2020. január 4., szombat

MINDEN OKÉ

Minden oké. Eldöntöttem, idén minden kérdésre ezt fogom válaszolni. Egyszerű, tömör, nem terhelek és untatok vele senkit. Hogy vagy? Minden oké. Munkahely? Oké. Fiaid? Oké. Lányod? Nagyon oké. Mi van az Angliában élő barátoddal? Vele is minden oké.
Tibi, éppen ma érkezett néhány napra a hamarosan brexitáló szigetországból az imádott szülőhazába. A kinti bérelt lakása és a Liszt Ferenc repülőtér közötti távolságot mindössze három és fél óra alatt teljesítette. Mondtam, hogy minden oké.
Pár perce azt írta ugyan sms-ben, hogy baromira izzad, ömlik róla a víz, mert a vonaton nem lehet lehúzni az ablakot, de semmi gond. 14.25-kor szállt fel a kétórás késésssel beérkező, majd induló Intercity-re, amely természetesen lekéste a csatlakozást, ezért Tibi Miskolcon a restiben dekkolt másfél órát, de ezt sem nem vette a szívére. Sőt, úgy érezte magát, mintha megállt volna körülötte az idő, mondjuk úgy 1978 és 1980 között. Szerinte semmi sem változott. Nagyon cool a srác. "Don't'worry be happy", ezt dudorászta, miközben a miskolci rakétázókat (feleseket ivókat) nézte, akik gondtalanul dülöngéltek a peronnál.
Eddig kb. tízezer a vonatjegy+helyjegy, de megtudtam, hogy a lekésett csatlakozás miatt egy másik vonatra kellett átülnie Tibinek, de semmi gond, ezért már csak ezer forintot kért tőle a MÁV. Ha jól tudom, most valahol Szerencs környékén zakatol a vonat, és ha nem jön közbe semmi, akkor este nyolckor már meg is érkezik Sátoraljaújhelyre.
Tibi azért közlekedik vonattal, mert a legutóbbi látogatásakor autót bérelt, ám sajnálatos módon amikor leadta kocsit, 900 euróval lehúzták. Azt állították, hogy megkarcolta a járművet, ami persze nem igaz,
Drukkolok Tibinek, hogy még ma megérkezzen a szüleihez, bár tudom, felesleges aggódnom. Minden oké.

LACI NŐSÜL

Laci jó gyerek. Örök álmodozó. És eszelősen, szinte már fájóan romantikus. Az a ritka férfi, aki végig zokogja a Szív hídjait, a Volt egy farmom Afrikában-t és a Szerelem a végzeten-t. Volt is elég baja ebből, a munkahelyén kiröhögték és puncit rajzoltak az öltőzőszekrényére. Kollégái szerint egy igazi macsó Marilyn Mansont és Metallica-t hallgat, moziba pedig csak akkor megy, ha a Náci zombik második részét vetítik.
Legyünk őszinték, a nők sem bírták idegekkel és persze papírzsebkendőkkel a picsogós közös mozizásokat vele. Ott ül mellettük egy tagbaszakadt harmincas fickó, és tiszta könny körülötte minden. De Laci vállalja az érzelmi Amazonas áradását, és sosem fojt el magában semmit. Állandóan szerelmes. Ezt az első randi végén mindig bevallja. Ha most nem szúrja el, akkor végre megnősül.
Azt még nem mondtam, Laci korábban rendőr volt. Az őrsön ismerte meg Nikit, a kerület legjobb mellű rendőr szakiskolását, aki náluk töltötte gyakorlati idejét. Négy hónapnyi udvarlás és közös DVD-nézés után kérte meg a tizenhét éves lány kezét, úgy ahogyan azt manapság a tökös rendőrök szokták. Akció közben. Hol van már a hagyományos, kissé bátortalan lánykérés, mikor a megszeppent hódító félve rebegi el, a "leszel-e a feleségem" ásítóan unalmas, közhelyes sztenderdet.
Hónapokig tervezte az akciót. Beosztatta magát kocsizó járőrbe, majd figyelni kezdte Niki mozgását. Mikor megy, hova, kivel. Niki többnyire az anyjával, Laci jövőbeni anyósával furikáztatja magát, minden második héten a kozmetikushoz, mert sajnos Niki, bombanő jellege ellenére, erősen szőrösödik, ami nem lenne annyira zavaró, ha nem a szája fölött burjánzana a szaru, de így, két hét elteltével már bajuszosnak tekinthető.
Elérkezett a nagy nap. Péntek, délután 14 óra 10 perc. Szokás szerint ekkor indult a két nő Skodával az Erika fodrászat és kozmetika felé. Laci csupán két kollégáját avatta be, ők vállalták, hogy részesei lesznek a könnyfakasztó családi eseménynek. Előtte együtt megnézték a közösségi oldalakon naponta megjelenő, mentős, börtönőrös, kukás videókat, ahol a mentősök, börtönőrök, szemétszállítók látványosan odavetik a szívüket választottjuknak. Vijjog a sziréna, kattan a bilincs, borít a kukásautó, a nők sikoltoznak félelmükben, csoda, hogy nem ájulnak el, ám ekkor minden esetben előlép a szeméthalom, vagy a mentőautó mögül a hősszerelmes, leveteti a bilincset a menyasszonyról, majd előhúzza a bűnbocsánat kötelező kellékét, a gyűrűt. Könny, csók, ölelés, zene. A dramaturgia tökéletes.
Laci is így tervezte. Pont így. Szirénáznak, leállítják a Skodát, kiszállítják a csajokat, közlik, hogy gyorshajtás, plusz záróvonal átlépés, súlyos büntetésre számítsanak, fújják meg a szondát, forgalmit kérnek, jogosítványt, aztán valamilyen ürüggyel bilincselnek. Majdnem így történt. Csakhogy az indulás előtt Laci főnöke, a bűnügyi osztály vezetője megkérte őket, ha már úgyis az Erika fodrászat felé mennek, akkor dobják ki az Aréna plaza előtt.
Az akciót már nem lehetett leállítani, a főnöknek pedig mégsem mondhatták azt, hogy lánykérés következik munkaidőben. Lesz, ami lesz. És lett.
Niki ugyanis ellenállt, nem hagyta magát megbilincselni, ütött, rúgott, harapott, végül előrántott egy kilenc milliméteres gázpisztolyt és lőtt. Ekkor a megrendezett akcióról mit sem tudó főrendőr viszonozta a tüzet, és egy célzott térdlövéssel megrogyasztotta a lányt, aki a betonon fekve még kétszer meghúzta a ravaszt. Végül három lövéssel terítették le. Nem élte túl.
A nyomozást lezárták, Lacit, azonnali hatállyal leszerelték. Azóta új munkahelye van.. A romantikus rendőr sokáig gyászolta Nikit. Most megint szerelmes. Hamarosan megkéri a lány kezét. Nagyon készül erre. Két kollégáját avatta be az akcióba, akik szintén lelkesek.
Már előkészítették a tűzoltókocsikat.

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...