2018. január 21., vasárnap

HALMOSSY ÉS A HALÁLVÖLGY METÁLFEST

- Ebből a bőrnadrágból kérnék 54-es méretet.
- Az unokájának lesz karácsonyi ajándék?
- Magamnak veszem.
- Jó ízlése van a bácsi, akarom mondani az úrnak. Ez a legújabb kollekciónk, a héten kaptuk Argentínából. Bivalybőr. Még kemény, de hamar puhul.
- Csak vörös színben árulják?
- Természetesen nem, de az úrnak kifejezetten jól állna a lakkozott vörös bőr.
- Felpróbálnék inkább egy feketét.
- Szűkített legyen?
- Igen.
- Hozom.

Halmossy Géza professzor, kétszeres Kossuth-díjas irodalomtörténész, egyetemi tanszékvezető, az MTA rendes tagja, több tudományos kötet szerzője, elégedetten nézte magát a szűk és levegőtlen próbafülke tükrében. A méret rendben volt, a nadrágot mintha egyenesen rá szabták volna, annak pedig külön örült, hogy "azon a részen" is feszült, kiemelve a férfias domborulatot.
- Hogy tetszett az úrnak?
- Nem rossz.
- Ennek örülök és szeretném felhívni a figyelmét karácsonyi akciónkra, ha most megveszi, akkor egy áráért két nadrágot adunk.
- Előnyösnek tűnik a konstrukció.
- Akkor csomagolhatom?
- Még szétnéznék.
- Csak nyugodtan.
A 19. századi magyar irodalom legjobb ismerője, a Kölcsey-kör alapítója, a francia becsületrend lovagja ráérősen válogatott a Wild Death metálboltban.
- Adhatok még valamit?
- Mire gondol?
- Szíj, szegecses karkötő, metál-sátán nyaklánc, Martens bakancs.
- A szegecses karkötő nem hangzik rosszul.
- Parancsoljon. A méret jó? Nem lötyög?
- Ez jó lesz. Tudna adni, ugyanilyen szegecses nyakláncot is?
- Itt mindent tudunk adni. Hozom azt is.

Az eladó kénytelen volt hangosabban beszélni, mert a boltban teljes hangerőn dübörgött a Motörhead Iron Fist lemeze.
- Hajzselé? Hajfesték?
- Hogy mondja?
- Hajzselé, festék, tudja az most nagyon menő.
- Jó hogy mondja. Zöld hajfesték kellene és kék.
- Szerencséje van az úrnak, ezt is a héten kaptuk Spanyolországból. Nagyon jó minőség.
- Akkor kérnék mindegyikből egy tubust. És ha már itt vagyok, felpróbálnék egy Martens bakancsot is.
- Hanyas méret legyen?
- 45.
- Fémbetétest vagy normált kér az úr?
- Fémbetétest.
- Megmondom őszintén, én is azt vinném. Nem sokkal drágább és nagyobbat lehet vele rúgni. Akkor számoljunk?
- Lehet.
- A végére tartogattam boltunk ajándékát, a két személyre szóló belépőt a Halálvölgy Metál Fesztiválra, Göcsejlábodra. Ezzel részt vehet a háromnapos rendezvényen, ahol fellép a világhírű Satyricon és a Sepultura zenekar is.

Halmossy professzor alig bírta hazacipelni a halálfejes reklámzacskókba pakolt fémbetétes bakancsot, a szegecses karkötőt és nyakláncot, valamint a nehéz bivalybőrből készült nadrágokat. Otthon azonnal beöltözött, és megállapította, remekül áll rajta még a Martens is, fejmagasságig tudott vele rúgni, ezt pedig a rendszeres jógázásnak köszönhette. Rúgott és léggitározott, amihez a zenei hátteret a teljes hangerőn bömböltetett death-metál válogatás cédé szolgáltatta.
A költészet és irodalom nemzetközileg is nagyra értékelt ismerője, a diákok körében valósággal körülrajongott egyetemi tanszékvezető korábban csakis Scarlatti és Bach szonátákat hallgatott, zenei ízlése rendkívül kifinomult volt, éppen ezért sokan nem értették mi történhetett az irodalomtörténész tudóssal, bár négy hónappal ezelőtt az Arany János Emlékkonferencián már szokatlan dolgokat tapasztaltak a részéről. Halmossy ugyanis a Toldi estéje című előadását az "Éljen a metál, Lemmy örök" felkiáltássak zárta, majd olyan mozdulatot tett, mint egykoron a Motörhead nemrégiben elhunyt basszerosa és fazékhangú énekese, előre, majd hátradőlt, végül a levegőbe csapott. Ezt követően Halmossy lement a színpadról. Aznap senki sem kérdezett tőle olyasmit, mit érthetett azon Arany, amikor azt írta, hogy....
A professzort már nem érdekelte az irodalom, figyelmét csakis a metálzene kötötte le. Mielőtt bárki azt hinné, a hetvennégy éves tanszékvezető belebolondult egy csillogó tekintetű szerelmes szőke diáklányba, aki merő véletlenségből metálrajongó, és ő vitte tévútra a két unokával is büszkélkedő irodalmárt, az téved. Halmossynak sosem voltak szeretői az egyetemen, máshol talán igen, a hozzá szerelmes leveleket író egyetemista lányokat is udvariasan lehűtötte. Akkor vajon mi lehet az oka ennek a fordulatnak? Netán a kancellár célkeresztjébe került, aki eldöntötte levadássza a neves, ugyanakkor pártok felett álló szakembert, de Halmossy ezt csak úgy képes elviselni, hogy folyamatosan tomboló metált hallgat, amely levezeti a benne gyülemlő feszültséget? Akár ez is lehetne magyarázat, hiszen manapság nem Halmossy az egyetlen, aki kiég, kiábrándul, menekül valamibe. Vagy egyszerűen csak megöregedett és megbolondult?
Ahogy a professzor az egyik közeli bizalmasának elmondta, akkor lett elege a tanításból, ezzel együtt a tudományos életből, amikor az egyik zárthelyi megírása után bekopogott hozzá egy harmadéves diákja és feljelentette a csoporttársát, mondván puskázott a vizsgán. Halmossy nem értette, miként lehetséges az, hogy már a diákok is egymást jelentik fel, ahelyett, hogy segítenék a másikat? Őszintén megdöbbent ezen és erős hányingert érzett. Diákkorában maga Halmossy is puskázott néha, ezt tehát nem tartotta főbenjáró bűnnek. Az árulást azonban nem volt képes megbocsátani. Ha már a fiatalok is ezt teszik, akkor tanárként csődött mondott, ezek után pedig mit taníthatna nekik? Van értelme?
Akkor már inkább a halál. A göcsejlábodi Halálvölgy Metál Fesztiválon Halmossy remekül érezte magát, az első sorban csápolt, a szünetben pedig huszonéves metálosok kérdezgették, hol vette a bőrszerkóját, mert ilyen jó minőségű nadrágot és szegecses karkötőt ritkán lehet kapni.

2017 október 4.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...