2018. január 21., vasárnap

ÜVÖLTS MINT EGY ÁLLAT!



Fák, virágok, madarak. És persze csend, nyugalom, napfény. Csupán ennyi kell és nem több, a szerény, halk szavú Bonyhády Botondnak a híres pszichiáternek, akit világszerte ismernek, elismernek, köszönhetően az "Üvölts mint egy állat!" módszerének. A terapeuta immár Cannes-ban él, a nemrégiben felújított, tengerre néző panorámás luxusvillájában. Amikor éppen nem fogad beteget, szinte mindig a teraszon ül, szertartásszerűen csakis egyedül, nem is szabad olyankor még pisszenéssel sem zavarni mert akkor üvölt, szóval ő csak békésen nézi az azúrkék vizet és közben az emberi lélek bonyolult ám mégiscsak gyönyörű működésén elmélkedik. Hatvanötödik tanulmánykötete Szakadjon szét a hangszálad címmel ezen a héten jelent meg a leghíresebb francia kiadónál az OpusFrance-nál. A könyvet óriási érdeklődés kíséri, olyannyira, hogy már az összes példányt elkapkodták.

Bonyhády bámulatos karrierjét elsősorban a véletleneknek köszönheti. A hatvanas évek közepén, még mezőgazdasági üzletkötőként Afrikában próbált meg magtalan málnát értékesíteni, beutazta ezért az egész kontinenst, de sajnos nem talált érdeklődőket a málnatermesztéshez, sőt még a fagyasztott kecskeméti mirelit málnát sem tudta eladni, így a hátralévő időt orvvadászok társaságában töltötte. Két évig járt ingyenvadászatokra, ahol maga is részt vett az állatok legyilkolásában és megkínzásában. Ott figyelte meg, hogy a meggyötört vadállatok, például az orrszarvúak, sokkal könnyebben viselik el a lelki és fizikai bántalmazást, ha orruk lefűrészelése közben kiüvöltik magukból a fájdalmat. Később a humán területen ugyanezt tapasztalta, mikor saját kezével korbácsolta meg az expedícióban résztvevő, ám dolgozni nem akaró helybélieket.
Az afrikai tapasztalatokat immár Európába visszatérve is kamatoztatta, amikor élettársát odaadó figyelmességgel négy éven keresztül őrizte egy kispesti ház pincéjében. A fiatal nőt láncra kötötte, gyakran verte is, és csak akkor engedte fel, amikor olyan téren volt rá szüksége. A nő állandóan üvöltött, tébolyultan rángatta a rozsdás láncot, de Bonyhády úgy ítélte meg, az üvöltés sokat javít barátnője kedélyállapotán, enyhít a szenvedésein.
Néhány évvel később Bonyhády nemcsak a mezőgazdaságba unt bele, hanem asszonyába is, aki egyre jobban fárasztotta, ezért nagylelkűen kiengedte a pincéből, természetesen egyúttal szakított is vele, majd meglepő módon, talán már másnap, pszichológiát kezdett tanulni. Okos fiatalemberként hamar abszolválta a legnehezebb vizsgákat és tanárai is felfigyeltek éles eszére, mély empatikus képességére. Ennek köszönhetően szédítő karrier vette kezdetét, amely a kétezres évek Magyarországán teljesedhetett ki és ért a csúcsára.

Bonyhády korábban soha annyi frusztrált, kiábrándult, kegyetlen, rosszindulatú, irigy, beteg lelkű emberrel nem találkozott, mint akkor. A rendelője tele lett páciensekkel, akik folyamatosan panaszkodtak, reménytelenek látták a jövőt, okkal persze, szidták a politikát, ahogy ők mondták az újkor lovagjait akik még a levegőt is elszívják előlük.
És ekkor Bonyhády ismét maga előtt látta, mi több, meghallotta az Afrikában megcsonkított orrszarvúak üvöltését, a saját kezűleg megkorbácsolt munkások fájdalmas jajveszékelését. A lidérces emlékek segítették hozzá a később világsikert és lenyűgöző vagyonosodást előidéző módszerhez. Betegeinek ugyanis azt tanácsolta, üvöltsenek bátran, ne féljenek a pokoli hangoktól. Legyenek büszkék a bennük feszülő irgalmatlan energiára, dühre, indulatra! Vállalják fel, hogy elegük van mindenből és ezt kiáltsák világgá. Csoportokat szervezett, és velük együtt üvöltözött. Többnyire a budai hegyekben voltak kiabáló körei, de a súlyosabb esetekkel Tihanyban ordítozott.
A módszer bevált, a betegek jobban lettek, sőt egyesek meggyógyultak, elsősorban azok akik az üvöltözés után kivándoroltak.
Szerencsére időközben megalakult a Bonyhády Intézet is, ahol diplomás üvöltésterapeutákat képeztek. Manapság azonban már nem kell képzettség ahhoz, hogy valaki üvöltőkurzusokat tartson, hiszen bárki, bárhol, bárkivel ordítozhat.
Bonyhády csendes, nem szereti a hangoskodást. Talán most is kint ül a teraszon, nézi a tengert, szívja a friss levegőt, a feje felett sirályok repkednek, közben pedig az emberi lélek egyszerűségén gondolkodik. A Ne kussolj, ordíts! című könyve tavasszal jelenik meg.

2018 január 10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...