2019. április 2., kedd

CSATA A VÁRBAN


A világtörténelem leghosszabb csatája . Évekig tartott e szenvedésekkel teli, sok milliárdnyi közpénzt felemésztő küzdelem, ami tegnap 14 óra 19 perckor ért véget, mikor is a szövetségesek elfoglalták az utolsó 42 négyzetméteres tűzfészket az Úrherceg utca 13-ban. A bejárati ajtón jól látszik a feszítővas nyoma, a lépcső mellett pedig még ott hever a szétvert biztonsági zárrendszer több darabja. A névtáblát valaki elvitte, bizonyára a felszabadító erők egyik katonája, aki sok év múlva az unokáinak fogja  büszkén mutatni e történelmi ereklyét. Igen, a papa ott volt.

Most azonban olvassuk el Tinódi Lantos Szandra blogbejegyzését és nézzük meg az Instagram közösségi portálon közzétett képeit, melyek az ostrom utolsó óráját dokumentálják.

"A feszültség egyre nagyobb. A szövetséges csapatok már bekerítették a Királydomb utcai kormányzati negyedet.  Sokan, kezükben fehér zászlót tartva jönnek fel a légópincékből, de valamennyien eltakarják az arcukat, így senkit sem ismerek fel. Amint kiérnek a Koronázási térre, körbeveszik őket a felszabadítók nyomában érkező egykori helyi lakosok és az államosított boltok volt tulajdonosai. Remélem nem lesz lincselés, bár többen kaszákat és motoros fűrészeket tartanak a kezükben. Félek, de megyek tovább.

A Befektető köznél nem érzékelek ellenállást, állítólag innen már mindenki elmenekült., pedig arra számítottak, hogy a fő innovátor küzdeni fog. Ő is itt lakott a számára kiutalt alacsony rezsiköltségű önkormányzati lakásban.

Az utolsó ellenállási fészek a Kincsesbánya sétány torkolata és az Édes hazánk lépcső, onnan nyílik az Úrherceg utca. Ott barikádozta el magát a militáns szózatok írója, udvari főideológus.

A dr. Somvári Etelka jegyző által vezetett rohamcsapat, valamint a szoros küzdelemben megválasztott új polgármester asszony könnyedén bejutnak az Úrherceg utca 13-ba. Kézi hangosbemondóval üzennek a földszinti lakás bérlőjének, jöjjön ki a lakásból, a kulcsokat pedig helyezze a lábtörlő alá. A folyosón felolvassák hadiparancsot, melynek értelmében immár érvénytelen a havi 32 ezer forintos bérleti szerződés, de egyelőre nem történik semmi. Bentről csak annyi hallatszik ki, hogy tízmilliót költött felújításra, kertes házat adott az Úrherceg utca 13-ban lévő bérleményért és nem hajlandó megadni magát. Ekkor dr. Somvári kiadja a parancsot, "ajtót betörni!"

A  kilakoltató brigád behatol, de már nem találnak ott senkit. Az ablak nyitva, vélhetően azon keresztül menekült el a lakó. A frissen cserélt fehér műanyag nyílászáró alatt a parkettán hever a zsebből kihullott tagkönyv, benne az árulkodó sorszám. Ötös.

A csatának vége."

Kezdődhet a romeltakarítás.





KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...