2023. július 8., szombat

FAGGYÚ

Új beteg érkezik. Fehérruhás emberek rohannak a bejárathoz, leemelik a csettegő, szalmával bélelt platójáról, és már viszik is a vizsgálóba. Minden perc számít. Szerencsére gondos kezek vigyáznak rá. Szédítő forgalom a nap huszonnégy órájában. 

Dergecén, az ország legjobb kórházában vagyunk, melyet a Tallowlight Kft. a hazai egészségügyi reform leginnovatívabb, egyben legsikeresebb cége működtet.  Elnök-vezérigazgatója Savó Pál korábban állattenyésztéssel foglalkozott, de polgárőrként is sokat tett közvetlen környezetéért, ám az elmúlt években profilt váltott és ma már komplex szolgáltatásokkal járul hozzá az egyre magasabb színvonalú ellátórendszerhez.  Betegszállítás, kórházi liftek fejlesztése és újszerű használata, a műtők világítási rendszerének tervezése és kiépítése, valamint az orvosi eszközök sterilizálása épp úgy a portfóliójuk része, mint a kórházi étkeztetés, különös figyelmet fordítva a tejtermékekre, melyek nem hiányozhatnak a betegek menüjéből. Savó szerint a napon érlelt, nem hőkezelt tej az elsőszámú feltétele a gyógyulásnak. Minden más, beleértve a műtéti és gyógyszeres kezeléseket, csak másodlagos jelentőségű.

A Tallowlight kft. tulajdonosa büszke a raklapgyártó üzemből átalakított vármegyei központi sürgősségi kórházára, amely modellértékű: miként lehet minimális anyagi ráfordítással is működőképes egészségügyi intézményt létrehozni. 

Savó Pál elsőként a saját tervezésű, energiatakarékos műtéti világítórendszert mutatja be, amely valóban  egyedülálló a világon. Az itt dolgozók hamar hozzászoktak ehhez, egyébként is mindent könnyen elfogadnak, nem okozott nehézséget számukra, hogy a kórházi folyosókon, közös terekben félhomály uralkodik, egyes területeken pedig teljes a sötétség. Ennek jótékony biológiai-fiziológiai hatása van, hiszen a műtétet végzők szeme fokozatosan szokik hozzá a nagyobb fényerőhöz.

A központi műtőben, korábban ez volt a raklapgyártó fűrészterme, nyolc nagy méretű gyertya kapott helyet, a műtőasztal fölött pedig tíz, csöpögésbiztos faggyúrúd, ezek elegendő fényt adnak a legbonyolultabb agytályogműtétekhez is. 

A hazai piac megrendelői azt kérték Savótól, hogy magyaros, könnyen kiejthető nevet válasszon a hangzatos Tallowlight helyett, ezért immár Faggyúfény kft-ként folytatják tevékenységüket.

A faggyú alapú világítási szisztémát Savó dolgozta ki, de a műtéti eszközök sterilizása is az ő nevéhez fűződik. Ennek lényege, hogy a műtétek végén nem hagyják kialudni a gyertyákat, hanem azok csonkig égéséig a gyertyaláng fölé helyezik a szikéket, ollókat, orvosi fűrészeket, így a tűz végzi el a baktérium-és általános kórokozómentesítést. Sikerült is a kórházi fertőzéseket visszaszorítani, immár csak minden harmadik beteg kap el valamilyen baktérium okozta kórt. A halálozási arányt is javították, ebben az évben már csak minden ötödik beteg hunyt el az osztályokon.

Savó megköszöni az érdeklődést, és reméli, hogy igaz beszámolót olvashat majd kórházáról. Megnyugtatom, csak a valóságot mutatjuk be olvasóinknak. Ezek után Savó Pál elnézést kér, de sietnie kell, mert a betegszállító lifteknél ma ő működteti a szintén saját tervezésű kézi csörlőberendezést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...