2019. május 28., kedd

A PÉK

Az ebédidőben riasztott nyomozók szemérmesen a zsebükbe csúsztatták az alufóliába tekert hagymás döner kebabjukat, pedig korábban mindig gond nélkül, jó étvággyal ettek oszlásnak indult holttestek mellett is. Most azonban képtelenek voltak akár csak egyetlen falatot is lenyelni. A tetthelyen és a leszakadt lépcsőházban szétszórt, elszenesedett emberi maradványok hevertek. Tüköri őrnagy először egy széparcú, de kettéhasadt fejet talált, majd egy véres alsó lábszárat. A tízemeletes panelház három felső szintje teljesen eltűnt.
Egyértelmű volt. Valaki robbantott. Vajon ki? És miért? Milyen eszközt használt?
A halottkém gyorsan dolgozott, így néhány órával később az egyetlen halálos áldozatot azonosítani tudták. P. Alma 34 éves fogtechnikusnő maradványait találták meg az üszkös és romos hetedik emeleten.
A ház lakói nem ismerték Almát, pedig legalább tíz éve ott lakott, de szinte sosem mozdult ki a lakásából. Állítólag otthon dolgozott. Ezt a feltételezést az ott talált több doboznyi megolvadt műfogsor is igazolta.
Kinek állhatott útjában a fiatal nő? Vagy éppenséggel önmaga robbantott? Ha igen, akkor mivel tudta pokoli toronnyá változtatni a panelt? Ilyen erejű pokolgépet csak az IRA, A Vörös Brigádok, a Hamasz, az IS, Theodore Kaczinsky (Unabomber), Timothy McVeigh az oklahomai mészáros, vagy éppen a Teréz körúti szöges bombás tud(ott) készíteni,, nem pedig egy pesti fogtechnikusnő. Vagy mégis?
A gáztűzhely sütőjében Kotányi páccal érlelt csirkecombok apró darabkáit találtak meg, a konyha szétégett linóleumján pedig fetás görögsalátából származó megfőtt pépet . E nyomokból az életvédelmisek arra a következtetésre jutottak, P. Alma vélhetően vacsorát készített. Talán várt valakit, és a vendégének sütött. Ez azonban némiképpen ellentmondott annak a feltételezésnek, hogy a fogtechnikusnő önkezével akart volna véget vetni az életének. Meglepő módon éppen Tüköri, a burnout szindrómás, unott nyomozó érdeklődését keltette fel leginkább e hátborzongató bűntény. A többiek végül mégiscsak kebaboztak, így az evés idejére felfüggesztették a helyszínelést.
Másnap Tüköri lekérte az internetes szolgáltatótól a P.Alma számítógépéről és okostelefonjáról kimenő és beérkező üzenetek listáját. Megdöbbentette a napi több száz levél, amit a grafomán P. Alma írt. Megszámlálhatatlanul sok emberrel levelezett egyszerre. Vélhetően itt, ebben az anonim és alattomos közegben élt és létezett Alma. Sokan teszik ezt manapság, elbújnak a hálózat árnyékában, és álneveken csodálatos új fizimiskát, irigylésre méltó karriert kreálnak maguknak, magukról, másoknak.
Tüköri szűkítette a címzettek listáját. A kotányis csirke jó nyomnak bizonyult, mert olyan embert keresett, aki vélhetően szeret minőségi ételeket enni. Így került a rendőrök látókörébe M. Kálmán pék, festő, drámaíróígy került a rendőrök látókörébe M. Kálmán pék, festő, drámaíró, amatőr ketrecharcos, aki rejtélyes kapcsolatban állt az elhunyttal. Szerelem? Talán. A levelek mindenesetre nem éppen szokványos kapcsolatra utaltak.
- Szeretsz, Mókus?
- Mint a héjától fosztott érett diót. A számban akarlak érezni.
- Szétrágnál?
- Bevinnélek az odúmba és ott szednélek szét.
- Izgalomba jöttem.
- Én is.
- Mikor találkozunk?
- Nem tudom. Ma még ki kell sütnöm a kukoricás-magvas kenyereket, és a gluténmentes bucikat.
- Utána?
- Festek.
- Mit?
- Téged.
- Amint éppen szétrágsz? A nyelveddel forgatsz?
- Pontosan.
- Két éve levelezünk. Látni akarlak végre.
- Hajnalban végzek. Utána lehetne róla szó.
- Akkor alszom.
- Megvárom amíg felébredsz.
- Félek.
- Mitől?
- Hogy már nem bírok magammal, Mókusom.
- Édes Kolibrim! A szerelem mézét neked tartogatom. Ha nem leszel az enyém....
- Akkor?
- Tudod.
- Nem akarom. Azt nem.
- Velem jössz. Repülünk, mint a boldog kolibrik. Az égben végre egyesülünk.
Ez a mondat tette gyanússá M. Kálmánt. Fenyegetően hangzott. És ugye, a pék hétvégenként, vidéki kocsmákban szervezett illegális versenyeken, amatőr ketrecharcosként verekedett. Egy ilyen ember nem szépeleg, ha akar valamit. Tüköri őrnagy szédelgett és émelygett, de tisztázni akarta, miért halt meg P. Alma. Végül a rendőrségi archívumban talált egy poros, lezárt aktát, rajta a pék nevével. Kinyitotta.
M. Kálmán évekkel korábban Szlovákiában LEGO-kockákból és sertés bélsárból pokolgépet konstruált, majd felrobbantotta vele a helyi Szutyok patak töltését. A kiáradt víz a lakóival együtt elmosta Magyarmakacska falut. M. Kálmánt akkor eltűntnek nyilvánították. Erről nyilván nem tudott az iránta gyengéd érzelmeket tápláló Alma.
Tüköri házkutatási engedélyt kért, majd miután megkapta, elindult a feltételezett gyilkos munkahelyére, a külvárosi sütödébe. Elkésett. Pár perccel korábban az üzem a levegőbe repült. M.Kálmánt sosem találták meg, csupán az albérletében hagyott, TNT-szemcsékkel szennyezett Star Wars LEGO készletet, valamint egy gépelt kéziratot, Alma az internet bombanője című drámát.


KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...