2018. január 20., szombat

SUTA AZ UFONAUTA

Ki ne emlékezne a híres muzsikusra, aki 2017. augusztus 6-án tűnt el, napra pontosan pontosan negyven évvel ezelőtt? A rajongói által csak Suta-nak becézett sztár a bögölyi, Magyarok Nyilai fesztiválon lépett fel utoljára, ahol szokásához híven a koncert végén szenvedélyes beszédet mondott, szemtanúk szerint kissé őrült beszédet, amit persze átitatott Suta nemzeti elköteleződése és aggódása a magyar jövő miatt. Suta meglepő módon nem bőrszerelésben és szegecses kiegészítőkkel, karkötő, nyakörv, pisztolytáska, hanem matyóhimzéses fehér ingben és a hozzá illő népviseletben adta elő műsorát, majd a színpad mellé támasztott lépcsőn elhagyta a helyszínt. A technikusoktól és szállítóktól elmenőben csupán annyit kérdezett, "jó voltam?", majd kiabált velük, hogy lusta férgek, pakoljanak össze azonnal. Sutát azóta senki sem látta.
Suta rejtélyes eltűnése a rockvilágból sok éven át élénken foglalkoztatta a közvéleményt, de aztán egyre kevesebbet beszéltek róla. Felesége időnként még adott interjúkat, ahol "az éjjel érkező", örökké szerelmes férjéről beszélt, felidézve közös nyaralásaikat, majd ezek az érzelmes visszaemlékezések is ritkultak, végül eltűntek. Suta rajongói tavaly ugyan még visszatértek Bögölyre, ahol Suta zenésztársai emlékkoncerten tisztelegtek és elénekelték Suta dalait, de azóta Suta is csak egy feledésbe merült földi halandó. A rendőrség öt év elteltével lezárta Suta nyomozati aktáját, majd az összegyűjtött információkkal teli, "Eltűnt "" feliratú dossziét elsüllyesztették a központi irattárban.
Egy lelkes miskolci amatőr csillagász és rocktörténész Prónai Péter azonban meglepő interjút adott a Holografikus Híradónak. Elmondta, évek óta nem hagyta nyugodni a Suta történet, különösképpen azért nem, mert a Kocka közepén állok című Suta ballada az ő életére is nagy hatással volt. Ezért kezdett nyomozni a mulatós dalokat is éneklő rocksztár után. A HH-nak átadott egy négydimenziós képfelvételt is, amelyet űrtávcsővel és egy nagy teljesítményű űrkamerával készített. A rövid, mindössze 24 másodperces, kissé szemcsés és életlen mozgóképen viszonylag jól kivehető egy vízszintes irányban haladó azonosítatlan űrjármű, de ami különössé teszi e páratlan dokumentumot, hogy Prónai állítása szerint a Naprendszeren kívül száguldó csészealj pilótafülkéjében Suta ül, ő vezeti a járművet.

Természetesen Prónai bejelentése elképesztő vitákat váltott ki. Tudósok, csillagászok, jövőkutatók, politikai elemzők azonnal tiltakozásukat fejezték ki. A legenyhébb jelző Prónaival kapcsolatban az, hogy szélhámos, tudatlan amatőr, szenzációhajhász barom, de Suta még élő rajongói is mérhetetlen gyanakvással fogadták a miskolci csillagász, rocktörténész szavait. Az átadott rövidfilmet a Nemzeti Központi Digitális Dokumentációs Hivatal szakemberei kezdték el vizsgálni, de végül nem találták hitelesnek a felvételt.
Prónai nem adta fel, mert meggyőződése, hogy az UFO-t valóban Suta vezette, sőt, Suta múltját jól ismerve arra a következtetésre jutott, hogy az eltűnt énekest nem a földönkívüliek rabolták el, hanem éppen ő maga kereste a kapcsolatot az ismeretlen civilizáció tagjaival. Ennek a megállapításnak csupán az mond ellent, hogy Suta, finoman szólva bizalmatlan az idegenekkel szemben, olykor pedig kifejezetten gyűlöli őket. Persze mindezek tudatában még érdekesebb, hogy Suta 2017. augusztusában vajon miért ült be a földönkívüliek járművébe, és miért repül velük azóta is?
Prónai Péter a személyét ért támadások ellenére, vagy talán éppen ezért még szenvedélyesebben kezdett kutatni. Heteket töltött házi csillagdájában, csakhogy újabb képeket rögzíthessen a Suta vezette repülő csészealjról. Végül egy kora tavaszi éjjelen sikerült távcsőjével ismét elkapni a légi járművet, melyet ezúttal is Suta navigált. Prónai most már sokkal élesebb felvételt készített. Amikor megnézte a képeket, megdöbbent, mert hiába telt el negyven év Suta eltűnése óta, a zenész semmit sem változott, az idő megkímélte a vonásait. Szemernyit sem öregedett.

A rocktörténésznek merész gondolata támadt. A csillagdában lévő lézeres jeladóját ráirányította Suta járművére, azt remélve, hogy ha sikerül jól céloznia, akkor felveheti a kapcsolatot a távoli galaxisban repkedő zenésszel.
Néhány perccel az első lézernyaláb morzejeleinek kibocsájtása után válasz érkezett az űrből.
- Itt az Atmorosphos űrjármű, az Omon galaxisból. Ki vagy?
- Prónai Péter a Földről.
- Mondd még egyszer! Ki vagy?
- Prónai Péter, Miskolc.
- Ó baszkikám, Miskolcról?  De jó hallani egy magyart. Hogy találtál meg?
- Űrtávcsővel.
- Te vagy az első, aki észrevett.
- Évek óta figyellek.
- Az Avasi lakótelepen laksz?
- Aha. A tizediken van egy kis garzonom.
- Öregem, te még emlékszel rám? Azt hittem mindeki elfelejtett.
- Majdnem mindenki, de én nem! Ugye biztosan te vagy Suta a híres zenész?
- Jaj de rég volt az már amikor én még énekeltem! Mikor is? Földi idő szerint 10 éve?
- Negyven.
- Ja, negyven.
- Mit csinálsz ott fent?
- Pilóta vagyok. Mindig is erre vágytam.
- Meg sem tudok szólalni. Csészealj pilóta lettél?
- Ezredesi minőségben. Megkaptam az Omon állampolgárságot is. Boldog vagyok.
- Már nem is énekelsz?
- Nem. Az a múlt.
- Foglalkoztat még a magyarság, a nemzeti érzelem?
- Néha, de nem komolyan. Az Omon az új hazám. De mesélj, mi van nálatok!
- Semmi különös.
- Akkor az a szar ami régen?
- Valahogy úgy.
- Migránsok?
- Nem nagyon.
- Na, ne rizsázzál! Amikor még ott voltam, tele volt velük minden.
- Tényleg nem.
- Péter, ugye jól értettem a neved?
- Igen, Péter.
- Figyelj Péter. Ha nagyon akarod elhozhatlak ide. Elintézem neked is az Omon állampolgárságot.
- És jó ott neked?
- Mi az hogy? Sosem volt jobb.
- És ezt most nem álmodom?
- Mit?
- Hát azt, hogy veled beszélek, Sutával a híres zenésszel.
- Francokat álmodsz. Ez a valóság. De ne beszélj erről senkinek, bolondnak hinnének.
- Már most is annak hisznek.
- Akkor az lesz a legjobb, ha elmegyek érted és elhozlak. Van kedved jönni?
- Mi az hogy.
- Ez a beszéd. Holnap éjjel az Avasi lakótelep közelében landolok, de sok idő nincs a beszállásra. Ha látod a fényt, rohanj és megyünk.
- Suta, hálás vagyok neked.
- Ne hálálkodj. Földik vagyunk nemdebár?
Prónai Péter miskolci amatőr csillagászt és rocktörténészt 2057. augusztus hatodikán látták utoljára az egykori egyetemi Boci bárban. Senki sem érti mi történhetett vele, bár bírálói gúnyosan és hangosan nevetve megjegyezték, biztosan egy UFO vitte el.

2017 augusztus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÉSSEL A KEZÉBEN JÁRKÁLT

Mikor máskor, mint éppen most húsvétkor estem ágynak, megállás nélkül töltöm a zsebkendőket, miként politikus a kolbászt tiktozott közösségi...