2018. szeptember 8., szombat

"MEGDÖGLIK AZ ÖSSZES FÉREG"

In memoriam A.B.

A gyógyszert évek óta nem szedte, pedig a orvos figyelmeztette, "baj lesz Béla, ha nem figyel oda az adagolásra". Bélán egyébként nem látszott semmi különös, magatartásában nem volt zavaró, gyanús elem, így nem meglepő, hogy a kötelező, éves munkaalkalmasági felülvizsgálaton mindig, mindent rendben találtak nála. A nőtlen férfi pontosan és lelkiismeretesen végezte a munkáját, a térség egyetlen mezőgazdasági társulásában. A gépén időnként bütykölt ezt-azt, de az előírt szervízeket a profikra hagyta. Egyedül a permetlé betöltését nem bízta másra, mondván, "csak így döglik meg az összes féreg", majd felhúzta az Ancsát a levegőbe.

Angyal Béla mezőgazdasági pilótaként járult hozzá a nemzet fennmaradásához, nem kis részben az ő szaktudásának is köszönhetően rendkívüli búza és kukorica hozamokat könyvelhetett el az ország. Kétszer kapta meg az Aranykoszorús mezőgazdasági pilóta kitüntetést, de feltalálóként ugyancsak kiérdemelte az állami elismerést, mégpedig a permetezőszerek robbanóanyaggá történő átalakítása miatt.


E kiváló pilóta, az égbolt ördögi akrobatája, a magyar föld gondos őre többre vágyott a miniszterelnöki kézfogásnál, és az AN-2-es navigálásánál, a permetlé búzaföldekre szórásánál. Olyan tettről álmodott, mely beírja nevét a történelemkönyvekbe. Mivel sokat hallgatta és nézte az állami médiumokat, szilárd világképpel rendelkezett, pontosan tudta ki ellenség és ki barát, így hamar kikristályosodott elméjében, mivel is tudna még többet tenni a hazáért.
Azon a reggelen az AN-2-es permettartályaiba is kerozint vételezett, amit aztán egy gumicsővel juttatott a motorba, a vegyi beavatkozással pedig már korábban robbanószerré alakított rovarölő lét műanyag pet palackokba töltötte. Vegyészmérnökök azóta is elemzik, miként tudta a mérgező anyagot robbanóanyaggá alakítani, hiszen ez, eddig még senkinek sem sikerült. Csak Angyalnak.
Alacsonyan repült, így a radarok sokáig nem észlelték Angyal gépét. A francia légtérbe érve azonban, mivel nem válaszolt a figyelmezető üzenetekre, már lőttek rá, el is találták, de csodával határos módon nem zuhant le, így eljutott Párizsig, ahol még húzott egy éles ívet az Élysée palota fölött, de a palackokat (bombákat) már nem tudta kioldani. A francia légvédelem F2-es katonai gépei végül rakétákkal megsemmisítették a rozoga permetezőt. A porrá égett gép feketedobozának hangfelvételén jól kivehető az aviátor utolsó mondata: "most döglik meg az összes féreg".
Angyal Béla mert nagyot álmodni. Földi maradványait, évekig tartó háborús készültség és diplomáciai huzavona után, végül a nemzeti sírkertben helyezték örök nyugalomra. Beírta nevét a történelemkönyvekbe.

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...