2018. február 26., hétfő

A KIS PLAKÁTRONGÁLÓ TROLL

Kegyetlen hideg volt, hullott a hó, és már sötétedett; a kampány első napját mutatta a naptár. A kemény hidegben egy szegény plakátrongáló troll járta az utcákat. Amikor elindult a pártirodából, még volt hótaposó a lábán, de annak nem sok hasznát vette. Mert a lábbeli kicsi volt, igen nagyon kicsi, az édesanyja hordta valamikor, ezért a troll leült a havas járdaszegélyre és kibújt a cipőből.

Mezítláb járta hát az utcákat, és 46-os lábát kékre-vörösre csípte a kegyetlen hideg. Rongyos, kátrányos kötényét összefogta, a kezében  szurokkal teli vödröt szorongatott. Egész álló nap mázolta a kijelölt plakátokat, de az alamizsna amit aznapra kapott elfogyott. Éhesen és hidegtől reszketve vánszorgott tovább; szívszaggató látvány volt szegény. Csillogó hópelyhek tapadtak kopaszodó fejére. 

Az ablakokból ragyogó világosság és sült liba pompás illata áradt ki az utcára. A szegény trollnak azonban  folyton csak a plakátok jártak a fejében. Még sok helyre kellett mennie lefesteni a választási hirdetményeket.




Behúzódott egy zugba, egy kiszögellő ház sarka mögé, s maga alá húzta csupasz lábát. Ott még jobban didergett, majd megvette az isten hidege, de hazamenni nem mert, hiszen mit szólna ehhez a megbízója. Különben otthon se jobb, az albérletben farkasordító hideg van, a tető hasadékain besüvít a szél, hiába tömték be szalmával meg ronggyal a nagyobb réseket.

Már egészen meggémberedtek az ujjai. De jó lenne ha a vödörben lévő szurok még forró lenne! Ha oda érinthetné a kezét a meleg vödörhöz! Végre rászánta magát, s meggyújtott egy szál gyufát. Milyen vidáman sercent, s hogy lobogott a lángja! Fényes volt és meleg, mint a gyertyaláng, s a plakátrongáló troll boldogan tartotta fölébe a kezét.

Csodálatos láng volt az! A plakátrongáló úgy érezte, mintha szép réztetejű, rézcsövű vaskályha előtt ülne - olyan jó volt nézni a tüzet, olyan jólesett melegedni mellette! Már a meztelen lábát is kinyújtotta, hogy átjárja a meleg, de abban a pillanatban kilobbant a gyufaláng, s az internetes trollból lett plakátrongáló ott ült a hideg falszögletben egy gyufacsonkkal a kezében.

Elővett egy másik gyufát, meggyújtotta. Odahullt a fény a falra, tenyérnyi világosságot vetett rá, s azon a helyen átlátszó lett a fal, mint a tiszta üveg: a troll beláthatott a szobába. Gyönyörű karácsonyfát látott, még szebbet, ragyogóbbat, mint amit valaha is meg tudott venni magának a piacon. De akkor kihunyt a gyertyaláng.

- Valaki meghalt! - mondta ki magában a troll plakátrongáló; emlékezett rá, hogy a nagyanyja, az egyetlen, aki jó volt hozzá, s aki már rég meghalt, egyszer azt mondta: "Valahányszor lehull egy csillag, elalszik a gyertya, egy lélek áll az Isten színe elé."

Megint odadörzsölt egy szál gyufát a falhoz, s egyszerre nagy világosság támadt körülötte. A tiszta fényben ott állt rég halott nagyanyja, és szelíden, hívogatóan nézett le trollá lett unokájára.
- Nagyanyó! - kiáltott föl plakátrongáló. - Nagyanyó, vigyél magaddal! Ne hagyj itt, nagyanyó!
És gyorsan a falhoz dörzsölt egy egész csomag gyufát, hogy marassza a kedves nagyanyót; a sok gyufa olyan fényességet árasztott, mintha a nap sütött volna.
A nagyanyó sohasem volt ilyen szép, ilyen erős. Karjára emelte a 97 kilós plakátrongáló unokát, s felemelkedett vele; magasra, igen magasra, ahol nincs hideg, éhség, félelem, ahol csak öröm van és fényesség.

A hideg reggelen ott találták a plakátrongáló aktivistát a házszögletben: kipirult arca gondterhelt és szomorú, de élet már nem volt benne, megfagyott e dologgal teli éjszakán, pedig még két utcában kellett volna rongálnia. Ott feküdt újesztendő reggelén, körülötte egy halom gyufásskatulya és sok-sok elégett gyufaszál.

- Melegedni akart szegény! - mondták az emberek. Nem tudta senki, mennyi szemétséget látott, s milyen közöny vette körül a pártirodában, amikor nagyanyja karján mindörökre elhagyta ezt a sötét világot.


Írta Hans Christian Andersen és Gellért András



NINCS MESE

Szexfüggőt meghívják a szexfüggőségről szóló műsorba, ahol megkívánja a szakértő szexterapeuta-pszichológusnőt, adás után SMS-t küld neki, ...