2022. szeptember 5., hétfő

KOROM EMŐKE

Járt-e Korom Emőke (a) bányában? Mikor? Melyikben? A pécsiben? Dorogiban? Az oroszlányiban? Ha igen, akkor mit csinált ott? Szenet fejtett? Barnát? Feketét? Vagy lignitet bányászott? Bauxitot? Dolomitot? Hogyan jutott le a mélybe? Művezető volt, vagy csupán beosztott vájár? Csillés? Netán diszpécser a külszíni fejtéseknél? Vagy robbantásvezető? Egyedüli nőként miért vették fel a bányához? Mi vetett véget karrierjének?
Csupa őrjítően izgalmas, megfejtésre váró kérdés, amely legalább annyira érdekfeszítő, mint a "hova tűnt Hajtó Lajos, majd hogyan került elő, szereti-e még nőjét, Ninit?", de Hajtó hallgat, éppen úgy, mint Korom Emőke. Titokzatos élet mindkettőjüké. De engedjük el Hajtót, ő csak Ninikéjének tartozik magyarázattal, míg Korom a választóinak.
Az állítólag több mint három évtizednyi bányászmúlttal "rendelkező" Emőke ugyanis feljött a mélyből, és elképesztő magasságokba jutott: politikai pályájára állt. Immár parlamenti képviselőként megkapta (miért is?) a Három évtized a magyar bányászatért emlékérmet. De vajon miként szolgálhatta harminc éven át a magyar bányászat ügyét a most haminckét éves Emőke? Valóban megtörtént, hogy már kétévesen, csákánnyal a kezében a mélyben dolgozott, miközben gyermeki arcát belepte a fekete szénpor? Akár. Miért is ne lehetne ő a világ legfiatalabb bányásza? Vagy egyszerűen csak a puszta létezésével járult hozzá a hazai bányászat sikeréhez? Vájár édesapjának az adott erőt a nehéz fizikai munka elviseléhez, hogy tudta, kicsiny lánya, Emőke, otthon várja őt? Vagy éppen ott mellette, a fejtésnél. Emőke csak ült a nagy feketeségben a Lipót-aknában, és nézte erőtől duzzadó, izzadó, szénfejtő apját. Arra már nem is merek gondolni, netán Emőke bányászkitüntetése is éppen olyan, mint a hobbivadász pápai üdvözlőlapja.
A történészek lázasan írják a Korom család históriáját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...