2020. február 22., szombat

NYALD BE BABÁM!

Az idei Prima Primissima egyik jelöltjének nevét az Emberi Erőforrások Minisztériuma kitüntetettjeinek névsorában is megtaláljuk. Ő Birsa Béla, az ország egyik legnépszerűbb és legsikeresebb tanára. A Berkenyetanya 11-es számú iskola oktatójáért rajonganak a gyerekek. Amióta ott tanít, megszűntek a hiányzások, senki sem akar lemaradni a rajongásig szeretett nevelő óráiról. Az egész iskolát belengi a Birsa tanár úrból áradó derű. Már délelőtt tizenegykor érezni ezt a semmihez sem hasonlítható vidám hangulatot, ami egyértelműen az ő személyének és tantárgyának köszönhető.. Szinte mindenki dalolva megy a folyosókon, együtt, egymásba kapaszkodva táncolnak, látszik, élvezik az ottlét minden pillanatát. Szerencsére nem ritka ma már ez a fajta békés és boldog iskolai légkör, de Birsa Béla különleges elhivatottsága csak tovább fokozza mindezt.
A sikerei ellenére a negyvenes évei elején járó pedagógus nem szívesen beszél a múltjáról, csupán annyit mond, végre megtalálta a helyes utat. A férfi korábban alkoholproblémákkal küzdött, több elvonókúrát is végigcsinált, de mindig visszaesett, környezete lemondott róla.
Azon a délelőttön is az árokban feküdt, sárosan, leokádott ingben, öntudatlanul, vérében több ezreléknyi alkohollal, mikor gyerekkori pajtása, későbbi állandó ivócimborája megpróbálta kihúzni a sárral és kutyaürülékkel teli csatornaszerűségből. Nagy nehezen a talicskára fektette Birsát, majd hazatolta. Amikor másnap Béla kijózanodott, felolvasta neki az álláshirdetést. És mintha a mennyből angyal szállt volna a büdös kis kalyibába, úgy világosodott meg Birsa Béla.
Egy héttel később már nem érződött a leheletén az alkohol, a ruhái sem árasztották a romlottság jellegzetes áporodott bűzét, beadta a jelentkezését. Papírjai rendben voltak, sőt, az első munkahelyéről is tudott ajánlólevelet szerezni. A szakmát nem felejtette sosem, szó szerint a vérében van. Azonnal felvették. Így született hát újjá az örök vesztesnek hitt Birsa Béla.
Már csak két nap van a djátadóig, de Berkenyetanyán mindenki biztosra veszi, hogy Béla minden díjat besöpör majd. Beszélik, az oktatási tárca vezetője lejön majd, de rebesgetik azt is, akár a miniszterelnök is tiszteletét teheti az iskolában. A tévés és rádiós stábok azonban már kitartóan ostromolják az iskolát, a helyieket kérdezik, szülők és tanárok nyilatkoznak lelkesen Birsáról, aki csodát tett az iskolában. És persze interjúvolják Bélát is, vajon mitől lett az ország egyik legnépszerűbb tanára.
Nincs titok, nincs varázslat - válaszolja pirospozsgásan, nikotintól megsárgult bajusza alatt mosolyogva. Akkor mi van? - kérdezhetnénk, de mindenki tudja, az új tantárgy bevezetése a válasz.
Igen, a pálinkafőzés. De vajon miért kellett ennyi évtizedet várni erre? Miért nem lehetett már száz, kétszáz évvel ezelőtt pálinkafőzésre tanítani a gyerekeket? Mennyi elpazarolt, haszontalan év. Talán most sikerül valamit behozni az elvesztegetett időből, a lehetőségekből.
Egyelőre csak annyit látni, amennyit Birsa Béla oktatói munkásságának köszönhet Berkenyetanya ifjúsága. Az iskola előtt gyerekek dűlöngélve éneklik a "Nyald be babám, a szilvát!" iskolai himnuszt, magasra tartva kezükben az üveget, benne a friss főzettel. Ma barackot és cseresznyét visznek haza.
Már nagyon várják őket.


KÖRÖMGOMBA

Kedves nézőim, kedves hallgatóim! Mai vendégemet bizonyára önöknek sem kell bemutatnom. Jól ismerhetik, hiszen filmek, tévéjátékok, operák főszereplője, továbbá nagyvonalú adományaival támogatja a Közösen a Szenvedélybetegségek Ellen Alapítványt, valamint fegyveres aktvistája a Ne lőjj le több gyöngyös ürgét! állatvédő akciócsoportnak. Rendkívüli ez a mai találkozás vele, hiszen Thockos András elképesztő rekordot ünnepelhet. Éppen ez az ötezredik nagyinterjúja, de higgyék el nekem: ma olyan dolgokat árul el magáról, melyekről az előző 4999 interjúban sosem mesélt. Van tehát mit bepótolnunk.

- Köszönöm, hogy elfogadtad a meghívásomat. Tegeződni fogunk, hiszen nem először beszélgetünk a mikrofon előtt. Ha jól számoltam eddig hétszázöt alkalommal kérdeztelek az életedről.
- Megtisztelő, hogy ennyire kíváncsi vagy, de pontosítanom kell, még csak hétszáznégy interjút készítettél velem.
- Igazad van, a múlt hétre tervezett beszélgetés elmaradt, mert egy másik stúdióba kellett menned. De a lényeg, hogy itt vagy! Van még benned izgalom ilyenkor?
- Bevallom, van.
- Hát igen, minden szónak, minden mondatnak jelentősége van amit a nyilvánosságnak szánsz. És ma, életed egészen intim szférájáról fogsz beszélni.
- Nincsenek titkaim.
- Akkor vágjunk bele. Valóban nem tudod már egyedül felhúzni a lábadra a zoknit?
- Sajnos, nem tudom.
- Jól sejtem, akkor a cipőt sem tudod felvenni?
- Azt néha sikerül, de csak akkor, ha nagyon taposom és belenyomom a lábam. Nézd, meg, ennek a cipőnek is tönkrement a vége. Ezt már egyetlen suszter sem vállalja.
- Talám még megmenthető.
- Hidd el, próbáltam.
- Kár érte. Szép cipő volt. Nem tudsz lehajolni?
- Tavaly óta nem.
- Meszes a gerinced?
- Meszes és sajnos porózus. Vigyáznom kell.
- Van, akire ilyenkor számíthatsz? Mármint zoknihúzáskor.
- Igen, a kutyámra. Ügyesen a szájába veszi a zoknit, és addig mesterkedik, amíg sikerül ráhúznia a lábamra.
- Okos. Nincs is jobb egy ilyen barátnál. Milyen fajta?
- Doberman és masztiff keverék.
- Akkor van ereje.
- Hatalmas.De enélkül nem sikerülne felhúzni a zoknit.
- És az igaz, hogy körömgombád van?
- Nagyon felkészültél ismét. Igen, van.
- Lelkileg ez mennyire visel meg?
- Annyira, hogy iszom.
- Alkoholt?
- Csak azt. De így is nehéz elviselni. Minden körmöm elszíneződött. Már nem nemcsak a lábamon gombás a köröm, hanem a kezemen is.
- Ezért vagy mindig kesztyűben?
- Igen.
- Gyógyszert használsz erre?
- Természetesen. Mondhatom az ecsetelő krém nevét?
- Akartalak is kérni rá. Most rövid reklám, utána folytatjuk a műsort. Elöljáróban csak annyit, továbbra is tabuk nélkül beszélgetünk majd. Maradjanak velünk!

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...