2018. június 11., hétfő

FONTOS ÜGYEK, KOMOLY EMBEREK

Örvendetes változásnak lehetünk tanúi a magyar törvényhozásban. Végre teret nyert az udvarias hangnem, a kultúrált kommunikáció. A tartalmas, építő erejű ellenzéki magatartás is érezteti hatását, vagyis a kormányoldalról végre minden esetben érkezik válasz a javaslatokra. Nem kérdés tehát, immár van létjogosultsága ennek a fajta politizálásnak. Hallgassuk, miről beszél az ország vezető ereje, megválasztott képviselőink szorgos hada ezekben a lélekemelő pillanatokban.
- Tisztelt Házelnök Úr, Tisztelt Képviselőtársaim! Amiről Önöknek ma beszélni szeretnék, sok magyar család gondja. És ennek megtárgyalása elől nem térhetünk ki, bármit is mondjon a kormányoldal. Mert tudom, hogy obstrukcióval kívánnak élni, de mi ellenzékiek ezt nem tűrhetjük! A hétvégén édesanyáméknál ebédeltünk, ő hívott meg minket vendégségbe, három unoka, képzeljék mi volt ott, szegény asszony, a gyerekek hangoskodtak, de őt ez nem zavarta, mert arra gondolt, éhes a család, neki pedig az a küldetése, hogy halászlét főzzön. És főzött. Nekünk. A gyerekeinek, unokáinak. A menyének. Bajait. Tele tésztával, dúsan, haltejjel. Finom volt, nagyon finom. De belegondolnak-e tisztelt képviselőtársaim, mennyi munkával járt ennek a halászlénak a megfőzése? Mekkora erőfeszítést igényelt a terítés? Majd a mosogatás? Javaslom, és nem is merek belegondolni abba, hogy tisztelt képviselőtársaim nemet mondanak erre, szóval azt javaslom, a halászlékocka és a tészta áfáját csökkentsük 2 százalék alá, vagy tegyük ingyenessé. Azt gondolom, ennyivel mindenképpen támogatnunk kell a vasárnapi ebédek elkészítőinek terheit. Köszönöm a figyelmet.
- Köszönöm Razó Elemér képviselő felszólalását. Most Precze Benjamin képviselőé a szó.
- Köszönöm Házelnök úr. Tisztelt képviselőtársaim, tisztelt elnök úr! Az előttem szóló Razó képviselőtársam alapvető dologról elfelejtett szólni és ez rögvest okafogyottá teszi a javaslatát. Hol van az előírva, hogy bajai halászlét kell főzni sok tésztával? Miért kell bele tészta egyáltalán? Vegyük a szegedi példát, ott nem tesznek tésztát a hallébe, mégis tápláló élelem az egész családnak! A hallékocka pedig egyenesen fényűzés, csak a lusták használnak hallékockát. Azt javaslom tehát, hogy vegyük le a napirendről a tészta és hallékocka áfájának csökkentéséről szóló javaslatot. Köszönöm.
- Látom Razó Elemér reagálni szeretne Precze Benjamin szavaira. Öné a szó képviselő úr.
- Köszönöm. Csalódva hallgattam Önt Precze képviselőtársam, és csupán egyetlen mentséget tudok felhozni az Ön álláspontjának megértése és egyúttal védelme érdekében. Valószínüleg Ön még sosem evett igazi bajai halászlét tésztával, mert ha evett volna, sosem választaná többé a szegedi halászlét. Ezennel meghívom Önt a jövő heti bajai halászléfőző versenyre, ahol a saját kezemmel készítem el Önnek és frakciótársainak a jellegzetes bajai halászlét. Köszönöm.
- Precze képviselőé a szó ismét.
- Tisztelt Házelnök, tisztelt képviselőtársaim. Köszönöm Razó Elemér invitációját, ezt ünnepélyesen elfogadom, társaimmal ott leszünk és eszünk a leveséből. Az esetleges áfacsökkentésről utána döntünk. Köszönöm.
Így zajlik hát a munka a jelentőségteljessé, egyúttal békéssé vált új országgyűlésben. Kíváncsian várjuk, hogy végül a bajai, vagy a szegedi halászlé bizonyul-e erősebb érvnek ebben a rendkívüli vitában.


KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...