2019. szeptember 16., hétfő

MEGAFON

Itt mindenki süket? Vagy hülye? - csodálkozott rá James Edwardson brit turista, mikor a repülőtérről taxival a belvárosi szállodába fuvaroztatta magát. A fizetésnél a sofőr  irritáló hangnemben és hangerővel közölte vele, hogy huszonkétezer lesz, ha pedig számlát kér, akkor harmincöt. Mivel James egyetlen szót sem értett a money-n kívül, ezért a taxis elismételte:
Huszonkétezer, te pöcs, fizessél, vagy szétb....m a pofádat, mire James csak annyit kérdezett, what?, ám ekkor a volánnál ülő fenyegetően hátrahajolt, egészen közel a vendég arcához.  Money! Now! - sziszegte.  Végül James Edwardson huszonkettőt fizetett, kiszállt, a táskáját pedig a sofőr dühösen kivágta a csomagtartóból.

Az utcán is nagy volt a hangzavar, bent az étteremben szintén.  Elviselhetetlen fejhangon, mindezt egy fura eszközzel felerősítve vették fel a rendelését. Csupán egy gulyáslevest kért, de a pincér, a szája elé tett hangosbeszélővel így is egészen közelről kérdezett vissza,  hogy "biztosan csak egy soup lesz?", mire James megadóan annyit mondott, igen, just a soup.
Két napig járta a várost, látta az összes nevezetességet, mobiljával mindenhol fotózott, csak azt nem értette, miért használ mindenki megafont. Ő ilyet még nem látott, csak a 22-es csapdája című filmben, de hát ott ugye mindenki őrültnek tűnt, amúgy pedig valami háború is zajlott éppen.
Végül a Vásárcsarnokban, annál a zöldséges standnál, ahol egykoron Margaret Thatcher is vett egy csomag fokhagymát, ott kérdezett rá, miért van mindenkinél hangosbeszélő.
Hogy jobban értsük egymást - üvöltött mosolyogva az arcába az árus, természetesen kezében tartva a már említett rendkívül divatos eszközt.
James Edwardson továbbra sem értett semmit.  Visszament a szállodai szobájába ahol unottan kapcsolgatni kezdte a tévé távirányítóját.  A magyar 1-en, nem tudta, hogy mit néz, meglátta az őszes hajú, szemmel láthatóan megviselt lelkiállapotú embert, aki egy megafonnal üvöltözött bele egy fiatalember arcába. A felirat alapján arra gyanakodott, hogy ő lehet a város polgármestere, de ezt sosem tudta meg.  A repülőgépe hajnalban indult vissza Londonba. A felszállás előtt érdekes módon ugyanaz a kérdés foglalkoztatta, mint az érkezése után a taxiban.
Itt mindenki hülye?

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...