2023. április 28., péntek

LACI, A FAVÁGÓ

Ha valaki vadőr, mellette favágó, akkor Lady Chatterley szeretője, ha netán mégsem, akkor viszont kötelezően északi típus, norvég, dán vagy svéd, hatalmas mindene, a baltája is, érzelmeit sötét vikingszakálla mögé rejti, amúgy pedig egyedül él az erdő mélyén a saját kezüleg épített fakunyhójában. És persze van egy farkasölő kutyája, aki egész nap képes lenne enni, ezért a favágó vadőr maga lövi neki a rénszarvast.
A sztereotip dia- és mozifilmek átka, hogy már észre sem vesszük azt a vadőrt/favágót, aki nem szeretkezik vadul Lady Chatterley-vel, nincs állatias szakálla, több mázsás szekercéje, farkasölője, továbbá nem norvég, dán vagy svéd, és még csak nem is vadászik rénszarvasra, hogy bélpoklos négylábúját ellássa friss vadhússal.
Ideje végre leszámolni az idealizált, dögös, falinaptárra szánt férfialakokkal, és megismerni azokat a favágókat, akik nem építettek Thor-szerű pokoli izomzatot, hanem csak úgy egyszerűen beleköpnek a tenyerükbe, hórukkolnak egyet, majd beindítják a motoros fűrészt.
Laci, a favágó tényleg nem egy kiköpött Chris Hemswort, de ha elkapja a ritmust, ő is bármire képes.
Először egy budaőrsi diófát aprított fel. Idegesítette az elhalt fa, és mivel "megoldós fajta", ezt ő mondja magáról, ezért eszébe sem jutott hivatásos favágót hívni, inkább telepakolta a barkácsosztály kiskocsiját szerszámokkal, majd a nagybevásárlás után boldogan hasította a fát. A szomszéd mindezt meglátta, és áthívta Lacit, ha már ennyire belejött a baltázásba, akkor essen neki az ő fájának is. Lacinak nem volt szíve nemet mondani, ezért azt is kivágta. Motoros fűrésszel. Utána nem volt megállás.
Lacit a suttogó propaganda népszerűsíti, ennek köszönhetően pedig már minden héten megy valahova fát vágni. Közben folyamatosan képezte magát, ipari alpinista lett, így egyre feljebb, egyre szédítőbb magasságokba emelkedhetett. Volt amikor reccsent alatta az ág, de mindez nem rémiszti meg. Sőt! Egyre jobban élvezi a veszélyes küldetéseket. Szenvedélye lett a famászás, és gallyazás. Mászásairól és akrobatikus mutatványairól a fészbukon rendszeresen hírt ad, rajongótábora pedig ámulattal figyeli minden mozdulatát.
Ez a sztori ugyan még nem elég egy egész estés mozifilmhez, de dokufilmhez már jó alap lehet, hiszen Laci főállásban egy kereskedelmi bankban osztályvezető. Napközben öltönyt viselve hitelekről dönt, délután pedig korhadt fákat.
Lady Chatterley-ről nem kérdeztem.

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...