2019. február 19., kedd

HOL HASZNÁL A CSŐGÖRÉNY? - NÉMETH PÉTER ÍRÁSA

Hol használ a csőgörény?

2018. december 17. 07:17 

Fájdalmas szatírát írt, sajátos egyperceseket Gellért András a Befalazott csőgörény című kötetében. A csőgörény, talán sokan tudják, talán sokan nem a szarszippantónak a népi neve, és ha nagyon közönséges akarnék lenni, azt mondanám: az írások arról szólnak, hogy nagy szar van itt. Hogy hol? Persze, hogy itt, ebben az országban.


Ha nekiállsz olvasni – javaslom az olvasónak, hogy ne egyben tegye, szép lassan, naponta vegyen magához néhány írást -, hamarosan arra jutsz: groteszk világban élünk. Gellért mindent kicsavar, átértelmez, áthelyez, mondatait humorba, gúnyba csavarja, de ezeket  lehántod, afféle külső rétegként lehámozod, rögtön otthagyod a nevetést is, szomorúvá leszel; hol élsz, hogy élsz, és hogyan élhetnél? 
Hogyan élhetnél egy olyan világban, ahol csupa hazugság vesz körül, ahol az értékeket senki nem becsüli, viszont a szar szippantója a társadalom fontos szereplője. Persze, hogy az különben ha ő nem lenne, elöntene bennünket a fekália. Nagy igazság, gondolod olvasás közben, aztán rájössz: az üledéket csak onnan szippantják ki, ahol dugót okoz, ténylegesen. Vagyis a wc-ben.  De az országból nincs az a csőgörény, amely képes lenne ezt a feladatot elvégezni. Hamis a rádió, hamis az egész média – nem véletlen, hogy Gellért , rádiósként onnan hozza groteszkjeinek egy részét. Meg az iskolából, meg az egész társadalomból.  Aki elolvassa a könyvet, rövidebb-hosszabb pamfleteket, menthetetlenül ott találja magát a 2000-es évek Magyarországán, Sorostól a köz médiájának csúfolt  médiavilágig.
https://hirklikk.hu/kozelet/hol-hasznal-a-csgoreny/345440


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...