2019. március 19., kedd

A SZÁMŰZÖTT

Midőn a víz lassan elárasztotta a medret, a kivezényelt, tapsoló sokaság ostoba módon nem tudott másra gondolni, csak arra, mennyibe fog ez majd kerülni nekik. A birodalom sem juttat már semmit, mert amit korábban bőkezűen adott, azt az uraságék ellopták.

A víz drága kincs, be kell osztani minden cseppjét, most pedig megállíthatatlanul folyik bele a gödörbe. A nép ilyen, egyszerűen gondolkodik, számára fekete-fehér minden, s nem lát tovább a hídnál. Pedig a híd is ott volt előttük, súlyos betonágyon feküdt, ívelt testén át vezetett az út a szigetre. Oda, ahova a parasztok nem mehettek, csak az urak, a méltóságosok. De most már ez is egyetlen emberé lesz. Örökre.

Azon a napon, két évvel és négy hónappal a meder feltöltését követően, nyugodt volt a víz, szinte mozdulatlan. Szellő sem borzolta, tükörsima volt a felszín. A mélyben a cápák is békésnek tűntek, talán maguk is érezték, még nem jött el az ő idejük.

A hajót (ladikot) óvatosan engedték le. Ketten ültek benne, az evezős valamint az egykori felséges úr. A fedélzetre csak a legszükségesebb használati eszközöket vitték fel. Ennyit engedtek. Borotvát, fogkefét, bőrbe kötött emlékkönyvet. És egy labdát.

A ladikot ellökték parttól. Mindezt a televíziók élőben közvetítették világszerte. A facebook is alapos marketingmunkával fokozta a közérdeklődést, így mindenki láthatta, amint a csónak kikötött a senki földjének nevezett szigeten az egykori uralkodóval. A pengés drótkerítéssel körbevett mesterséges képződményen nem volt térerő, így a száműzött soha többé nem létesíthetett kapcsolatot a külvilággal. Látogatókat nem fogadhatott, igaz, nem is is jelentkezett senki, hogy látni szeretné. A mesterséges szigeten csak egykapuzni lehetett.

Pattogott időnként a bőr, aztán abból is kiszökött a levegő.

GONDNOKI ÁLLÁS

Figyelek a jelekre. Ezzel persze nem mondtam semmi újat, hiszen tavaly már beszámoltam arról, hogy gázóra leolvasónak hittek és beküldtek abba a sötét szobába ahol a mérőóra volt.
Ma ismét interjúra mentem, ezúttal nem rockzenészhez, hanem egy kutatóintézet igazgatójához, aki két nap múlva magas állami kitüntetést kap. A tudományos élet eme kiválósága hamarosan arról is beszél, mennyire fontos hogy az ember visszajelzést kapjon a munkájáról, a teljesítményéről.
Amíg a fiatal tudósra vártam, a teaszobában ültem le. Nem csináltam semmi különöset, csak olvasgattam a jegyzeteimet. Ekkor belépett egy nagydarab férfi, köszönt nekem, majd annyit kérdezett: a gondnoki állásra jelentkezett?
Gyűlnek a jelek.

KOKÁRDA

Ma esti séta a 9 éves lányommal. Egy virágárusnál veszek neki kokárdát, mert holnap kötelező bevinni az iskolába. Megyünk tovább. 
- Nézd apa, a néninek is van kokárdája.
- Igen, van. De ez miért érdekes?
Ekkor Panni megállít és arra kér hajoljak le. A választ lassan a fülembe súgja.
- Biztosan nagyon népi.

ÍGY SZÜLETETT


Nyöszörgő hang a fürdőszobából. Vagy inkább sírás. Ijedten benyitok. A lányom jajveszékel.
- Baj van, Panni?
- Dehogy. Nincs semmi.
- Akkor miért adsz ki magadból ilyen rémisztő hangokat? 
- Csak próbálok....
- És ezt tanultad valahol?
- Nem. Így születtem.

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...