2019. november 18., hétfő

HŐS ÉLETMENTŐ



Irigyelte a szakállas, agyontetovált, izmos séfet, aki minimum húsz évvel fiatalabb nála, menő street food kifőzdéje van a kamionparkoló melletti egérúton, aszfaltszaggató Mustanggal száguld,, naponta írnak róla az internetes oldalak, szinte már élő legenda, igazi self made man, példakép, hős és celeb egyszerre, a tizenhárom évesnél idősebb lányok és nők kötelezően szerelmesek belé, nem túlzás, attól elolvadnak, ha a főzős tévéműsorában a hűtőből előveszi a vajat, majd melegíteni kezdi. Pedig ő nem is Brando. Legutóbb éppen tegnap jelent meg róla egy cikk, amely nagybetűkkel hirdette, hogy az ízek mestere ismét életet mentett. Félelmet nem ismerve felmászott egy növendék barackfára, csakhogy élve lehozzon onnan egy riadt kiscicát. Címlapfotó is készült róluk, a sztárszakács izzadtan, ugyanakkor boldogan és büszkén szorítja meztelen felsőtestéhez a pár hetes macskát. A kép hátterében természetesen ott van a séf aktuális szerelme is, akit két héttel ezelőtt ismert meg a Séfek és ételfutárok közösségi véradáson.
Igen, végre ki tudta mondani, képes volt megfogalmazni, pontosan erre vágyik. Hogy elmondhassa magáról, ő is hős, aki életeket ment.
Ilyen gondolatok kötötték le a figyelmét, mikor a Pusztaszeri úton autózva, az 54-es étterem melletti járdán meglátta a zebráról lelépni készülő középkorú, feltűnően hajlott hátú férfit.
Ekkor mérlegelni kezdte, vajon mi tegyen, mi lenne a helyes döntés: a fékre, vagy a gázpedálra lépjen-e? Pár másodperce maradt csak ennek eldöntésére. Ha gázt ad, elüti az ismeretlen férfit, a kocsi alá kerül, a fekvő testen mind a négy kerék áthajt és az illető garantáltan meghal. Ellenben, ha fékez, akkor megmenti az életét. Hasonló helyzetekben korábban mindig így tett, lassított, majd megállt, a gyalogosok épségben átértek a másik oldalra és élték tovább az életüket..
De most mi legyen? A férfi már letette a lábát a zebra fehér csíkjára, ám a jármű nem lassított. Az autó és a gyalogos közötti távolság fenyegetően csökkent, de ez nem érdekelte őt, inkább gyorsan számolni kezdett. Körülbelül 25 éve vezet, ha nem is minden nap, de hetente négy-öt alkalommal biztosan volánhoz ül. Gyakorlatilag mindig adódik ehhez hasonló helyzet, amikor zebránál átenged embereket. És eddig még senkit sem ütött el, pedig megtehette volna. 25 év szorozva 250 nappal (átlagban ennyiszer vezet), és szorozva napi négy, zebránál történő megállással, az pontosan 25 ezer. Igen, igen! Ennyi embert nem ölt meg. Hülyeség. Ennyi embert megmentett! És ha most is megáll, akkor már huszonötezeregy embert mentett meg a biztos haláltól!!!
Nézőpontot váltott és máris tudta mit kell tennie. Fékezett, ezzel pedig megint életet mentett. Hőssé vált.
Kár, hogy a nagyvilág ezt nem tudja. Semmit sem tudnak. Nem ír róla senki. Egyetlen nyamvadt sort sem. Hálátlanok. Rohadt banda. Bezzeg a szakállas szakácsról írnak. Minden szarságot. Hát, igen, ő felépítette magát.
Nem lesz ez mindig így. Legközelebb gázolni fog.

RÉMÁLMOK MIKOR JÖNNEK

Tudtam, hogy ez lesz. Hogy mind meghalnak majd. Már az első gyilkosság után bejelentést tettem a rendőrségen, de nem vettek komolyan.
- Uram, ez merő képzelgés - mondta az életvédelmi osztály vezetője. - Menjen haza, csináljon jó műsorokat, az ügyet pedig bízza ránk.
Ha akkor hallgatnak rám, sokan talán még ma is élnének. A szakma legjobbjai mentek el. Vitték magukkal a tehetségüket, a meg nem írt dalaikat.
Ismertem az áldozatokat. Amikor tízévnyi ámokfutás után végre észbe kapott a rendőrség, megkönnyebbültem. Egy zenei antikváriumban léptek akcióba a készenlétisek. Nem ütköztek ellenállásba. A rendőrök nem finomkodtak, ütöttek és bilincseltek azonnal, a lemezes táskát pedig elrúgták, azt hitték fegyver van benne. De nem, Deák Bill, Hobo, Neoton, Zorán és egy Katona Klári album volt a szatyorban. Meg azt hiszem egy Beatrice. Mind szilánkosra tört. Pótolhatatlan értékek vesztek oda. Dedikált példányok.
Ez az egész szörnyűség 2007-ben kezdődött. Akkor lett egy lyuk a műsorrácsban, Elek István politikai műsora megszűnt, kellett helyette valami ami kitölti a hézagot. Akkor szóltak nekem.
- Figyelj, te szereted a zenét, csinálj egy sorozatot a magyar könnyűzene történetéről.
Három hét múlva már le is ment az első rész. Ifjúsági park, Bodrogi Gyula, Bergendy. Elég jól szólt a műsor, mindenki szívesen és lelkesen beszélt benne. Bodrogi az első fellépője volt a parknak.
Nem sokkal később Pistát holtan találták egy parkban. Őszintén sajnáltam, mert kedves embernek ismertem meg. És jó zenésznek. A rendőrségi közlemény nem árult el részleteket, a család sem nyilatkozott., így a közvélemény is csak találgatott, mi történhetett vele. És vajon miért? Kinek árthatott szegény? Engem pedig, ugye, nem vettek komolyan. Annak persze örültem, hogy még dedikálta nekem az összes Bergendy lemezt. Sőt, az első szóló Demjén albumot is, Tudtam, hogy a dedikált lemez sokat ér, különösen így, hogy már soha többé nem írhat alá egyetlen albumot sem.
Zoránt is szerettem. Felvettük a beszélgetést, majd szignózta a teljes életművét. Meg is jegyeztem, Zorán, te milyen szépen írsz! Igaz, a hófehér borítójú Tizenegy dal című lemez tasakjára tévedésből azt írta, szeretettel Gerő Andrásnak, majd amikor emlékeztettem arra, hogy nem Gerő, hanem Gellért András a nevem, akkor udvariasan elnézést kért, áthúzta a Gerő nevet, és immár helyesen leírta, hogy Gellért. Elég ronda lett, de még mindig jobb így, mintha nincs ott az aláírása. Zorán az interjú másnapján ment el. Fiatal volt még, sok lemez megírása várt volna még rá. De a szignója szerencsére ott volt a borítón.
Nem sokkal később Lárika következett, egyik nagy kedvencem, de vele elég macerás volt minden. Három órán keresztül kávéztunk a Gerlóczy nyitott teraszán, februárban, ma sem értem miért akart a hidegben üldögélni, igaz, neki a pincérek rohanva hoztak pokrócokat, nekem csak a kávékat. Fel is fáztam rendesen, de annyira szerettem volna Lárit a műsoromban hallani, ehhez képest egy prosztatagyulladás igazán vállalható áldozat. Ő ragaszkodott az előzetes találkozáshoz, ahol folyamatosan azt kérdezgette tőlem, mik a szándékaim. Hogy jó műsor legyen válaszoltam, mire felnevetett, "mindenki ezt akarja, miért higgyek éppen neked?" Azt is mondta, ő az egymás tenyerén tartás híve, amit egyáltalán nem értettem. "Amikor óvjuk a másikat, dédelgetjük" - magyarázta. Ez egy komplett hülyeség, ezt persze nem vághattam az arcába, inkább csak annyit válaszoltam, egy interjú nem attól jó, ha simogatlak téged, hanem ha jó kérdésekre, őszinte válaszokat kapok. Ez nem tetszett neki, szerintem kifejezetten idegesítik a valódi kérdések, de abban reménykedtem, legközelebb talán már nem azt akarja, hogy dédelgessem. A lemezeit akkor nem is volt hajlandó dedikálni, csak a soha el nem hangzó (letiltott) interjút követően. A legfontosabbat azonban megszereztem tőle. Az aláírását. A búcsúztatásán nem voltam ott, de azért otthon meghallgattam a Titkaim lemezét. Gyönyörű album.
Az évek során több száz zenésszel beszélgettem. Mindenkivel aláírattam mindent, mert tudtam,egyszer felbecsülhetetlen relikviák lesznek ezek. Egy halott művész dedikált albuma óriási érték. A legnagyobb kincs.
Hobonak is vége. Úgy hallottam, egy Jim Morrison képre borulva találtak rá, de az is lehet, hogy Viszockij fotó volt, végtére is mindegy. Hobót sem tudták megmenteni. Lehet, hogy ha nem ontja évtizedeken keresztül a lemezeket (HBB, szólóalbumok) talán elkerüli a rettenetes véget. Amikor aláírattam vele vagy harminc lemezét, meg cédéjét, a könyveit, szokása szerint morgott valamit, de azért örült, hogy vannak még élő rajongói ezen a nyomorult glóbuszon. És én az vagyok, sőt, leszek is. Búcsúzáskor mélyen a szemébe néztem, majd egy "mindhalálig blues" köszöntéssel búcsúztam tőle. Örökre.
Szörényi Levi is hamar elment. Kár érte. Ő a legnagyobbak egyike. Aznap sajnos az undok formáját hozta, eltévesztettem egy nevet, erre azonnal rendreutasított, "illett volna jobban felkészülni!" Még szerencse, hogy az összes Illés albumot, a Szép lányok ne sírjatok cédét, valamint az Utazást is elé tettem. Ez tompította a feszkót. Aláírta. Két héttel később a Pilisben érte a vég, az imádott Szívcsakrája közelében. A dedikált Utazást azóta többen meg akarták tőlem venni, de még várok vele.
Persze nem halt meg mindenki az interjúk idején, de a szignózott albumok szépen gyűltek. Valójában csak ez érdekelt. Hogy mindenki aláírjon mindent.
Fogalmam sincs, végül miként oldotta meg ezt a rejtélyes sorozatot a rendőrség, mi vezette őket nyomra. Azt hiszem, talán megtalálhatták a mérgezett tintájú tollat. Az EAST együttes tagjainak órási szerencséjük volt, igaz, ők is aláírtak az összes birtokomban lévő EAST lemezt, ugyanakkor ragaszkodtak az alkoholos filceikhez.
Itt a szegedi Csillagban lassan pereg az idő. Fáj, hogy a dedikált lemezeket nem hozhattam be magammal. Pedig igazán szép gyűjtemény. A cellatársam a Ricét és a Csótányt szereti. Ha egyszer kijutok innen, feltételesen, jó magaviselet esetén negyven év múlva, akkor aláíratom az összes Quimby-t.

SZLIKONBABÁK AVAGY VÁLÁS BUDÁN

Takarítok. Heti háromszor. Itt, meg még két helyen. Hajnalban jövök be a boltba, felmosok, port törlök, elöblítem a koszos a tányérokat, kiviszem a kukához az előző napról megmaradt ételmaradékokat, többnyire égett pizzaperemeket, ezt a csajok sosem eszik meg, szerintem féltik a csillogó fehér fogaikat, egyébként tényleg könnyen elszíneződne a pizzára rakódott koromtól, engem nem zavar a szenesedés, néha be is kapok egy-két megkezdett pizzadarabkát reggelire.
Azt mondják, helyes srác vagyok, de az itteni csajok észre sem vesznek. Huszonnégy évesen már nem is keresek komoly kapcsolatot, csak gimnazista csajokkal kefélek. Az Ellátóban szedem fel őket, lefektetem őket, de unom mindet. Néha elképzelem milyen lenne a benti bombázókkal egy egerszalóki wellnesben, bugybérokolna a forró víz a jacuzziban, simogatnánk egymást, utána bemennénk a szaunába, aztán fel a szobába. Hárommal egyszerre.
A Sacit bírom a legjobban, Szőke, és irtózatos teste van. Szerintem bejönnék neki, ha nem takarító, hanem a bolt tulajdonosa lennék. Zaláné a kóceráj, ő bezzeg bármelyiket megkapja. Két nappal ezelőtt is bevitte a raktárba, néztem az órát, több, mint húsz percig voltak bent, és amikor kijöttek, Sacin új ruha volt.
Persze megértem Zalánt. Itt vannak körülötte ezek a nők, egyik szebb, mint a másik, miért is ne élne a lehetőséggel. Tiszta hárem az egész. Állandóan sugdolóznak, de már jól olvasok szájról, így tudom miről beszélnek. Facér pasikról, házas, de kőgazdag faszikról, meg hogy ki kivel, hol jött össze, milyen az ágyban, vagy hogy éppen ki válik. Ezt szeretik a legjobban. Ha szétmegy valaki. Akkor megnőnek az esélyeik. Ma is erről pletykáltak.
- Fáj a lábam. Mintha beton lenne rajta, nem harisnya.
- Szeded azt a visszér gyógyszert? Az segít. Én szedem.
- Félek az ilyentől. Nem akarom mérgezni magam.
- Akkor bújj ki a cipőből.
- Nem lehet. Biztosan szólna érte Zalán.
- Az egy köcsög. Mindenért szól. És folyton csorog a nyála.
- Én bírom. Van humora.
- Nekem a Tóni jobban bejön.
- Most már szabad a fiú.
- Hát, baszki, ezt nem hittem volna. Hogy ezek elválnak. Szerinted mi történhetett?
- Faszom tudja. A csaj kikupálta magát, és lehet, hogy jött egy új oli.
- Mi az az oli?
- Oligarcha.
- Ja, így már értem. Szerintem nincs új csávó, hanem a Tóninak lett valami ügye, és a nej, ezt megszimatolva, kiadta az útját.
- Tök mindegy. De kié lesz a vagyon?
- Jó kérdés. A múltkor bent volt a Tóni a boltban, akkor még együtt lehettek, mert női ruhát vett két misiért. Ha ügyes vagy akkor most megcsípheted a srácot.
- Szerinted lenne esélyem?
- Neked ne lenne? Bombázó vagy. Bárkit megkaphatsz.
- Köszi. Lehet, hogy adok egy esélyt a dolognak. Most muszáj visszavennem a cipőt, mert már nagyon néz a Zalán.
Ilyenek ezek a bolti nők. Költőien közönségesek, izgatóan unalmasak, testüket pedig mintha 3D nyomtató készítette volna egy Emily Ratajkowski minta alapján. Bambán bámulnak ki az utcára, és mozdulatlanul kelletik magukat. Zalán épp most szólt, kéri, maradjak délig, mert ma kivételesen akkor zárnak. Utána viszi ki a csajokat a divathétre. Bepakolja őket a kisbuszba, és kllő velük. Azt elfelejtettem mondani, hogy Zalán időnként bérbe adja a nőit. Ezek a legszebb műanyag próbababák az országban, érthető, hogy mindenki őket akarja.
Én délig takarítok, mosogatok, kidobom a maradék pizzát, aztán megyek az Ellátóba. Tele lesz friss hússal.

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...