2018. március 15., csütörtök

EGY ELŐRE BEJELENTETT GYILKOSSÁG KRÓNIKÁJA


"A zászlókat félárbócra engedve, ágyúdörgés kíséretében, állami tiszteletadással búcsúzunk a haza nagy írójától, akinek  földi maradványait  ágyútalpakon szállítják végső nyughelyére. A nemzeti zászlóval leterített koporsón helyezték el a szellemóriás kitüntetéseit és a hűség jelképévé vált, történelmi ereklyének számító  tagkönyvét.

A városra súlyos csend telepedik, mindenki érzi mekkora veszteség érte a nemzetet. A lezárt utak mentén elfojtva zokognak az emberek, kivétel nélkül mindenki frissen vasalt  fekete ruhába öltözve rója le tiszteletét a tragikus körülmények között elhunyt írófejedelem előtt.

Mikor a katonai konvoj eléri a temető bejáratát a levegőben a légierő három, még működőképes harci járműve jelenik meg, ezzel is tisztelegve az elhunyt emléke előtt. Ezt követően  állami méltóságok mondanak beszédeket, majd kihirdetik a nemzeti gyász kezdetét, valamint a választások elhalasztását. A mozik, színházak, éttermek a minimum egy évig tartó gyászidő leteltéig zárva tartanak, a televíziókban csakis az elhunytról szóló emlékműsorokat sugároznak."

- Akkor ez sem kell?
- Nem. De arra kérlek, ezúttal próbálj meg nem káromkodni.
- Lehetetlent kérsz tőlem.
- Tudom. Majd otthon őrjöng. Itt ne. És hidd el, ugyanazt érzem amit te.
- Iszonyú sokat dolgoztunk ezen a projekten.  Le volt szervezve minden, a beszédeket megírtuk, a katonai kiadásokat vállaltuk, az emlékműsorokat előre legyártattuk a tartalomszolgáltatókkal, a jogászok lepapírozták a gyászévre vonatkozó rendeleteket. 
- És ez mind megy a levesbe.
- Megy. Pedig még ő is benne volt. Sőt , ő javasolta az egészet. És a legnagyobb tételt, már hetekkel korábban át is utaltunk neki, a családjának pedig örök időkre szóló életjáradékot kezdtünk folyósítani. Nincs bőr a pofámon ezt visszautaltatni.
- Méltatlan lenne hozzánk.
- Nem is illik. Egy igazi hazafival szemben igazi sértés lenne. 
- Csupán annyit kért a sorstól, hogy megbízható, gyakorlott valaki végezze el a munkát és ne okozzon neki fájdalmat.
- Még ma reggel is arról beszélt, hogy mártír lesz és a halálával örök szolgálatot tesz nekünk.
- Mindent megtett az ügy érdekében. Bátor volt, most is ő ment legelől.
- Középen.
- Egy mesterlövésznek nem gond egy ilyen. Sőt!
- Nem tudom mi lesz most. Végigcsinált mindent, aztán nem történt semmi.
- Érthetetlen. De majd este felhívom, megkérdezem tőle, hogyan tovább.
- Szerinted mi történhetett?
- Nem akarták lelőni és kész.
- Senki?
- Senki.
- Lépjünk ezen tovább. Van új ötleted?




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...