2019. március 12., kedd

AZ AKARAT DIADALA

Az ismert és közkedvelt innovátor, a semmitől sem visszariadó egykori fékbetét- és kuplungtárcsa-fejlesztő, a haza jobbításán fáradozó szakmérnök immár új helyen, a történelmi múltú városnegyedben fekvő, szerény, kis rezsiköltségű, ugyanakkor meglehetősen tágas önkormányzati hajlékában dolgozik újabb gigantikus tervén, amely a történelmi hűség jegyében fogant. Heroikus mindaz, amit ez az ember produkál, sosem pihen, folyamatosan a nagy álom beteljesítésén munkálkodik. Esténként, mikor nagyot sóhajtva, mégis elégedetten kinéz lakása ablakán és megpillantja a vár alatt méltóságteljesen elnyúló, helyenként kanyargó, csillogó víztükröt, szinte már látja maga előtt munkája eredményét.
Nálánál szélesebb látókörű tudósok korábban ugyan figyelmeztették, hiába az akarat, nem lesz diadal, mert reménytelen mindaz, amire vállalkozik. Ilyen gép ugyanis nem létezik, az elképzelés ellentmond a a fizika törvényszerűségeinek, de még a józan észnek is. Ekkor azonban az innovátor erőre kapott és elhallgattatta a vészjósló károgást. Nincs immár, ki útját állná e rettentő erejű akarásnak. Lám, fél év sem kellett, hogy ünnepélyes keretek között bekapcsolják az ezer milliárdos költségből készült dunai fagyasztógépet, amely az év bármely szakában (nyáron is) kőkemény jégpáncéllá keményíti a korábban csillámló, szellő borzolta víztükröt. Alig tíz perccel később színe galamb-, majd acélszürkére változik, majd egybefüggő jégmezővé áll össze. Elhárult az utolsó előtti akadály is, már csak az időpontot kell megtalálni a koronázáshoz. A lovagok készen állnak.
A történelmi hűség azonban mást is megkíván. Ennek érdekében kormányhatározat rendelkezik a vár két részre osztásáról. Egyik felében állomásozik majd a Gülem Kovách Zsolt vezérkari főnök felügyelte oszmán gárda (a parancsnok kifejezetten e célból módosíttatta egyébként védett nevét), melynek janicsárjait a Ludovika frissen végzett hallgatóiból verbuválják, míg a keleti szárnyban a V-Jugend teljesít szolgálatot, ezt Gnómics F. Sándor, a különítmény megálmodója irányítja.
A királyi tér megtelik élettel. A koronázási ceremóniát megelőzik majd az impozáns várjátékok. Az immár csatatérként funkcionáló egykori könyvtár helyén rendezik a budavári ostromot, majd két nappal később a kitörés napi korhű ünnepséget.
Hát mi ez, ha nem az akarat diadala?


KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...