2019. március 28., csütörtök

HOKI



Miki helyi pénzember. Korábban uzsorázott, szőkített, használt cirkókkal és németből hozott dízelekkel üzletelt, de aztán a sztráda benzinkútja mellett talált egy macskát. Az ismert oligarcha jangcei díjnyertes macskáját. Azóta aranyélete van a Mikinek. Három misit kapott zsebbe, további négyet pedig, amikor másodjára szedte össze a kódorgó dögöt. Hamarosan napi 24 órában bízták rá a macskát, vigye oltatni, furikázza a tenyésztőhöz, utána fűtött kocsival kozmetikushoz.
Miki ezt követően már jelentősebb melókat kapott. Stadiont építhetett Szurokszentivánon és Petnebaktán, utána pedig evezős tórendszert Csengettyűottlakán.
Miki, némi kokóval az orrában eldumálta, hogy másodjára már ő segítette elkóborolni a macskát. Érzéke, az van a bizniszhez. Most már csak egyetlen lépésre van attól, hogy végre a saját jogán, érdemei elismeréseként maga is olyan legyen, mint a macskás: a rend nélkülözhetetlen, sziklaszilárdságú oszlopa. Feddhetetlen múltú és jelenű lovag, mentelmi joggal, feudális előjogokkal. Ehhez azonban kell egy csapat. Meg is lett.
- Zsombor, hogy néz ki a fogad? Melyik barom ütötte ki? A Zabrák? Hányat ? Ötöt? Ez nem ember.
Miki gyors észjárású, de nehéz követni. Elég hosszan kellett magyaráznia, mire szolgál egy ilyen testület.
De aki milliókat enged át a kezén, tudja, mikor és hova kell tenni egy pár köteggel. Gyorsan összejött kezdésként laza négyszázmillió dologi kiadásokra, és kiemelt eljárással napok alatt megalakulhatott a Preventív Jégkorong Egylet, a két csapat a Pengék és az Acélbikák.
A tévés stáb megszervezését Nemeskéri Ákosra bízta, aki legendás jégszívvel és vasmarokkal kezelte a számos pénzközeli csatornát. Mikinek a lacafacázás nem volt a kenyere:
- Ákos, kell negyven kamera, lehetnek robotok vagy drónok is, a legjobb operatőrökkel és képmérnökökkel. Minden legyen hiteles, még az apró mozdulatok is. A lassításokra külön figyeljetek, mert azt imádja.
- Ja, nem gond. Mikor lesz az első?
- Hat óra felé. Készüljünk fel, mert ha veszít, leroskad a tévé elé, és meccset néz. A fiúk kaptak eligazítást, figyeljük a híreket, de ti is. Minden azon múlik, milyen döntés születik. Ha bukik, kezdjétek, mert azonnal a pályára kapcsolunk.
18 óra körül vált kritikussá a helyzet. A Pengék és az Acélbikák kezdősora a megbeszélés szerint ekkor már a pályán siklott, rövid passzokat ütögettek.
A közvetítővonal élt, a csapatok energikusan kezdtek. A preventív jégkorongderby első félidejét a Pengék nyerték, a másodikban azonban az Acélbikák egyenlítettek. Végül büntetők döntöttek.
Egyetlen nézőjük lába az asztalon, ölében laptop, azon követte a meccset. Nagyon élvezte. Mindenki megnyugodott. Semmi sem változott. És ez a lényeg. Hogy ne változzon semmi.
A közvetítés másnapján Mikit szűk körben, egy ismert offshore sziget zászlaja alatt hajózó jacht fedélzetén lovaggá ütötték. A vörös nap megszégyenülten sompolygott a láthatár alá. Miki emelt fővel és önelégülten nézett körül, és egy focibolond mosodás jutott eszébe. Minariknak hívták, de még úgy sem vitte semmire.

400

Római part, reggel. Éppen a kétszázadiknál tartok, amikor közeledik felém egy rokonszenves óriás. Talán tiltott helyre tévedtem? Szerencsére nem. Köszön. Én is. Beszélgetni kezdünk. Azt meséli, egy ismerősét megkeresték öltönyös fiatalemberek és vételi ajánlatot tettek a cégére. Százmilliót ajánlottak.
- Vicceltek? Négyszáz van a cég számláján.
- Csak volt. Zárolták.
Övék lett a cég. Százért. Újdonsült ismerősöm azt mondja, hosszan tudna még ilyen sztorikról beszámolni. De már unja az egészet, mert őt is lehetetlen helyzetbe hozták.
Próbálom győzködni, ne adja fel. Talán ezt a szezont még vállalja, utána dönt.
Süt a nap, tavasz van. Hétfőre ugyan ismét hidegfrontot jósolnak, de utána ragyogó idő lesz. Végre egy jó hír.

JÁTÉK

Fecskés Endre szeret játszani. Ennek a szenvedélynek köszönhet mindent. Jelenleg nincs semmije, mert amije volt, azt könnyed kézzel eljátszotta. Lovi, kártya, itt a piros, hol a piros. Utolsó ezresét a Retek téren egy sakkasztalnál tette fel tétre, de amatőr módon két huszárral bemattolták.
Endre, ez a bolondos, borozós, borostás arcú egykori NB-2-es kézilabdás azonban mindig kap egy újabb esélyt. Ezúttal egykori csapattársától, a jobbszélsőt játszott Meszes Csongortól, aki vele ellentétben sosem kockáztat, jelenleg is egy piacvezető játékgyár elnök-vezérigazgatója, megyei pártvezető. Ő talált rá Endrére a kispesti borharapóban, és bízta meg egy új játék fejlesztésével.
- Emlékszel a Gazdálkodj okosan játékra? - kérdezte a kissé elázott egykori kézist. - Ebből kellene egy modern, rendszer- kompatibilis változatot csinálni. Rád bízhatom?
Fecskés Endre hazatántorgott és másnap, immár némiképpen kijózanodva azonnal munkához látott. Mint a mesében, hét nap, s hét éjjel dolgozott, majd letette az igazgató asztalára a kész tervet. Doboz, dobókocka, migránskártya, játékszabály.
A Zárkózz be okosan! című játék bombasiker lett. Az iskolák számára kötelezővé tették a használatát, de minden művelődési ház, kórház, csecsemő és nyugdíjasotthon is kapott belőle, sőt a friss házasokat is megajándékozzák ezzel.
A játék célja ezúttal nem az, hogy minél gyorsabban berendezzék a megszerzett lakást, hanem az, minél eredményesebben zárják magukra az ajtót. Ennek érdekében első körben kerítéseket lehet vásárolni, aztán riasztóberendezéseket, ajtó fölé szerelhető kamerát, éjjeli infrát, végül pedig fegyvereket.
A szabályzat szerint először a házat kell körbe keríteni, utána jöhet a lakás bombabiztos vasajtóval történő felszerelése, a zavaró fake news-t terjesztő internet lekapcsolása, a közeli egyetemek bezárása. A 13-as, 27-es. 56-os és 98-as játékmező nagyon veszélyes, mert ott migránsok okoznak galibát (lépj vissza két mezőt, három körből kimaradsz, kezd újra a játékot!) bár ha már elég fegyvere van egy játékosnak, akkor választhat, a továbblépés érdekében vagy vesz valami apróságot, vagy likvidálja az útját keresztező akadályt. Végül az nyer, akinél először lesz teljes a sötétség.

ZÁRKÓZZ BE OKOSAN!

A Zárkózz be okosan! című társasjáték bombasiker. Az iskolák számára kötelezővé tették a használatát, de minden művelődési ház, kórház, csecsemő és nyugdíjasotthon is kapott belőle, sőt a friss házasokat is megajándékozzák ezzel.
A Gazdálkodj okosan játékkal ellentétben itt nem az a cél, hogy a résztvevők minél gyorsabban berendezzék a megszerzett lakást, hanem az, minél eredményesebben zárják magukra az ajtót. Ennek érdekében első körben kerítéseket lehet vásárolni, aztán riasztóberendezéseket, ajtó fölé szerelhető kamerát, éjjeli infrát, végül pedig fegyvereket.
A szabályzat szerint először a házat kell körbekeríteni, utána jöhet a lakás bombabiztos vasajtóval történő felszerelése, a zavaró fake news-t terjesztő internet lekapcsolása, a közeli egyetemek bezárása. A 13-as, 27-es, 56-os és 98-as játékmező nagyon veszélyes, mert ott migránsok okoznak galibát (lépj vissza két mezőt, három körből kimaradsz, kezdd újra a játékot!) bár ha már elég fegyvere van egy játékosnak, akkor választhat, a továbblépés érdekében vagy vesz valami apróságot, vagy likvidálja az útját keresztező akadályt. Végül az nyer, akinél először lesz teljes a sötétség.

TÜZIFA

Ártatlannak vallotta magát a polgármester, aki megromlott látásával magyarázta tettét. Mint mondta, az esti szürkületben tüzifának vélte a kazán tisztításán dolgozó közmunkásokat. Sajnos az érintetteket már nem tudtuk megkérdezni, mert azon az estén különösen hideg volt, ezért a polgármester begyújtott.

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...