2020. április 8., szerda

SZERETŐK

István levelet kapott. Kicsit furcsállotta, hogy a borítékot nem a postaládában találta, hanem az előszobában, a bejárati ajtó alatt. Ott csúsztatták be. Reggel volt, a gyerekek még aludtak, a felesége pedig a konyhában kávét főzött. Mi lehet ez? István összerezzent. Attól félt, talán valaki így akarja leleplezni, pedig az a nő már a múlté. Rövid liezon volt, meggondolatlan félrelépés. Megbocsájható botlás. Két éve történt. Gyorsan felkapta a borítékot, és beosont vele a vécébe. Félve kezdte olvasni.
"Kedves István! Bizonyára meglepődik, hogy levelet írtam önnek, de nem volt más lehetőségem. Sok éve ismerjük egymást, igaz, szinte soha nem beszéltünk. Udvariasan köszöntünk egymásnak, néha megkérdeztem, hogy vannak a gyerekek, jól tanulnak-e, de ennél többre sosem volt idő. Szokásos, rövid lépcsőházi beszélgetések voltak ezek. Nem akartam zavarni. Láttam, mindig siet, ön persze dolgozó ember, mi pedig a feleségemmel együtt nyugdíjasok vagyunk. Két héttel ezelőtt összeszorult a szívem, amikor megláttam az ajtójukon azt a piros feliratot. Karantén. A feleségemmel együtt aggódva gondoltunk önökre és szorítottunk azért, hogy meggyógyuljanak.
Talán ön is emlékszik rá, legutóbb pár nappal ezelőtt a lépcsőházban találkoztunk. A szemetet vittem le. Örültem, hogy látom, ugyanakkor nem értettem, miért nincs magán szájmaszk, de nem akartam okvetetlenkedni, mert szokása szerint nagyon sietett. Az feltűnt, hogy köhögött. 
Ezt a pár sort a kórházból írom önnek. Ha szerencsém van, még kijövök innen. A feleségemmel azt beszéltük meg, ezt a levelet ő fogja önhöz eljuttatni. De csak akkor, ha rosszabbra fordul az állapotom. Ha nem élem túl.
Nincs bennem harag.
Kívánok önöknek sikeres és boldog életet! Vigyázzon a családjára! Baráti üdvözlettel, Békés Zoltán, 4. emelet 3-as ajtó.
István fellélegzett. A szomszéd nem buktatta le. Zsebébe gyűrte a levelet, Kiment, megitta a kávét, majd e-mailt írt a régi nőnek. Tíz perc múlva megérkezett a válasz.
Újrakezdik.

2020 április 6.

NAGY KÓPÉ



Nagy kópé a Jenci. Igazi mókamester. Sosem szomorú. Mindig csak nevet. Nem olvas híreket, nem néz híradót, nem hallgat rádiót. Készül a húsvétra. Locsolóvers, kölni, eszem-iszom, mulatság. Szólt a cimbiknek is. Együtt mennek a lányos házakhoz. Ahogy tavaly, idén is végigcsókolják fehérnépet. Hülyék lennének kihagyni. Az anyjához is menne, de nem engedik be hozzá az intenzívre. Aztán már miért nem? Nem akar ő rosszat. Csak locsolni, ünnepelni. Akkor is bemegy. Vele nem baszhat ki senki. Elvégre húsvét van. Vagy nem?

2020 április 7.

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...