2019. augusztus 8., csütörtök

IBI HALDOKLIK

A magyarok jelentős része immár több mint másfél éve elhanyagolja a fogait – erről Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének (MFE) elnöke beszélt az Indexnek. Felhívta a figyelmet, hogy ha a járvány alatt kialakult rossz szokásainkkal nem szakítunk, az a magyar populáció elfogatlanodásához vezethet."
Pokoli fogfájás kínozta Ibolyát. Mintha egy többtonnás elefántbika taposott volna rá az állkapcsára. Az állat feldobta magát a levegőbe, majd amikor a súlyos test visszazuhant, felért a koponyatöréskor tapasztalható halálközeli élménnyel. Ibolya az ágyában vergődött, keservesen jajgatott, ömlött róla a verejték, reménytelen helyzetében pedig immár azért könyörögött, adjanak neki egy pisztolyt amellyel véget vethetne a szenvedésnek.
A félholt Ibolyára a barátnője talált rá. Éppen a piacról jött visszafelé, benézett hozzá. Amikor meglátta, maga sem tudta mit kellene tennie vele.
- Vettél be gyógyszert? - kérdezte.
- Haldoklom.
- Miért nem mentél orvoshoz?
- Négy fogam van csak. Megőrülök! Nagyon fáj! Ölj meg! Könyörgöm, Detti!
Detti megijedt. Attól, hogy Ibolya tényleg belehal a fájdalomba.
- Ibi, figyelj! Hallasz engem? Hahó, Ibi! Itt vagy még? Ne menj el, könyörgöm, ne menj el!!
Alányúlt Ibinek, aki a karját erőtlenül átfonta a nyakán. Ennek a poziciónak köszönhetően végre meg tudta emelni. Közben Istenhez fohászkodott, legyen irgalmas hozzájuk, és segítse őket, hogy minél előbb eljussanak Feri dokihoz.
Feri a szegények megmentője, a lakótelep reménysége. Az ember, aki nem ment külfödre. Maradt, csak hogy gyógyítson, és enyhítsen mások fájdalmán.
Feri autodidakta. Valójában asztalosként végzett a 423-as Diós Károly Faipari Szakmunkásképzőben, de sosem dolgozott a szakmájában. Kanyargós élete során volt kőműves, autószerelő, hajóács, villanyszerelő, lángossütő, cukrász, hullamosó, lemezlovas, fürdőmester, csatornatisztító, favágó, birkapásztor, mixer, kidobóember, bőrdíszműves, napközis nevelő, mezőgazdasági gépkezelő és mentős. Néhány éve váltott, azóta fogakkal foglalkozik.
E kritikus órán, zárva volt a garázsrendelő.
Nem volt mit tenni. Detti visszavitte a félájult Ibit a lakására, majd a konyhában maga látott hozzá a műtéthez. Egy recés késsel vágott, körömreszelővel csiszolt, kombináltfogóval lazított és mozgatott, csőmenetvágóval fúrt, vérben úszott a linóleum, még a csempére is ragadtak húscafatok, de Ibi maradék négy fogát sikerült röpke két óra alatt kihúznia. A fogtöveknél a gennyzacskók épek maradtak, nem fakadtak ki.
Ibolya már nem szenved, igaz, egyelőre csak pépes ételt képes a szájába venni. Igazán szerencsésnek érezheti magát, hogy ilyen barátnője van, mint Detti. Hétfőn azért benéz Feri dokihoz. Kérdés, Feri vállal-e fogbeültetést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...