2018. január 21., vasárnap

BOGYESZ MENEKÜL



- Gyerekek nagyon figyeljetek! Bogyesz már itt van a közelben, éppen most vacsorázik, de már nagyon várja, hogy táncolhasson veletek. Ugye ti is szeretnétek Bogyesszel táncolni?
- Igeeeen!!!
- Ennek igazán örülök gyerekek! Bogyesz messziről érkezik hozzátok. Tudjátok hol van Afrika?
- Igeeen!!!
- Ti nagyon okos gyerekek vagytok! És azt is tudjátok, mit eszik egy afrikai tigris?
- Igeeen!!!
- Csodálatos este lesz ez Bogyesszel. Nyugodtan simogassátok meg, mert azt nagyon szereti. Csak arra kérlek, ne rángassátok, mert akkor harap! De legjobban táncolni és mókázni szeret. Most lekapcsoljuk a fényeket, figyeljetek, ha intek mindenki kezdjen el tapsolni. És tessék, már itt is van Bogyesz a legszebb plüsstigris Afrikából!
A szálloda gyerekbárjában mindenki önfeledten mozog, mosolyog, simogatja Bogyeszt, aki elképesztő mozgással imitálja a táncot, a szülők pedig pár méternyi távolságból figyelik az édeskés jelenetet. Bogyesz a hazai vendéglátóipar legmegbízhatóbb kisvállalkozója, akinek az arcát azonban még senki sem látta, a nevét nem tudják, csak találgatják, valójában kit rejthet a dögmeleg tigrisjelmez. Bogyesz több mint harminc éve a legnagyobb haknikirály a szállodák világában, minden este van valahol fellépése, elsősorban gyerekbarát panziókban, fogadókban wellnesközpontokban.

Bogyesz mindig este hétkor kezd, de előtte egy órával már bent van a szálloda öltözőjében. Tulajdonképpen nem is lenne szüksége ilyen helyiségre, hiszen a kocsijából már beöltözve, plüsstigrisként száll ki, a fellépés után pedig ugyanígy távozik. Nem szól senkihez, csak a mancsával integet és jelez. A számlát is így tölti ki, bár a vastag plüss miatt nehezen tud írni, hiába mondják neki, hogy helyezze magát kényelembe, vegye le az átizzadt tigriscuccot, ilyenkor csak legyint és fut tovább. Mintha folyamatosan menekülne. Van egy menedzsere, ő egyezteti a fellépéseit, de tőle sem szivárog ki semmilyen információ Bogyesszel kapcsolatban. A gyerekeket ez persze nem érdekli, ők imádják a kedves állatkát, csak a felnőttek találgatják immár több mint negyedszázada, ki lehet vajon Bogyesz.
A pesti száj kegyetlen dolgokat tud időnként fecsegni, Bogyesz is folyamatosan téma a jólértesültek körében. Van aki azt állítja, Bogyesz a nyolcvanas évekig sikeres szállodaigazgató volt Budán, de aztán lett egy gyanús ügye, állítólag kaviárt lopott a cégtől, bukott, megvetett emberként akkor tűnt el örökre, de képtelen elszakadni a vendéglátástól, ezért tér vissza estéről estére tigrisként, míg mások arról pletykálnak pártembert rejt a jelmez, akit a legfelsőbb vezetés minősített idegen ügynöknek, majd zárt ki a kemény magból, miközben olyan verzió is létezik, miszerint egykor magas pozicióban lévő művészféle lehet a Bogyesz jelmez alatt, aki fétisimádóként csúnya dolgokat csinált a balerinák, színésznők bugyijaival, talán mást is, de hát ez sem biztos, hogy így történt. Ami azonban a Bogyesz legenda közös pontja lehet, az a hatalom és nyilvánosság mámorító tudata, birtoklása. Igaz ugyan, hogy Bogyeszre csak a gyerekek néznek fel, de azért ez a félórányi jelenlét is jelenlét.
- Gyerekek! Bogyesz nemsokára visszatér Afrikába, de van még egy utolsó tánc vele. Álljunk körbe és integessünk neki! Szervusz Bogyesz, köszönjük a szép estét! Máskor is eljöjjön hozzánk Bogyesz?
- Igeen!!!
Bogyesz a plüsstigris beült az autójába. Elindult és már a kanyarban a következő fellépésére gondolt. Az erdei úton sötét volt, csend és magány.

2017 október 22.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...