2020. július 29., szerda

CSÉSZÉK

Az első e-mailt két hónappal ezelőtt kapta. A főigazgató személyi asszisztensétől, Barbarától. Többször is elolvasta a nő levelét, de nem értette. Hogy ő? Ilyet? És miért?
"István! Szeretném megkérni arra, hogy a kávéscsészéket ne fordítsa meg a mosogatógépben. A felfelé fordított csészék rongálják a gépet. Köszönöm. Barbara."
István válaszolt.
"Kedves Barbara! Nem nyúltam a gépbe. István."
Három órával később újabb üzenet érkezett.
"István! Többször kértem, ne fordítsa meg a csészéket. Ma is fordítva voltak. Ezt jelezni fogom a főnökségnek. Barbara."
István ingerültté vált.
"Barbara! Szépen megkérem, hagyjon békén a kávéscsészékkel. Sosem nyúltam a mosogatógépbe, és soha nem fordítottam meg benne semmit. Köszönöm. István"
"István! Tudom, hogy maga fordítja meg a csészéket. Már jeleztem az elnök úr, a szakszervezet és az üzemi tanács felé. Barbara."
A délutáni elnöki értekeztelen, bár a kínai piacszerzés lett volna a téma, mégsem erről tárgyaltak, hanem a csészékről. A nagyfőnök megkérte a jelenlévőket, neveket nem mondott, de végig Istvánra nézett, ne nyúljanak a mosogatógépbe, azt mindig rendeltetésszerűen használják. Ha netán elfeledkeznének erről, olvassák el a gép fölé kifüggesztett műszaki leírást és használati utasítást.
Kinek jut eszébe ilyen baromság, hogy ő azzal szórakozik, indítás előtt csészéket fordít meg, csak azért, hogy kárt okozzon a mosogatógépben, ezzel pedig áttételesen megrövidítse a céget. Ezzel gyötörte magát István, majd ismét levelet írt Barbarának, a másolatot pedig a vezérnek is elküldte.
"Kedves Barbara! Sokadjára írom le, nem én nyúlok a gépbe. Se időm, se késztetésem nincs ehhez. Nem érdekel a mosogatógép, és nem babrálok a csészékkel. Ha a jövőben továbbra is engem gyanúsít, kérem legyen diszkrét, ne az egész céggel, hanem csakis velem közölje a gyanúját. István."
Hiába minden, immár a cég hongkongi, bostoni, ankarai, prágai, katari irodáiban is arról beszéltek, hogy István, a vállalat topmenedzsere azzal szórakozik, hogy megfordítja a kávéscsészéket a mosogatógépben.
István rettegve gondolt a jövőre. Ennél kevesebbért is rúgnak már ki embereket a cégektől, sőt, ez egészen perverz vád lehet ellene. A felfelé fordított csészékről szóló aggasztó hír időközben kiszivárgott és a legnagyobb példányszámban megjelenő kormányközeli bulvárlap is ezzel foglalkozott, sőt a rádió délutáni adásában őt nevezték meg mint elsőszámú gyanúsítottat. István úgy érezte, percek múlva elveszít mindent, nincs értelme többé az életének.
Az elnök-vezérigazgató körültekintően tájékozódott, magánnyomozó segítségét kérte, végül pedig szembesítésre hívta Barbarát és Istvánt. A bonyolult és hosszúra nyúlt tárgyalás végén döntést hozott az ügyben.
Elvitette a mosogatógépet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...