2018. március 16., péntek

ELSZÁMOLÁS A DOHÁNYBOLTBAN


A holttest a Nemzeti Dohánybolt parányi raktárhelyiségében, a még bontatlan cigarettásdobozok mellett hevert a padlón, arccal lefelé.
Varga Zoltán rendőrszázadosnak több ehhez hasonló ügyet kellett már felgöngyölítenie. Különös módon április 9-e után szaporodtak meg az elszámolásos esetek, ezért rutinosan azonnal kikérte a bolt ipari kamerái és mikrofonjai által készített felvételeket, majd meghallgatta a szomszédos boltok dolgozóit. Néhány órával később Varga századosnak pontos képe volt a tettesről és a motivációról. A hangfelvétel később perdöntő erejűnek bizonyult.




- Jó estét, mit adhatok az úrnak?
- Kérek egy doboz Malbit és egy Balaton szeletet. Nem, inkább kettőt.
- Melyikből kettőt?
- Nem voltam elég világos?
- Már megbocsásson az úr, de nem teljesen.
- A Balatonból kérek kettőt.
- Igen, már adom is.
- Ne a tejből, hanem az étcsokisból adjon.
- Rendben, ahogy kívánja, itt is van. Még valamit?
- Mást nem.
- Számolom gyorsan. Sajnos az elektromos pénztárgép elromlott, de mindjárt összeadom, és természetesen kiállítom a számlát is.
- Siessen és legyen pontos. Múlt héten is rosszul számolt, tizenöt forinttal kevesebbet adott vissza.
- Ne haragudjon, nem tudom, hogy történhetett, de most oda is adom.
- Három hete is átvert, akkor pontosan hetven forinttal húzott le.
- Nem akartam átverni, ne haragudjon.
- Tavaly decemberben pedig a kétszázas fémérme helyett egy húszforintos érmét adott.
- Nagyon szégyellem magam.
- A k.... anyádat szégyelld, te itt nem fogsz többé átb....szni másokat.
- Uram, ne, kérem ne!!
- Ne ugass kretén, ki tudja hány embert b....sztál át? Ennek vége! Most örökre elszámolunk.

A felvétel itt megszakadt, több értékelhető mondatot nem találtak a nyomozók. Mint kiderült, a meggyilkolt  eladó még a munkaadója előtt is titkolta súlyos diszkalkuliáját, vagyis azt, hogy nem tudott számolni, még a legegyszerűbb műveletek is megoldhatatlan nehézséget jelentettek a számára.  Ez pedig egy ilyen munkakörben, mint ez a súlyos tragédia is igazolja, végzetes lehet. Utóbb az is bizonyítást nyert, hogy az eladó több esetben is rosszul adott vissza későbbi gyilkosának, aki ezt megelégelte, majd  a szívbe markolatig szúrt tőrkésével elszámoltatta a diszkalkuliás embert. A bíróság a gyilkos védekezését jogosnak ítélte és felmentette a vád alól. Az  ítélet indoklásában az is olvasható, hogy az elszámoltatás ugyan szigorú, de jogos volt, továbbá e sajátságos állampolgári igazságszolgáltatatás nagy terhet vesz le a túlterhelt bírói szervekről. A történet epilógusához tartozik, hogy az ítélethirdetés után Varga Zoltán rendőrszázados leszerelt, majd elment rétest sütni a Fény utcai piacra.





BÖRTÖNBŐRÖND VÉSZJELZŐVEL



Börtönbőröndöket (gurulós) és börtönben használatos nélkülözhetetlen  dizájn eszközöket, valamint egyéni, a családtagok fényképeit is tartalmazó naptárakat készít egy most indult startup vállalkozás. A fiatal vállalkozók közel hatszáz millió forintnyi vissza nem térítendő hitelt kaptak a gyártás beindításához.

A börtönbőrönd sajátos kialakításának köszönheti létjogosultságát, továbbá annak, hogy ebbe a pehelysúlyú tárolódobozba pillanatok alatt be lehet pakolni, könnyű áttekinteni a logikusan kialakított rekeszeket,. A börtönbőröndöt a hatóságok is elfogadják, így a rabszállító furgonokban nem okoz gondot ezek elhelyezése, a BV-intézetekben pedig szekrényként funkcionál.

A startup tulajdonosai most egy olyan rádiófrekvenciás berendezés megalkotásán dolgoznak, amely időben jelzi a fekete autók (adóhatósági, rendőrségi, titkosszolgálati stb.) járművek közeledtét, így jóval a csengőszó előtt még marad idő a börtönbőrönd feltöltésére. A letartóztatandó célszemélyek, akikkel erkölcsi, jogi, és politikai értelemben kívánnak elszámolni, időt kapnak arra, hogy átgondolják mire lehet majd szükségük a börtönévek alatt.

A börtönbőrönd iránt óriási az érdeklődés, amit az is jelez, hogy a már legyártott tízezer darab bőrönd azonnal gazdára talált. Az utángyártást áprilisra ígérik.




KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...