentről, egyet jobbról, aztán balról, utána hátulról. Nem tudom hogyan csinálta. Néha ugyan csattogott az olló, hullott az őszes hajam, de semmi faxni, kérdés, lakkozás, waxolás. Nem tartott tovább négy percnél.

Ez volt életem legolcsóbb hajvágása. Egyetlen fillérembe se került. Az újságpapírt, benne a levágott fürtökkel, összehajtottam, és kidobtam a szemetesbe. Tisztán dolgoztam. Lekapcsoltam a lámpát, majd kimentem a fürdőszobából.

A BETONFEJŰ EMBER FIAI

" - Ki Palvicz Ottó?
- Egy ember.
- Mi történt vele?
- Meghalt.
- Hogyan?
- Elgázolta egy autó."
A betonfejű ember badacsonyi, full panorámás luxusingatlanjában illusztris társaság borozgat. A szállodás és barátai, valamint a szomorú képű kőszállító. Visszafogottan mulatnak. Fent a második emeleten a ház ura, Tokaváry Basilides egykori pártfőtitkár, főbíró, ingatlan és mezőgazdasági mágnás egyre nehezebben veszi a levegőt. Haldoklik. Int a csicskájának, amaz szóljon a nőjének, jöjjön fel azonnal. Az egykori szépségkirálynő, a jéghideg tekintetű Monica belép az utolsó útjára készülő férfihez.
- Vedd elő a laptopodat - szól a nőhöz. - Diktálni akarok.
Monica szerencsére még délután betette tölteni, így a készülék üzemképes. Írja, mit ura parancsol néki. A végrendeletét.
- Legidősebb fiam Andor maradjon a Kremlben. Vegye el egy oligarcha lányát, gyarapítsa maga is a vagyont,közben építsen acélból szőtt kapcsolatokat a fekete övessel. Középső fiam, Rezső a propaganda hadseregben jusson egyre feljebb, egészen a tábornoki karig. Legkisebb fiam, András pedig legyen nyájas, hű szolgája a rendszernek.
Mikor mindezt kimondá, Tokaváry egy utolsót sóhajtva elhagyja e földi világot. Betegségét, a homloklebeny kövesedését nem tudta gyógyíttatni. A feje betonkeménnyé válva elviszi őt a nagy útra.
Andor, e halálos órán éppen Grigorij barátja Moszkva környéki vidéki dácsájában vodkázik. Belép egy mutatós csaj, aki kívánja Andort, de Andor nem érez semmit. Grigorij bátorítja, vigye ágyba Julcsevát, a helyi fémkereskedő gazdag lányát, de Andor hajthatatlan. Ekkor Grigorij megunva Andor töketlenkedését, elviszi barátját egy moszkvai bordélyba (night club). Ott Szvetlanat javasolja Andornak, de mielőtt Andor lefektetné alkalmi partnerét, pittyegni kezd a mobilja.
"Meghalt apád. Anyád." Ennyi az üzenet.
Andornak nincs maradhatnékja tovább. Felhúzza a nadrágját. Indul haza. Azonnal. Jó fiú ő. Grigorij közli, nem mehet egyedül. Beülnek Grigorij Maseratijába, azzal Seremetyevóra száguldanak. Ott már várja őket Grigorij sugárhajtású gépe. Két óra alatt a Liszt Ferencen lehetnek. Pár perccel a felszállás után azonban a gép lezuhan. Fogalmuk sincs hol vannak. Grigorij tudja, hamarosan veszélybe kerülhetnek. Vihar közeledik. Gyilkos, orosz vihar. Magához vesz néhány kézigránátot és a frissen zsírozott Kalasnyikovokat. Ad egyet Andornak is. És hozzá négy tárat. Felveszik az Armani napszemüvegeket is. Hóvakság ellen.
Gyalogolnak a hóban. Farkasok üldözik őket. Azonnal támadnak. Torokra. Grigorij kézigránáttal oszlatja a vad falkát. Andor is kitáraz. Azt beleesik a Dnyeperbe. Grigorij kimenti.
A Kremlből kapnak segítséget. Kozákok jönnek, újraélesztenek. Halat esznek.
vége az első résznek

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...