2022. szeptember 21., szerda

HALHATATLANOK CSARNOKA I. rész


Óriási kihívás előtt áll Terbinszki Pál, a szakma kiválósága, az Aranykéz nagydíj birtokosa. A legendás alkotó, akinek ebben az évben már több bemutatója is volt, ezúttal egy komplex összművészeti alkotással ajándékozza meg szülőfaluját. Terbinszki Pál rendkívül elfoglalt, mégis szakított időt egy rövid, de annál érdekfeszítőbb életút interjúra.

- Olvasóink nevében is köszönöm, hogy a műtermében fogadott. Lenyűgözve nézem ezt a csodálatos művet. Kék, sárga, fekete színek dominálnak a falakon. Szemkápráztató kavalkád, mondhatni rejtélyes színorgia. Mikor láthatja majd a közönség?
- Terveim szerint három hét múlva lesz a bemutató, addig még rengeteg tennivalóm akad.
- Kik segítik? Ezúttal milyen stábbal dolgozik?
- A munka kezdeti szakaszában voltak asszisztenseim, de a végső megvalósítás teljes egészében az enyém.
- Ezúttal milyen alkotói koncepció mentén haladt?
- Nehéz erről beszélnem. Felkavaró, borzongató érzések kavarognak bennem, de tudom, a közönségem miatt nem hibázhatok.
- Fel tudna idézni az életéből olyan mozzanatot, amely mind a mai napig meghatározó az ön számára?
- Igen. Tízéves koromban megrázott az áram. Sosem felejtem el, amint a mentőautó szirénázva száguldott velem a kórházba.
- Traumatikus élmény valóban. Ha jól számolom, éppen negyven évvel ezelőtt debütált.
- Egészen pontosan negyvenegy éve mutatkoztam be a közönségnek, amely hű maradt hozzám. Naponta kapok érdeklődő telefonokat, elismerő leveleket. Ezer helyre hívnak egyszerre. Ezek rendkívül hízelgőek a lelkemnek, erősítik a minőségi munkába vetett hitemet.
- A mostani mű miben különbözik a korábbi munkáitól?
- Nagyon más, mint a korábbi alkotásaim. Bizonyára tudja, ezúttal egy lerobbant víkendház elavult elektromos rendszerét kellett kicserélnem, majd a telken álló szerszámoskamra árammal történő ellátását kellett kialakítanom. Rengeteg vezetékkel, elavult elosztóval, és persze az alattomos kóborárammal kellett megküzdenem.
- Mester! Nem is zavarom tovább, hiszen az idő önt is szorítja.
- Valóban nem csúszhatok, mert akkor kötbért kell fizetnem.
Elmenőben Terbinszki Pál villanyszerelő megmutatja a korábban ott dolgozó "szakik" kontár munkáját. Arra kér, a konyhában ne nyúljak semmihez, mert már minden áram alatt van.

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...