2022. július 23., szombat

GELLERT KAPOTT TÖRTÉNETEK (22.)


Élete legveszélyesebb küldetésére készül a titántökű egykori tengerészgyalogos, Bear Grylls. A túlélőműsorával világszerte ismertté vált tévés műsorvezető reggelizett már együtt jegesmedvével, széttépett fókák rothadó húsát ette, úszott versenyt krokodilokkal és piranjákkal, átgyalogolt a tüzes poklon a Kalahárin, a sivatagban élő skorpiót nyelt, négy év után élve kitalált az őserdőből.
A halál állandó táncpartnereként ezúttal úgy fogalmazott, a producerek könyörögtek neki, ne vállalja ezt az utat, túl kockázatos, nem biztos, hogy túléli, de kitartott a döntése mellett. Amikor először hallott a magyarországi rezsivédelemről, a rezsicsökkentés csökkentéséről, érezte, ez lesz számára az igazi nagy kaland. Persze ő maga is tisztában van vele, lehet, hogy valóban ez lesz az utolsó forgatás.
Bear Grylls, mint ahogy azt műsoraiban már megszokhatták, helikopterről, kötélen ereszkedik le a hidegpusztai, Kádár-kockás ház tetejére. Az utca valamennyi lakója ekkor még kint van és nézi a forgatást. Legalább heten figyelik a vakmerő tévést, amint megkapaszkodik az ereszcsatornában, majd a kamera felé fordulva izgatottan mond valamit. Ezt követően a kéménybe ugrik, és októbertől májusig semmit nem hallani róla.
A ház tulajdonosa, Sipos Béláné is hallgat, szó szerint eltűnik, bezárkózik a tévéssel. A hidegpusztaiak csak találgatnak, mi történhet vajon a házban, többek szerint a hetvenkét éves özvegy biztosan összejött Bear-rel.
Hónapok telnek el így. Mindenki feszült, fogalmuk sincs miről szól majd Bear Grylls magyarországi túlélőshow-ja. Az aggodalom jogos, hiszen Sipos Béláné a korábbi rezsit is alig tudta kigazdálkodni, a ház fűtésrendszere, valamint elekromos hálózata elalvult, szó szerint zabálja az energiát, így bizonyára az átlagfogyasztás után immár százezreket kellene majd fizetnie. A faluban egyébként mindenki retteg a téltől, a hideg napoktól. Pénz sehol. Közmunka is alig. Csak Bear Grylls tartja bennük a reményt, aki nyilván az életéért küzd, nehogy Sipos Bélánéval együtt megfagyjon. Remélik, hozzájuk is benéz majd és tanácsot ad.
Egy napsütétes tavaszi reggelen, május hetedikén, fél tízkor résnyire nyílik Siposné ajtaja. Egy szakállas férfi néz ki rajta. Pár másodperccel később az ajtó becsukódik, majd helikopter repül a ház fölé . A kéményből kimászik valaki. Igen, Bear Grylls, akit a ledobott kötélbe megkapaszkodva, csörlővel felhúznak a gépbe.
Túlélte hát a szörnyű telet. Pokoli hónapok vannak mögötte, amit a fűtetlen lakásban töltött. De mi lehet Sipos Bélánéval? Ő vajon él még? Az Úr kegyelmének és Bear praktikáinak köszönhetően az özvegy is jól van, legalábbis a körülményekhez képest. A meggyötört, fáradt, ijesztően lefogyott, csontvázszerű asszony csak annyit árul el a kíváncsiskodó újságíróknak, ha nem lett volna vele Bear, ő már nem élne. Bear Grylls ugyanis közszolgálati híreket hallgattatott vele is, így előbb kataton állapotba jutottak, majd a hideg beálltával kinyitották az ablakokat, Grylls-nek még volt ennyi ereje, és így tudták hibernálni magukat. Ennél többet azonban nem mondhat, mert titoktartási szerződést írt alá. Sajnos a falu másik hét lakójával a hibernálás előtt Bear mégsem tudott beszélni, ezért a magukra hagyott, tanácstalan emberek, kifizetetlen közüzemi számlákat hátrahagyva megfagytak.
Három hónappal később a világ százhét országában egyszerre mutatták be a Rezsimentés Hidegpusztán - avagy hogyan éltem túl Magyarországot című programot, amely Bear Grylls sorozatának legnézettebb epizódja lett. A műsort egyetlen magyar csatorna sem sugározta.


KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...