2018. január 21., vasárnap

ELÁTKOZOTT NAP

Először csodálkozott rajta, utána dühöngött, ezt követően munkajogászhoz fordult, végül megadta magát és lefeküdt. Igen, le a hideg padlóra. Szimbolikusan tekintve a történteket, ez volt a megtörés és beletörődés fázisa, továbbá ebből a fekvő pozícióból bütykölte a kardántengelyt, hegesztette a kilyukadt kipufogócsövet, cserélte a lengéscsillapítót. Z.János egyáltalán nem értett a szereléshez, ő csak egy állás nélküli tanárból lett taxis volt, de a tulajdonos kedden este a műszakváltáskor vele is közölte, új rendben működik a cég, holnaptól nincsenek szerelők, hanem a maguk a gépkocsivezetők fogják az autóikat karbantartani és ha műszaki meghibásodást észlelnek, nekik kell elhárítani. Z.János hiába végzett matematika és történelem szakot Debrecenben, így sem értette miként lehet autószerelő az, aki sosem tanult ilyet, de aztán fiatal főnőke elmagyarázta, vagy fekszik és szerel, vagy repül a cégtől.
E szokatlan módszer pillanatok alatt napi gyakorlattá vált. Például a háziorvosok nem írhattak fel gyógyszert a betegeiknek, hanem kizárólag csak azt a szert adhatták, amit maguk állítottak elő, így aztán például dr.Jancsár Izabella hetedik kerületi háziorvos esténként gyógyfüvekből főzte a reuma, cukorbetegség és magas vérnyomás elleni szereit, ha pedig csontkopásos beteg jött hozzá, akkor a másik szobában ügyelő kollégájától kért főzetet, mert azt ő tudott készíteni.
A tanárok sem maradtak ki a forradalmi újításból, immár nem csupán a tanítás vált alapkövetelménnyé, hanem minden. Tankönyvet írtak, krétát gyártottak, kivetítőt szereltek, az iskolai fűtésrendszert váltott műszakban ugyancsak ők tartották karban, folyosókat és tantermeket takarítottak és persze a menzán is az ő főztjüket ették a diákok.
A vállalati és egyéb vezetők körében áhítattl emlegetett kifejezés a "mátrixrendszer" eképpen vált kötelezővé. A szobrászművészek a sokadik mátrixukban maguk bányászták ki a megfelelő köveket, utána nyolctengelyes teherautóval ők is szállították a műhelybe, a szakácsok állatokat tartottak és haszonnövényeket termesztettek, a könyvesbolti eladók regényeket írtak és verseket, szóval megváltozott a világ, de így volt szép, még akkor is ha Z.János taxis és autószerelő a hideg betonon fekve azt a napot is átkozta mikor megszületett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...