2023. szeptember 22., péntek

AZOK A CSODÁLATOS EMBEREK - DEBRŐI ELEMÉR 2.0

A politikai szimpátiáját vagy éppen ellenszenvét hétpecsétes titokként őrző, véleményt nyilvánosan soha semmiről sem alkotó, a semleges kívülállását olykor ingerülten ismételgető, elképesztő munkabírású, tehetséges és nyájas sztárriporter Debrői Elemér, akit saját elmondása szerint semmi, de semmi más nem érdekel, mint maga az ember, aki amúgy általában úgy tesz, mintha nem is abban az országban élne ahol alanyai, szóval a körülrajongott, kivételes géniuszként tisztelt médiaszfinx új műsort indít. Miről is? A lélekről. A psziché zavarairól. Ismeretterjesztés szakértőkkel és lélekbúvárkodás önkéntesekkel. A műsorba meghívott szereplők, az "emberek" óriási megtiszteltetésként élik meg a felkínált megszólalási lehetőséget, hiszen nem akárki kérdezi őket. 

- Jól érzékelem, hogy valami nyomaszt?

- Jól.

- Depressziós vagy? Ezt ki mered mondani?

- Sokáig reménykedtem, hogy csak múló rosszkedv, de az orvosom szerint az vagyok. 

- Bipoláris depressziós?

- Azzal diagnosztizált.

- És most melyik fázisban érzed magad? A mániásban?

- Félúton vagyok a két stáció között. Lefelé tartok.

- Mit érzel?

- Állandó lehangoltságot. Nincs kedvem semmihez.

- Meg akarsz halni éppen?

- Most nem, de múlt héten kétszer is. Elmondjam, mit terveztem?

- Ezt most nem szükséges. De tudod vagy sejted, hogy mi okozza ezt a halálvágyat?

- Persze.

- Gondjaid vannak?

- Csak az van. Nem is egy.

- Megkérdezhetem, hogy mi?

- Nehéz erről beszélni. Tudod, sok évig tanítottam, de lehetetlen helyzetbe került az iskolám, a kollégáim. És én is. Kénytelen voltam felmondani.

- Kényes téma. Szerintem kerüljük a politikát.

- Nehéz kikerülni.

- Próbáljuk meg.

- Hidd el, ez teljesen kikészített.

- A depressziót más is okozhatja. 

- Igazad van. Édesanyám beteg lett, kénytelen vagyok magam ápolni őt.

- Miért?

- Mert a kórház kiadta őt, nem tudnak vele mit kezdeni.

- Ez hogy lehet?

- Így.

- Nagyon sok jó kórház van, el lehetne vinni máshová is.

- Nem tudtuk. 

- Ezt nem tudom elhinni.

- Pedig így van. Az egészségügy romokban. Orvost is alig találtunk, aki képes lett volna megműteni. Mire találtunk egyet, már késő volt. 

- Nézd, kénytelen vagyok ismételni magam: ebben a műsorban nem politizálunk.

- Értem. De akkor hogyan mondjam el, mi nyomaszt?

- Mesélj a varázslatos szépségű vidéki otthonodról. Ott biztosan békére lelsz.

- Jaj, ne is mondd! Imádtam ezt a házat. 

- Miért a múlt idő?

- Mert a szomszédos telken épült fel egy akkumulátorfeldolgozó üzem.

- És az miért baj?

- Szerinted?

- Politikáról, tudod, nem szeretek beszélni. Mondj valamit a gyerekeidről. Ők segítenek neked magadra találni?

- A gyerekeim, mind diplomások, de kénytelenek voltak külföldre menni. Immár csak ketten maradtunk a férjemmel és a beteg, ápolásra szoruló édesanyámmal.

- A gyerekeidnek nem kellett volna elmenniük. 

- Hiába van diplomájuk, csak ételfutárnak vették fel őket. 

- Miért nem vállalták el azt?

- Mert abból a pénzből itt nem lehet megélni. Akkora az infláció.

- Megint a politika. 

- Ha megengedsz egy észrevételt: lehet, de most már nem szabad semlegesnek maradni.

- Ezt hadd döntsem el magam. Mi van a férjeddel? Ő elismert színész. Ugye, mondhatom a nevét?

- Mondhatod, legalább itt hallanak róla. Évek óta nem szerepel magyar filmekben. 

- Nincsenek neki való szerepek?

- Vannak csak azokat mások kapják meg. Ő ugyanis tiltólistán van.

- Kizártnak tartom, hogy manapság léteznének ilyen listák. És úgy emlékszem, színházban azért játszik.

- Már ott sem. A társulata pénzhiány miatt feloszlott, az épületet pedig végrehajtó lefoglalta, majd szálloda lett belőle. Mondjam, kié a hotel?

-  Szerintem lényegtelen, amúgy is tartsuk tiszteletben a magántulajdont. Említsük meg inkább a testvéredet, aki sikeres vállalkozást épített fel az elmúlt évtizedekben. Ő biztosan támogat téged a betegség leküzdésében.

- Sajnos ő is depressziós.

- Nálatok ez örökletes betegség?

- Dehogy. Korábban senki sem volt beteg a családban. 

- Akkor miért lelkibeteg? 

- Mert el kellett adnia a cégét.

- Nyilván jól átgondolt döntése volt.

- Nem volt más választása. 

- Mert?

- Rákényszerítették, hogy adja át másnak a céget.

- Beszéljünk másról. A betegségedről. A depressziódról.

- Kaptam gyógyszert.

- Szeded? Hat a szer?

- Nem tudtam kiváltani.

- Miért nem? 

- Mert nincs állásom, nincs pénzem. Ide juttattak.

- Ez is politika. De közben lejárt az adásidőnk. Nagy élmény volt veled beszélgetni. Köszönöm, hogy elfogadtad a meghívást. Kedves hallgatóink, jövő héten a nárcisztikus spektrumzavarokról fogunk beszélgetni szakértőkkel, és olyan ismert emberekkel, akik felvállalják betegségüket. Érdekfeszítő műsor lesz az is, hiszen az embernél nincs izgalmasabb. 


SIKERÉLMÉNY

 A Grazban élő Stephan Vass halálosan kimerültnek és egyúttal, mintegy melléktünetként, üresnek és vigasztalhatatlanul kiégettnek érezte magát. Negyvenhét évesen úgy értékelte az életét, elérte pályája zenitjét, ennél feljebb már nem juthat. Egy kis cégnél dolgozott gépkocsivezetőként, papírárut szállított Graz környéki irodáknak. A magánélete nyugodt és kiszámíthatóan biztonságos volt, még véletlenül sem egy egzotikus, izgalmas kalandregény, felesége sokat tévézett, igaz, főzött is rá, a lánya pedig tizenötévesen már nem az apját istenítette, a tökéletes férfit házon kívül keresgélte.

Stephan Vass, vagyis Vass István, aki Sopronban született, de aztán elvette a kozmetikus Lotta-t és kitelepült hozzá Ausztriába, a feleslegesség nyomasztó terhével ült nap mint nap a céges furgonjába. Célja legfeljebb annyi lehetett, hogy időben kiszállítsa a tintapatronokat és a nyomtatókba való A/4-es papírlapokat. Sikerélményre vágyott, bár fogalma sem volt arról, milyen elismerés érheti őt még az életben.
Sopronban élő egykori osztálytársa, a kopasz és sörimádó, aputestű Stellmeyer Tomi javasolta neki, menjen el egy masszázsra, ott átgyúrják, és ha kér még valami extrát, azt is megkapja, máris siker éri, és feltöltődve hagyja el a szalont.
- Na, menj! - biztatta életunt barátját, aki ezt követően még hetekig gyötrődött, vajon mit tegyen. Végül rászánta magát, és bejelentkezett egy Kőszeg mellett élő masszőzhöz, Ellához.
- Mit szeretne? - kérdezte a nagydarab, minimum száznyolcvan centiméter magas, lenge öltözetű (melltartó, bugyi) szakember, miközben narancsbőrös fenekével a masszázspadnak támaszkodott. - Nézze, ezt az elején mindig elmondom, a masszázs negyvenöt-ötven percig tart, a maradék tíz percben pedig "ott" is felfrissítem, feltéve ha kéri. Ezt ajakkal végzem. Gondolom, érti miről beszélek. De ráér a végén is közölni. Most pedig kérem zuhanyozzon le. Az alsót is vegye le, higgye el, láttam már ilyet. Itt a törülköző.
Vass megfürdött, majd szárazra törölte fájó testét. Felfeküdt a masszázspadra, és hagyta, hogy Ella rendbetegye, felfrissítse, erőt és önbizalmat öntsön belé.
Ella kezében hihetetlen energia összpontosult, ujjai elviselhetetlen nyomatékkal ragadták meg a és morzsolták a célterületet. Vasmarokkal gyúrta a kiterített férfitestet, amely nehezen viselte a fájdalmat.
- Nem érdekelnek a nyögései, kommentálta a brutális fogások következményeit Ella, gátlástalanul puhította tovább a láb- és combizmokat.
- Mondták már magának, hogy előrehaladott szkoliózisa van?
- Az mi?
- Mi, mi...gericferdülés. Ezzel kezdjen valamit, mert elég ronda.
- Kripli leszek? - kérdezte félig viccesen Stephan, azt remélve, hogy ezzel oldja a szigorú hangulatot.
- Hát, valamit csináljon. Kérjen beutalót súlyfürdőbe, ott talán még tudnak valamit kezdeni vele. Látszik, nem egy sportos alkat.
- Izmaim azért vannak - nyögött fel ismét.
- Itt, ott. Nem sok izom. Van egy kliensem, idősebb magánál, ötvenhat éves, de olyan alakja van, hogy bomlanak utána a nők. Na, az test, imádom gyúrni.
Stephan ezek után némán és megadóan tűrte Ella pusztító erejű kezét, amely kíméletlen kegyetlenlenséggel tüntette el a csomókat, lazította a merev izmokat.
- Ennyi volt, most még van hét percünk - szólalt meg Ella a szeánsz vége felé. - Megkérdezem ismét, akarja, hogy leszopjam, vagy inkább masszírozzam tovább?
Stephan az utóbbi mellett döntött. Végül lezuhanyozott, fizetett és beült a furgonjába. Úton Graz felé azon gondolkodott, hol keresse legközelebb a sikerélményt.
Nem érhető el leírás a fényképhez.

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...