2018. október 31., szerda

EMBERARCÚAK


Még kimondani is döbbenet, 7 millió 800 ezer négyzetkilométer. Pontosan ekkora területen, a méretében csak a Szaharához hasonlítható homoktengerben próbáltak a nyomára bukkanni brit tudósok, az úgynevezett "emberarcú sivataglakóknak". E ritka népcsoport azért vált érdekessé a kutatók számára, mert a hírek szerint  e zárt, és örök feszültségben élő populáció hagyományosan nagyon rossz minőségű vezetői réteget választ ki, immár évszázadok óta.

A SEV, vagyis a Sivatagi Együttműködés Rendszere az egyenlőtlenségre épül, továbbá a SEV hangzatos szólamainak ellentmondva senki nem működik együtt senkivel, ami azt jelenti, hogy a sivatag lakói egész életükben izoláltan homokot lapátolnak, de ezért jobb esetben is csak egy marék homokot kapnak fizetségül. A többség keservesen próbál túlélni, ám a kegyetlen időjárás (szárazság, homokviharok), valamint a SEV vezetői által naponta megalkotott újabb és újabb szabályok miatt aki tud elmenekül a területről, vagy érthetlen (birka)türelemmel vár, hogy mire azt maguk sem tudják, de sokan feladva a küzdelmet, beleássák magukat egy homokdűnébe, és ott várják megadóan az elkerülhetetlen véget.

A brit expedíció végül semmit sem tudott meg e parányi népcsoportról, mert nem állt velük szóba senki, így a kutatók összefoglaló jelentésében az is szerepel, hogy egyetlen emberarcú SEV vezetővel sem találkoztak. Végezetül azt javasolják, értelmetlen dolog a sivatagba több homokot küldeni, mert abból csak újabb és újabb homokvárak épülnek, amit úgyis elfúj majd a szél.

 



KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...