2019. február 19., kedd

GÖRÉNYIDOMÍTÁS - BEDŐ J: ISTVÁN ÍRÁSA

Görényidomítás 

Kellett némi idő, amíg sikerült eltávolodnom Gellért András világától, de a friss események újra csőre töltötték bennem a háborgó állampolgárt. A Befalazott csőgörény című kötet tájai, városai elrajzoltságukban is hitelesek. A korábban a közösségi oldalon publikált írások szereplői közöttünk élnek.
Próbálnak alkalmazkodni, élni, túlélni az elszabadult vitorlaként csapkodó törvényhozási kontextusban. (Bármily szép képzavarnak is tűnik, tessék csak összevetni a tényekkel. Na ugye.) Gellért tömörsége zavarba ejtő, a jelenből vagy éppen a jövőből kiszakított szeletek képtelenségnek, fikciónak tűnnek, de csak addig, amíg valamilyen napi esemény, nyilatkozat át nem formálja őket non-fictionné.
A címadó szarszippantás talán nem is túl elképzelhetetlen, mint ahogy nem az a kolhozregényekért, tajgaköltészetért és a Vascsizma táncegyüttesért orgazmikusan rajongó rádiós műsorvezetőnő, vagy a nemnyilatkozó nyilatkozó sem.
Nem áll távol a valóságtól a beszélgető nénikre támadó rendőrök rohama, az ételosztókat kerékbe törő inkvizitor, a másik bolygóra átigazoló miskolci gyökerű, kivénhedt roxtár (!), a munkaerőt az utcáról elrabolva beszerző bűnbanda, a népharag elől menekülő pártelnöknek új arcot alkotó plasztikai sebész.Keserűség szivárog Gellért sorai közül, a tehetlenségé, a fölháborodásé, hogy mennyien néznek bennünket hülyének – és mennyire. Az iskolai oktatásban a lőtér foglalja el a tornaterem helyét, pácéltörő és géppuska védi a táblát meg a krétát – amit egyébként a szülőknek kell behozni. A stadion fűtött gyepe égeti a milliókkal kitömött focisták talpát. Az kórházigazgatóknak pozitív híreket kell szállítaniuk, ezért egymásról koppintják le a házi feladatot, nem baj, ha egy szó sem igaz belőle. A karcolat megírása óta olyan orvos-minisztert kaptunk a nyakunkba, aki elhagyva becsületes szakmáját most bornírt megállapításokat és kinevezéseket hint szerteszét – fék rajta sincs.
December eleje óta pedig magasabb sebességfokozatba kapcsoltak a minden pozícióra alkalmas, szavakat igen, de gondolatokat nem használó homo roboticusok. A Csőgörény csattanós látlelet arról, hogyan néz ki egy vesztébe kergetett ország. Az olvasó röhög saját sírnivaló helyzetén, miközben Gellért csípős karcolatokban megrajzolt csúnya új világa dokumentumprózává alakult át.

Bedő J. István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...