2019. augusztus 31., szombat

AZON A REGGELEN

Azon a reggelen a szervízek nem győzték felvenni a rendeléseket. Behívtak mindenkit, akit csak tudtak.  Uram, nyugodjon meg, hozza be a gépet, meglátjuk mit tehetünk. Mindenkinek ezt válaszolták. Ők persze már tudták, hogy mi történt, de nem akartak nagyobb balhét, és hát a pluszpénz sem jött rosszkor. A személyi számítógépek szervízei előtt hosszú, kígyózó sorok várkoztak. A dühödt tömeg egyre türelmetlenebbé vált.
 
- Mi a fasz van már megint?
- Kurvára nem tudom. Baszakodik ez a szar, pedig csak fél éve vettem.
- Neked bejött valami?
- A kormányablak.
- És a fész?
- Az nem. Nem értem.
- Nekem is csak pörgött az a szar, de nem tudtam felmenni.
- Ez kurva ciki.
- Nekem mondod?
- Most mi lesz?
. Ezt is megcsinálták. Lekapcsolták.

Az esti híradókban egyetlen fontos hír hangzott el a szokásos migránsmantra mellett. Az ország örökre szóló információs együttműködési szerződést kötött a baráti Észak-Koreával.



A NEMZET NAPSZÁMOSA


Markovicsné, Kiss Ágota hetek óta azon tépelődött,  továbbra is hűséges maradjon-e munkahelyéhez a Rakéta úti gyorsétteremhez, ahol immár tizennegyedik éve húspogácsákat süt, és szénsavas üdítőket adagol, vagy váltson végre. Férjével két héttel ezelőtt össze is veszett, aki szintén lehúzott már jónéhány évet a cégnél, igaz, ő takarító a Rakéta úton, de nejével ellentétben, hallani sem akar arról, hogy az asszony vagy ő elmenjen. Tény, a férfi is naponta kap ajánlatokat.

Ágota azonban egyre inkább azt érzi, 52 évesen ez az utolsó esélye, hogy pályát módosítson. A szakképzetlen asszonyt több intézmény is megkereste, jöjjön, dolgozzon náluk, de a cégtől kapott napi két hamburger, kis krumpli, kóla mindig ott tartotta.

Végül a barátnőjétől kért tanácsot, aki szintén a Rakéta úti egységben dolgozott, de pár nappal ezelőtt felmondott és az új helyen már alá is írta a szerződését.  Ezek után nem is mondhatott mást csak azt, hogy Ágota is lépjen végre.

Igaz, a fizetés a másik helyen sem kiugró, de a korábbi 1350 forintos órabérhez képest a beígért bruttó 2000 forint mégiscsak kecsegtetőbb, és végre nem a forró olaj mellett kell izzadva állni egész nap. Amúgy  megint kiújult az olaj allergiája, ezért az orvosa is azt tanácsolta, sürgősen keressen más munkahelyet magának.

Ha elmegy, komoly munkaerőhiánnyal fog küzdeni a gyorséttemi szektor. Az utóbbi pár hónapban ugyanis sorban mondtak fel a dolgozók és mentek el a szintén nem túl jól fizető ágazatba, ahol azonban két kézzel kapkodnak, gyakorlatilag bárkiért. Papírt már nem is kérnek, csak azt, hogy legalább egy évre írjanak alá. Ősztől nyárig.

Ágota végül hagyta magát meggyőzni, sőt a férjét is rábeszélte, engedjenek a csábításnak, így ősztől már mindketten új helyen kezdenek.

Az asszony, az egészségügyi szakiskolában anatómiát és egészségügyi közgazdaságtant , férje pedig a helyi ágimnáziumban matematikát és földrajzot fog tanítani. Egyelőre egy tanévet vállaltak, de ha tetszik nekik a hely, maradnak.

A tanévkezdés előtt pár nappal ugyan még több mint 3000 ezer tanári állás betöltetlen, de Ágota tettrekészsége, bátorsága óriási hatással volt a Rakéta úti gyorsétterem dolgozóira, akik tegnap este kollektíve felmondtak, és követték Markovicsékat.

De ezek után ki fog hamburgert sütni?


KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...