2018. január 21., vasárnap

IMÁDOTT UNDOKOK

"Légy udvarias, pontos, nyitott, érdeklődő, felkészült, a beszélgetőpartnered érezze, csak rá figyelsz."
Mi ez? Valami ócska munkafüzet bevezetője kezdő riporterek számára? Mikor írták ezt? Sejtettem. Múlt század. Léteznek még ilyen alakok? Na és ha vannak ilyenek, mire mennek a nagy udvariassággal és érdeklődéssel? Semmire. Hülyének nézik őket. Közös fotó velük? Ugyan már.

"Sose érkezz pontosan. Érezzék, hogy te VALAKI vagy, ezért ezt is megengedheted magadnak, hogy elkésel. Ha végül megérkezel ne kérj bocsánatot, örüljön az alany, hogy szóba állsz vele. Rögtön kérj valamit, kávé, üdítő, szendvics, süti, ne légy gátlásos. Hagyd, hogy ő fizessen. Először egyél, éhesen nem lehet beszélgetni. Nyugodtan repetázz. Ha már érzed a telítődést, vedd elő a magnót, vagy a jegyzetfüzetet, de ne kapcsold be, ne írj. Csak hagyd elől a tollat, mikrofont. Az első kérdésednél keverd össze az alanyodat a jövő heti vendégeddel. Ne mentegetőzz a baki miatt, egy ennyire elfoglalt és keresett újságírónál, mint amilyen te vagy ez természetes. Sose gondolkodj érdekes kérdésen, inkább kezeld lazán az egészet és az érzéseiről faggasd. Milyen érzés filmet rendezni, könyvet írni, színpadon szerepelni, versenyen úszni? Többet ne kérdezz, még elbízza magát. Hagyd beszélni, mindegy miről. Mondja csak. Harminc perc elteltével nézz az órádra, érzékeltesd, hogy ennyit szántál rá. Az interjú végén ne ígérj semmit, ne szólj a megjelenés időpontjáról, ha szeretné a cikket elolvasni, a riportot meghallgatni, ne válaszolj az üzenetre. Hagyd kétségek között. Ha igazán nagymenő akarsz lenni, és szeretnéd hogy tiszteljenek, akkor feltétlenül kérj pénzt a megjelenésért. Az ellenszolgáltatás nélküli megjelenést a többség nem becsüli, de ha fizet, akkor minden felértékelődik a szemükben. A beszélgetés végén készüljön közös kép rólatok, de ne egy unalmas, konzervatív, bugyután mosolygós szelfi, hanem valami bizarr, sokat sejtető, akár szexista kép. Fotózzátok le magatokat meztelenül, vagy pizsamában, feküdjetek egy sátorba, és a képhez írjátok oda, ez volt az első közös éjszakátok, boldogok vagytok, vagy valami ehhez hasonló szöveget. Ha a cikk megjelenik, még véletlenül se kérdezz rá, hogy olvasta-e, hallotta-e az interjút, mert általában már senkit nem érdekel semmi, őket sem, de ne higgyék azt, hogy téged foglalkoztat ez. Ha ennek szellemében teszed a dolgod, felnéznek majd rád és egymásnak fognak ajánlgatni, sőt menő név leszel a szakmában, mindig lesz munkád. Hajrá!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...